Gulyás: Az egészségügy felkészült, a műtéteket nem kell elhalasztani

2020. október 22. 11:00
A miniszter a csütörtöki tájékoztatón arra kérte az embereket, hogy mindenki oltassa be magát influenza elleni oltással. Elmondta, hogy a vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina.

Kormányinfót tartott csütörtök délelőtt Gulyás Gergely. A miniszter beszámolt arról, hogy „a koronavírus-helyzet romlása alól Magyarország sem kivétel. Mind a fertőzések, mind a meghaltak száma nő” – tette hozzá. Magyarországon a meghaltak tekintetében egymillió főre vetítve 129 áldozat volt, ami nagyjából az egyharmada az uniós átlagnak. Az egészségügyi ellátórendszert sikerült felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani – mondta a miniszter. Gulyás Gergely leszögezte, hogy a kormány elismeri az egészségügyi dolgozók munkáját, így mind az ápolók, mind az orvosok bére emelkedik majd. „Novembertől 20 százalékkal nő az ápolók fizetése” – hangsúlyozta. 

Elmondta, hogy a vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina. „Minden uniós programban részt veszünk” – tette hozzá. Legutóbb az AstraZenecával írt alá megállapodást az unió, és ha lesz vakcina, akkor 6,5 millió oltóanyaghoz jutunk. 

Gulyás arra kérte az embereket, hogy mindenki oltassa be magát influenza elleni oltással. Mindössze a meghaltak 6 százalékának nem volt alapbetegsége, és ez is azt mutatja, hogy alapbetegségek – mint az influenza – mellett nagyon veszélyes a koronavírus. 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, de tud beszerezni a kormány, ha kell – mondta el a miniszter.

(Mandiner)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oldalaktól függetlenül egyik kormány sem lenne képes minden igényt, hangulati elemet, kielégítő módon kezelni egy ilyen méretű és kiszámíthatatlan járvány esetében. De a magyar nagyon okos, mindenki ért az egészségügyhöz, mint a focihoz, s elfelejti azt, hogyan verte szét az egészségügyet a Gyurcsány kormány, az MSZP-SZDSZ tandem, s most Falus is osztja az észt a Klubrádióban félóránként.

A magam részéről a napi teendőket irányító operatív stáb mellett, létrehoztam volna egy minden párt delegáltját magában foglaló tanácsadó, ellenőrző testületet is. A pálya széléről bekiabálókat is bevontam volna a felelős döntésekbe, s így is biztosítottam volna az átláthatóságot, az esetleges korrupciót.

Magam azt is megkérdeztem volna, hogy várható-e Magyarországon az összlakosság tesztelése, miként ezt szervezik Szlovákiában. A szlovák kormány bejelentette, amennyiben az önkéntes programban nem vesz részt a lakosság húsz százaléka,akkor lezárják a határokat. S azt is megkérdeztem volna, hogy valóban elegendő vakcina állt-e rendelkezésre az ingyenes oltás meghirdetésekor. Létrehoznak-e a gyors mintavételt biztosító mintavételi központokat, alkalmazkodva a lakosság lakhelyéhez, közlekedési lehetőségeihez? S aziránt is érdeklődtem volna, hogy az ellenzéki pártok javasoltak-e a kormánynak napi politikai érdekektől mentes, a járvány kezelését segítő javaslatokat.

Aljasság, ha bármely párt, a felelősség legkisebb terhe nélkül, népszerűség szerzésére akarja a járványt felhasználni. Aljasság Bolgár Gyuri részéről is az ezzel kapcsolatos napi uszítás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés