Miért éppen az SZFE?

2020. október 19. 10:03

Vásárhelyi Mária
Facebook
Talán az egyetlen felsőoktatási intézmény napjainkban, amely létező és működő kis közösségek hálózata.

„Gondolom mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy miért éppen az SZFE? Miért éppen ők azok, akik a NER történetében először képesek egységesen – oktatók és diákok – kiállni az igazukért, végigharcolni az autonómiájukért folytatott küzdelmet, akiket nem lehet megosztani, leszalámizni, megzsarolni. Ebben  nyilván sok tényező szerepet játszik - a rendkívül színvonalas és nagypresztízsű tanári kar, a diákok különös érzékenysége a szabadság és függetlenség iránt, eredendő autonóm személyiségük stb. , – de szerintem talán a legfontosabb, hogy talán az egyetlen felsőoktatási intézmény napjainkban, amely létező és működő kis közösségek hálózata.

Ahol a diákok és a tanárok együtt dolgoznak, egymásra vannak utalva, segítik egymást, éjjel-nappal együtt vannak, vannak közös ügyeik stb. Ezzel szemben a többi egyetemen a kredit rendszer bevezetése óta a diákok teljesen individualizálódtak, a saját évfolyamukon is csak néhány embert ismernek, az oktatási idő alatt rohannak egyik óráról a másikra, és mindenhol más emberekkel vannak együtt. Nincsenek közös ügyeik, közös céljaik, nem tanulnak meg együttműködni, csoportban dolgozni. Márpedig mindenfajta közös cselekvés előfeltétele, hogy legyen közös cél és együttműködési készség. Ez hiányzik a többi felsőoktatási intézményből és a magyar társadalomból is. Emiatt érezzük a dermesztő tehetetlenséget, és ez segítette a fideszt mindeddig abban, hogy minden gazemberséget el tudjon fogadtatni a társadalommal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A papa mint beépített tégla:
-Egyúttal sok kommunista, köztük én is, azt az utasítást kapta, hogy lépjen be a szociáldemokrata pártba, és kerüljön lehetőleg felelős pozícióba, de továbbra is a kommunista párt vezetőségének utasításait kövesse. Én például 1939-1944-ig az SZDP tagja voltam, és két éven át titkárkodtam az óbudai ifjúsági szervezetben.-

A máshol tanuló egyetemistákat jól leszólta.
A cikkíró nőnek: a szfe mögött nincs társadalmi támogatottság. Azt hitték, ők lesznek a gyújtó bomba és valami elindul. Aztán mégsem. Még a kanóc is kialudt.

Akkor menjenek falura, ellenzéki pártokat szervezni!...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés