A homofóbia a hetero normalitásból jön, így egy roma is lehet homofób

2020. október 20. 12:00

Joci Márton
Népszava
Férfi vagyok, és ez már önmagában is egy eléggé elnyomó szerep.

Nem általános jelenség, hogy valaki kiáll őt nem érintő kérdésekben is diszkriminált kisebbségi csoportok mellett. Ön viszont igen. Honnan ez az érzékenység?

Én azt gondolom, hogy az érintettségnek ehhez nagyon kevés köze van. Ez inkább egy tanulási folyamat. És ha egyet megismersz, akkor a másikra is igen könnyen tudsz figyelni, mert ezek univerzális dolgok. A többség-kisebbség, az elnyomott és elnyomó viszonya mindig ugyanazokra a témákra fog kifutni – hogy kinek mennyit szabad, hogy, legitimálja-e a többség, amit a kisebbség gondol. Az, hogy én többszörösen kisebbségi vagyok, az segíthet ebben, mert ez egy tapasztalati kérdés. Ebből kiindulva, nemcsak azt tapasztalod, amikor te vagy az elnyomott, hanem azt is, amikor te vagy az elnyomó. Csak arra nehezebb rávenni magunkat, hogy erre is reflektáljunk. Az ember társadalomban betöltött szerepe ugyanis annyira sokrétű, hogy senki sem csak elnyomó vagy csak elnyomott, és én próbálok azokra  a szerepeimre is reflektálni, amikor én vagyok a többségi, netalán az elnyomó.

És van ilyen is?

Hogyne lenne. Férfi vagyok, és ez már önmagában is egy eléggé elnyomó szerep. Keresztény gyökerű vagyok egy keresztény országban. Itt születtem, nem vagyok bevándorló. Vékony vagyok, nem tapasztaltam a kövérek megszégyenítését. Családban születtem, ez is egy privilégium, nem vagyok állami gondozott, és még van egy csomó dolog, amiben ez a társadalom nekem kedvez.

Én is, egy nemzeti kisebbségi csoporthoz tartozóként születtem, de azt tapasztalom, hogy nemigen működik az, hogy saját diszkriminált helyzetéből adódóan az ember más kirekesztett csoportok problémájára is azonnal érzékennyé válik.

Azért nem működik, mert mint mondtam, ez egy tanulási folyamat. Önmagában attól, hogy valaki egy kérdésben érintett, még nem lesz más kisebbségek irányába szolidáris. Nagyon gyakran kapom meg azt a kérdést, hogy a cigányok például hogyan lehetnek homofóbok, hiszen maguk is érintettek diszkriminációban? Vagy, hogy a melegek hogy lehetnek rasszisták? Hát azért, mert annyira sokrétű az ember identitása, a támadások pedig különböző gyökerűek. A homofóbia a hetero normalitásból jön, így egy roma is lehet homofób. A rasszizmus a fehér felsőbbrendűségből jön, egy fehér meleg fiú egyben lehet rasszista is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Unalmas már ez a vernyákolás.
Érdemes lenne inkább a valóságban élni.

Libsi vagy, ez a legnagyobb bajod. Haszontalan élősködő.

Szamárság azt hinni, hogy bármely emberi szerep eleve elnyomó lenne. Ennek oka, hogy az ember eredendően szellemi-erkölcsi lény. Másrészt, a homoszexualitással, illetve annak praxisával szembeni kritika nem "homofóbia". Hanem ugyanolyan kritika mint bármivel/bárkivel szembeni kritika. Ha igaza lenne a lobbijuknak, akkor a homoszexuális propaganda heterofóbia. 1:1...

"...és nem vagy képes felülről nézni ezt a nagy képet, vagy azért, mert nem vagy tanult és nem érted a társadalmi folyamatokat..."

Ne csináljunk már úgy, mintha a CEU-s áldozatkultúrán nevelkedett libsi "szellemi elit" képes lenne a nagy képet látni. Leginkább csak azt a képet látják, ami a fejükben létezik. A rendőri erőszak kapcsán sem érdekli egyik BLM aktivistát sem "a nagy kép", magasról szarnak azokra a statisztikákra, amik nem igazolják a vezérideológiát, az ún. rendszerszintű rasszizmust.

Több buzi cigány van, mint gondolod. Itt, Pesten egyre többet látsz belőlük, ők a klasszikus köcsögök. Tragikomikus az egész lényük, de legalább nem szaporodnak. Két lábon járó HIV-vírus-gócpontok: csak gratulálni tudok annak az öngyilkosjelölt homárnak, aki rájuk fanyalodik.

A történelemben inkább az van, hogy a kisebbség az elnyomó. Őket kell árgus szemekkel figyelni.

Valóban egy roma is lehet homofób, egy zsidónak meg kötelező:
Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés