A humor meghalt az elmúlt tíz évben

2020. október 21. 8:45

Jeszenszky Zsolt
Azonnali.hu
A politikailag korrekt liberális kánon nem engedi, mert nem szabad megsérteni az emberek érzékenységét. Interjú.

„Kezdjük a legfontosabbal: milyen érzés volt rizsparókában bádogvödörbe hugyozni a Festetics kastély előtt a Pesti TV promóvideójában?

Kibaszott jó, ugyanis ezt a poént én találtam ki, hogy csináljuk meg. Valójában viszont az eredeti inspiráció – ezt szerintem nektek árulom el először – nem titok, csak ismerni kell hozzá egy filmet, Mel Brooks History of the World-jét. Mel Brooks egy zseni, óriási filmjei vannak. Ebben például nagyon parodisztikusan, nagyon humorosan megy végig a világtörténelmen. Van egy jelenet, ahol XIV. Lajos udvarában a király beszélget a márkival, és jön a hugyos fiú, aki hasonlít a királyra, mert mindkettőt Brooks játssza. Innen jött a poén, amit egy kicsit átvariáltunk a mi történetünkhöz, csináltunk belőle egy trashváltozatot.

A következő kérdésem az lett volna, hogy akkor ez-e az a bizonyos, a baloldal által sokszor keresett, és gyakran számonkért jobboldali humor – de így már világos.

A baloldal mindig számonkér, minden egyes megnyilvánulásában azt akarja megmutatni, hogy ő micsoda morális felsőbbrendűséggel rendelkezik, és a jobboldal meg mennyire nem. A jobboldal ugye eleve nem is lehet vicces, a humor szerintük baloldali. Én ezt a baloldali humort nagyon várom már egy ideje, hogy legyen, mert nem nagyon találkozom vele. A humorérzék olyan szinten hiányzik a baloldalról, hogy ha az ember elsüt egy poént, azt ők elképesztően komolyan veszik. Biztos van egy csomó poénunk, ami nem jó, de ezek poénok. Ők meg olyan szinten kezdenek el ezeken túrázni, olyan feneket kerítenek neki, olyan morális spirálba keverik magukat… És ugye elkezdenek moralizálni, számonkérik, hogy na, akkor ez az a bizonyos keresztény-konzervatív gondolat. Ez a mániájuk, ez az egyik kedvenc fejlövésük. Szánalmasan unalmas, hogy állandóan ezzel jönnek.

Amikor ezt a videót csináltátok, nem tartottatok attól, hogy esetleg az idősebb kormánypárti nézőknek is sok lesz? Hogy rosszul fog lejönni nekik?

Akkor rosszul jön le nekik. Azóta egyébként néhány túlbuzgó, naftalinszagú „igazikonzervatív” a kastély vezetésén kérte számon a jelenetet, így az ő kérésükre már nem vetítjük. Mi nem mérjük patikamérlegen, hogy ez a humor kinek hogy jön le, hanem csináljuk a humort. Van olyan, hogy nem találunk be, benne van a tévedés lehetősége, de szerintem a humornak ez a lényege. A humor meghalt az elmúlt tíz évben, mert a politikailag korrekt liberális kánon nem engedi, mert nem szabad megsérteni az emberek érzékenységét.

Magyarországon a Fidesz van hatalmon tíz éve.

A kultúrában nincs Fidesz. A tömegkultúrában pláne nem, az nemzetközi, abban aztán végképp el van maradva a jobboldal. Nézzük meg: ma már az összes amerikai humorista otthon ül a seggén, mert nemcsak a koronavírus miatt nincsenek fellépések, hanem mert mindegyiknél vagy előástak valami harminc évvel ezelőtti sztorit, amikor állítólag valami csajnak rácsapott a seggére, vagy elővettek egy régi szkeccséből egy olyan jelenetet, ahol elmondott egy skót, lengyel, zsidó vagy muszlim viccet. Keresztényt azt nem, az az egy csoport van, amit lehet támadni. Elmondott valami viccet, ami állítólag sérti valakinek az érzékenységét, és ebből patáliát csaptak. A humor halott a nyugati világban. Mi meg azt mondjuk, hogy a humornak az a dolga, hogy legyen provokatív, legyen kockázatos, és néha tévedjen. A humorban az is benne van, hogy néha szar. És akkor mi van? Semmi, majd a következő jó lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem Kunhalmi ajtós poénja, esetleg a heJesírás átértelmezése, vagy a Jobbik filoszemita-cigánybarát-EU-konform párttá válása azért elég jó (demokratául: LYÓ) felhozatal e téren.

Jeszy humora nekem túl otromba, amivel nincs gond, ha ötletes, ütős poén, de sokszor nem az. Ambrózyt viszont nagyon bírom, kár, hogy ennyire a háttérbe nyomták.

"Tényleg nagyon ízlések és pofonok ez."

Az, és sajnos pont azok szerepelnek keveset, akiket kedvelek. Nekem Szentesi Zöldi, és Ambrózy sílusa - humora jön be, pont a kreatív, időnkét abszurd humoruk miatt lehet ez, másrészt a műveltségük sem elhanyagolható. A "komolyabb" figurák közül meg a Lentulai Krisztián az, aki szinte mindig tud valami új gondolatot felvetni. A többiek kevésbé viccesek, jóval kevésbé kreatívak, vagy talán csak egyszerűen nem beszélgetős műsorba valók.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy sajnos a műsor formátuma, amit Jeszy vezet, nem teljesen egyedi, engem nagyon erre emlékeztet, számos elemét, és stílusát tekintve:

https://www.youtube.com/channe..

Igen, nagyon sokáig ment az, hogy jobboldali médiában véleményformálás nem létezett, mert akik a véleményt formálták volna, azok mindig a baloldal körbehivatkozott megmondóembereinek a véleményéhez képest helyezték el magukat. Kellett már az, hogy legyen saját értékrend, saját vélemény, és ezt ne befolyásolja az, hogy valamelyik baloldali arc éppen mit írt aznap reggel, vagy éppen mi a haladár oldalon elfogadott szóhasználat.

Tányéros UPC-nk van, mint szolgáltató. Nem hiszem, h. a Pesti TV-t adnák. Ez még hagyja ám, de a Pesti Srácok meg az interneten nem megy.

Még jó, h. van Mandiner.

A Keménymag első adása nagyon nem tetszett, azután megszerettem.

Azért Jeszenszkynél imponáló egyebek között az, h. képes magát kívülről látni, Dezse a tetoválásai ellenére, a macskájával együtt,nagyon is kedvelhető. Lehet, h. nem csoda a rokonszenv, 40 évig laktunk a II. kerületben, bár sajnos, elég régen voltam 70 éves, szóval a Jeszy által jelzett kedvelői korhatárból (60-70 év) már jócskán kilógok. Vszg. vele született udvariasság, egy hölgy, vehetjük úgy is, nem lehet 70 évesnél idősebb, mindegy mi van a személyijében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés