Növeli a szakadékot, hogy a politika osztja a válságkezelés pénzeit

2020. október 16. 13:07

Bod Péter Ákos
Népszava
Nem kell járványügyi szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a vírus egyelőre kitart. Interjú.

Meglehetősen nagy a bizonytalanság, hogy hova vezet a mostani válság. A tíz évvel ezelőtti kiszámíthatóbb volt?

Minden válság bizonytalansággal jár, de a 2008-2009-es esemény pénzügyi természetű volt, amit hasonló eszközökkel jól-rosszul, de lehetett kezelni. Akkor bevált a szakértők várakozása, és valóban, a mély recesszióból, bár eltérő sebességgel és mértékben, de úgymond visszapattantak a gazdaságok. Ez az a bizonyos »V« képlet. Sok elemző és politikus most is erre számított még az év elején. Ma már komoly szakember erről nem beszél.  

Mi ennek az oka?

Nem kell járványügyi szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a vírus egyelőre kitart. Az is egyértelmű, hogy a Kínában tavaly decemberben, Európában idén februárban, míg Magyarországon márciusban kibontakozó járvány, amit most az első hullámként emlegetünk, olyan társadalmi és gazdasági következményekkel járt, amelyek egy része vélhetően a járvány remélt kifulladásával sem múlik el.    

Konkrétan?

Például a távmunka, amely korábban leginkább csak néhány szakmában, illetve kiegészítő megoldásként volt jelen a gazdaságban, mostanra a mindennapok részévé vált. A hazai közoktatásban néhány nap alatt épült be az intézmények és családok gyakorlatába a digitális képzés. Az élet szinte minden területén elfogadottá vált az online értekezlet, általában is a táv-kapcsolattartás. Nincs szükség a nemzetközi cégeknél sem a kontinensek közötti utazgatásra. Bár ez rossz hír a repülőtársaságoknak, amelyek közül sok nem éri meg az év végét, velük ellentétben a Föld klímájának és az emberiség jelentős részének nem az.  

Gazdasági értelemben ki, hogyan élheti túl ezt a válságot?

Ki így, ki úgy. Az internetes, informatikai szolgáltató cégek például köszönik szépen, jelenleg is jól teljesítenek. Elég csak a tőzsdére pillantani. Ezek az ágazatok gyakorlatilag nem érezték meg a Covid-19 válságot. Ellentétben a turizmussal, amelyik viszont a mélybe zuhant, és  belátható időn belül nem is kapaszkodik vissza a járvány előtti szintre. Talán 2021-2022-re feltápászkodhat valamennyire, de a korábbi teljesítmény elérése még hosszú éveket vehet igénybe. Változás vár a feldolgozóipar nagy részére is, lásd az egyik húzóágazat, az autógyártás jelen állapotát és kilátásait.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Jobbikra kéne a pénzt osztani! Ha krumplival megy a dolog, ez sem lehet olyan nehéz!

Kis hülye paprikapeti.
De tényleg, ilyen emberek pozícióban, polgárok milliói felett döntenek.
Őrület.
"Gazdasági értelemben ki, hogyan élheti túl ezt a válságot?
Ki így, ki úgy."
A piaci kofa, 6 általánossal ennél mélyebb elemzést ad, míg a paradicsomot méri.

Azonban a támogatás minálunk szelektív, amint azt Petschnig Mária Zita kimutatta elemzéseiben. A válságkezelő alap forrásainak kiosztásánál láthatóan a politika döntött, ezt bizonyítják az olyan költések, amelyeknek semmi köze a válságkezeléshez: sportklubok, stadionok, presztízsberuházások. - mondja Bod Péter Ákos
Azonban termelő beruházások is vannak és azokat is támogatja a kormány. Továbbá a kkv-kat is, különböző pályázatok kiírásával, adókedvezménnyel, munkahely megtartás címén támogatással, kedvező kamatozású hitellel. Egyébként a , sportklubok, stadionok, presztízsberuházások,, is van köze a válságkezeléshez, mert munkahelyeket hoznak létre ezzel növelik a fizetőképes keresletet.

Az sem igaz, hogy az MNB-nek nincs lehetősége segíteni a kormányzat gazdasági célját. A devizaárfolyam nyereségből keletkező - ugye ilyen BPÁ és Simor úrnál ilyen nem volt - forrásokat tud biztosítani a kereskedelmi bankokon keresztül a gazdálkodóknak.

Kifogásolja többek között, hogy a családi pótlék évek óta nem változott. Elfeledkezik azonban arról, hogy vannak adókedvezmények, egyéb családi támogatások, lakásépítés, gépkocsi vásárlás támogatás, ingyenes tankönyv, étkeztetés.

BPÁ a válságkezelésnél csak azokat tarja fontosnak, amit Bajnai Gordon is végzett. Adóemelés, állami támogatás megvonás, állami szolgáltatás csökkentés, magas jegybanki kamat. Azonban láttuk, hogy hova vezetett a bajnai-simor féle válságkezelés. Minden mutató romlott és csak akkor kezdett el javulni a helyzet, amikor az új kormány felállt és Simor Andrást Matolcsy György váltotta a Jegybank élén.

Röviden: Bod Péter Ákos és Petschnig Mária Zita elmehetnek melegebb éghajlatra észt osztani, mert amikor ők voltak döntés helyzetbe, vagy a döntést befolyásoló helyzetben utána csak sokkal rosszabb lett.

Ennyit arról a híres liberális megszorító gazdaságpolitikáról.

Én nem találkoztam vele, de távolról egy végtelenül öntelt sznobot látok benne, semmi mást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés