Becsületrendet ad a francia állam a lefejezett tanárnak

2020. október 20. 20:57
A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozzák annak a francia történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő – jelentette be kedden Jean-Michel Blanquer oktatásügyi miniszter.

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot

A 47 éves Samuel Patyt múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezte egy csecsen származású fiatalember, aki kisgyermekkorában menekültként érkezett Franciaországba. A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki azért akart „bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük.

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett gyilkosságot, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet. Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, hogy háborút indít a köztársaság ellenségei ellen. Máris több embert letartóztattak. A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

Címlapképen: A Samuel Paty történelemtanár emlékére szervezett virrasztás résztvevői Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án. Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szegénykémnek ez mit használ? Az ő SZEMÉLYES sorsáról megalapozottan pozitívat csak a feltámadt Krisztusra tekintettel lehet mondani! Borzasztó, hogy öt árvát hagyott maga után.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés