Hegyi-Karabah: Baku a civil áldozatok számának növekedéséről számolt be

2020. október 20. 12:41
Az örmény fél tüzérségi támadásai 382 polgári létesítményben, 1941 magánházban és 90 lakóházban okoztak károkat.

A szeptember végén kitört karabahi háborúban eddig 291 azerbajdzsáni civil sebesült meg, és 61-en haltak meg – derült ki az azerbajdzsáni főügyészség kedden közölt legfrissebb adataiból.

Az örmény fél tüzérségi támadásai 382 polgári létesítményben, 1941 magánházban és 90 lakóházban okoztak károkat. A korábban nyilvánosságra hozott adatokhoz képest százzal nőtt a sebesült civilek száma. A szemben álló felek orosz közvetítéssel korábban arról állapodtak meg Moszkvában, hogy október 10-től humanitárius fegyvernyugvás lép életbe a foglyok és a halottak kicserélése érdekében. De már aznap a fegyvernyugvás megsértéséről számolt be az azeri és az örmény fél. Október 17-én az azerbajdzsáni és az örmény külügyi tárca arról tájékoztatott, hogy másnap új fegyvernyugvás lép életbe. Ennek ellenére a harci tevékenységek folytatódtak, az egyezség megsértésével egymást vádolták. 

A harcok szeptember 27-én újultak ki Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsánban és Örményországban hadiállapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Mind Baku, mind Jereván 1988 óta vitatja a Hegyi-Karabah hovatartozását, amikor is a régió bejelentette elszakadását Azerbajdzsántól. Az 1992-94 között vívott harcokban Azerbajdzsán elvesztette ellenőrzését a terület felett. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül alakult minszki csoport, élén az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszoroszág társelnökeivel, 1992 óta folytat béketárgyalásokat Hegyi-Karabah és hét, vele határos körzet ellenőrzésének rendezéséről.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés