Egymástól távolságot kell tartanunk, Istentől azonban nem

2020. október 18. 13:07

Veres András
Magyar Hírlap
Virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Vitéz Anita interjúja.

„Kicsit térjünk vissza az MKPK elnökségéhez. Néhány hete újabb öt évre bizalmat kapott. Mit lát most a legfontosabb feladatnak?

Az átalakulás, amelyre az elmúlt öt év kapcsán utaltam, nem zárult le, a jövőnket is érinti. Egyrészt benne vagyunk a járvány második hullámában, amely extrém kihívások elé állít bennünket, másrészt fölgyorsult a szekularizáció is. Ezért sürgetem egyházmegyénkben is az evangelizációt, keressük annak lehetőségét, hogy az evangélium üzenetével meg tudjuk szólítani az embereket. Csak egy példa, amely rávilágít a helyzetre: már rég vége annak az időszaknak, hogy a templomban, egyházi közösségekben meghirdetett programokra tódulnak az emberek. Ma nem jönnek, személyesen kell megszólítani őket.

Miért?

Azért, mert sokan a neveltetésük folytán semmi kapcsolódással nem rendelkeznek az egyházhoz. Jobb esetben meg vannak keresztelve, de sosem gyakorolták a hitüket, nem volt közösségélményük. Az evangélium elég gazdag, attól nem félek, hogy maradna társadalmi réteg vagy csoport, amely számára nincs mondanivalónk. Csakhogy ezzel a mondanivalóval ki is kell tudni állni! Krisztus minden embert üdvözíteni akar, mindenkit hív magához. Nem mulaszthatjuk el azokat a lehetőségeket, amikor az evangélium üzenetét hirdethetjük. Nyilván egyéni döntés, ki él ezzel és ki nem. De ne éljenek olyan emberek közöttünk, akik a mi hibánkból fakadóan nem ismerhetik meg Krisztus üzenetét.

Az ebben közreműködni kívánó, katolikus világi értelmiségiek számára tud adni iránymutatást, hogy kik felé és milyen üzenettel érdemes nyitni?

Feltétlenül! A Megújulás a szeretetben körlevél is pont azzal a céllal jött létre, hogy az egyházban élő, elkötelezett civilek könnyebben tudják munkájukban és földi hivatásukban a keresztény értékrendet megvalósítani. Ki kell emelnem az életvédelem kérdését. Nagyon nagy terület tartozik ebbe a témakörbe: a klímaváltozástól az emberi élet fogantatásán át annak végéig minden. Meggyőződésem, hogy sokkal több figyelmet kellene fordítani az állami törvényekben is az életvédelemmel összefüggő, lelkiismereti kérdésekre.

Mire gondol?

Például ne kötelezzék az orvostanhallgatókat abortuszon való részvételre, ha keresztény hitük miatt nem szeretnének ebben részt venni. A jelenlegi helyzetet nem lehet másnak tekinteni, mint a lelkiismereten tett erőszaknak. De mondhatnám azt is, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a házasságon kívül fogant életekre, akiknek a születését nem kívánják. Ma nagy számban születnek gyermekek családon kívül is, nem szabad, hogy az abortusz azért legyen reális alternatíva, mert ezek az anyák nem kapnak helyzetüknek megfelelő segítséget. Ráadásul sok gyermektelen házaspár szívesen örökbe fogadná ezeket a gyermekeket. Jó lenne ennek a gyakorlatát is megkönnyíteni. Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben. Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Inkább lombikprogram, mint abortusz!

Azon a szentmisén hívő emberek voltak, akiknek nem volt újdonság, amit a püspök atya mondott, mert ez a katolikus tanítás.
A nem hívők, ill. akiknek így fogant a gyermekük, azok háborodtak fel.
Egyrészt, mert nem ismerik a katolikus tanítást, ami tiltja a lombikbébi programban való részvételünket.
Másrészt, akik évekig várták, reménykedtek abban, hogy legalább így születhessen gyermekük, ill. már így megszülettek a gyermekeik.

Azzal egyetértek, hogy rossz volt az időzítése.

1996-ban II. János Pál pápa tette azt a történelmi jelentőségű kijelentést, amelyben elismerte az evolúciót mint tudományos tényt. Ezzel gyakorlatilag lezárta a vitákat és a bizonytalanságot.

Nem akarták megégetni Galileit.
Valójában Galilei korában a Nap-központú világkép nemcsak új volt, hanem tudományosan nem is volt bizonyítva. A kor számos legnagyobb tudósa is tagadta, mint pl. Tycho Brahe.
Névlegesen börtönre ítélték, valójában otthonában kellett élnie “házi őrizetben”, ahol munkáit továbbra is folytathatta.
Galilei mindvégig hívő ember maradt, apáca-leánya volt. Ami pedig a korabeli egyház egészének “tudománytalanságát” illeti, a Galilei által vallott rendszer egészét egy hívő egyházi ember dolgozta ki: Kopernikusz kanonok

"sötét középkor" ? :))) Te sem tanultál történelmet, vagy épp csak átcsúszhattál egyik osztályból a másikba..

A legkedvesebb példabeszédemet,- sem - kellene félremagyaráznod.
A mag, Isten igéje.

Ezt ki írta, hol írta? Az kizárt, hogy Esvány!

"Mert ha az Isten lelket ad a lombikbébinek, akkor NEKED NINCS JOGOD TILTANI AZ ORVOST, HOGY ILYEN BABÁKAT A VILÁGRA SEGÍTSEN!!!"

Ezt már leírtad többször, meg is cáfoltam többször, de csak hajtogatod a magadét.
Nem testvérek még csak nem is hasonlítanak egymásra, Veres András és Veres János.

Veres János 1957. február 5-én született Nyírbátorban. Mindkét ági felmenői gazdálkodók, édesapja termelőszövetkezeti vezető (főagronómus, főkertész) volt, édesanyja könyvelő. Családját "nyakas reformátusnak" jellemzi, amelyben becsülete volt és van a munkának és a tisztes gyarapodásnak. Édesanyja manapság is presbiter, s a pénzügyminiszter lapunkkal azt is megosztotta, hogy ő maga "egyházadó-fizető".

Én meg arról beszéltem, hogy félreérted, félremagyarázod a Magvető c. példabeszédet.

A hívő vallásukat gyakorló katolikusok tudták, hogy tiltott a lombikbébi programban való részvétel.
Van egy ismerős család, kb. 20 év körüli gyerekekkel, akiket örökbe fogadtak csecsemőkorukban.
Valamiért nem lehetett gyermekük, de mivel hívők azt mondta nekem a férfi, nem mentek erre a programra.
Jegyesoktatáson is tanítják, ha van lelkiatyánk, de a gyóntatónkkal is beszélgethetünk erről is és mindenféléről. Tehát jól tudható és tudjuk is.
A püspök atya a híveknek beszélt erről, tulajdonképpen a kormányt hibáztatva.
Ma visszavágott Novák Katalin.
Nem minden ember hívő sok családnak ez az utolsó reménye. Én megértem, mert az anyai ösztönről elfelejtkezik a püspök atya. Aki maga akarja megélni a kismamaságot, szülést, szoptatást, annak nem biztos, hogy jó opció az örökbefogadás.
A legkisebb nicknevű írt valamit ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni.

Ahányszor Veres András püspök úr megszólal, interjút kérnek tőle, te annyiszor bedobod ezt a rokoni dumát.
Ha ennyire érdekel miért nem hívod fel a püspök urat és kérdezed meg tőle.
Az kicsit sem zavar, hogy az egyik egy vallásos protestáns család, a másik pedig katolikus?

Miért kellene megkérdeznem a szülőket, amikor tudom, hogy örülnek a gyermekeiknek.
Miért kérdeznék meg bárkit is, amikor tudom, hogy nem látszik meg a gyerekeken, hogyan fogantak.
Nem érted, hogy mi a probléma a lombikprogrammal.
Megint kezded elveszteni a kontrolt magad felett.
Igen segít az orvostudomány, de milyen áron?
Sokat írod az "őrült" szót, ez a baj nálad ugye?

Te nem vagy katolikus, úgyhogy a te szavaiddal élve, téged idézve,
"akkor mégis mi a jó büdös francért avatkozol ebbe bele, minek bőgsz úgy, mint a szamár,"

Ebben a stílusban ahogy beszélsz velem és a többi commentelővel nem vágtak még jól szájon téged?
Reálban biztos, hogy elkenném a képed, te bunkó.

Te nem tudod, hogy milyen az a lombikprogram?
Nem tudod, hogy egy életért mennyi megy veszendőbe? Pontosabban a kukába!?

Veres András püspök hitelesen képviselte elmondott szavaival a katolikus egyház tanítását, amely arra buzdít, hogy lehetőleg szülessenek meg a várt gyermekek, éljünk boldogan, családban, sokasodjunk, töltsük be a Földet, de mindeközben fogadjuk el Isten akaratát. A lombikprogram – ritka kivételektől eltekintve – az Isten akaratával való szembeszegülés.

Az egyházi házasságkötéskor a keresztények ezt ígérik: "elfogadom a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságunkat." Elfogadom, nem kierőszakolom. Ajándék, nem valamiféle jog, ami a szülőjelöltnek jár.

gi_intro.jpgVeres András püspök, egyházmegyém és a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia vezetője arra hív, hogy ne akarjunk Istent játszani, önmagukat a keresztény értékrenddel rendre kapcsolatba hozó törvényalkotók ne is teremtsenek erre lehetőséget.

Gégény István

A lombikban fogant gyermek.

Nem a vegyesházasságról volt szó, hanem konkrétan két hívő családról.
Tudom, hogy Orbán református és Anikó katolikus.
Gáspár is református. Viszont nem hinném, hogy:
"Sára lányuk pedig egy görögkatolikus parókus fia." :)
Miféle "bizonyos nyomok"?

Az ökumenében nem Ferenc pápa az élenjáró, azért ezt tisztázzuk. És ez nem a vegyesházasságok pártolását jelenti. Erről olvassál többet.

Isten ajándéka-e a lombikban fogant gyermek? Természetesen az. Minden ember az. Az erőszakban fogant gyermek is Isten ajándéka. De mindez nem jelenti azt, hogy helyes az az út, ami a fogantatásáig vezetett. És a lombikban fogant gyermek összes testvére is Isten ajándéka. Ennek megfelelően kellene bánni velük is, nem lefagyasztani vagy megsemmisíteni őket. Az abortusz sem más, mint egy emberi lény életének kioltása – a számfeletti embriók megsemmisítése nem más, mint igen korai abortusz. 1991-től 2011-ig több mint hárommillió embriót hoztak létre mesterséges megtermékenyítéssel, melyekből kevesebb mint százezer született meg (a Brit Egészségügyi Minisztérium adatai). Az eljárások során mintegy másfél millió embriót pusztítottak el, és több mint százezret bocsátottak rendelkezésre kísérleti kutatásokhoz.

Ami pedig a szülőket illeti: "Ugyancsak elgondolkodtató, amin a szülők, elsősorban az anyák keresztülmennek egy lombikprogram során. Pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek a tanúi, hogy – akárcsak az abortusz esetén – sokakat éveken át kísér megfogant és „feleslegessé vált”, vagy lefagyasztott magzataik sorsának kínzó gondolata."

Megadom a linket olvasd el az egész cikket. Hasznodra lesz.

https://www.magyarkurir.hu/hir..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés