A japán kormány az óceánba ereszti Fukusima radioaktívan szennyezett vizét

2020. október 16. 8:25
A japán halászok azonnal tiltakoztak a tervek ellen.

A japán kormány eldöntötte, hogy az óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét – jelentette japán médiaközlésekre hivatkozva pénteken a Reuters hírügynökség. Kato Kacunobu, a kormány főtitkára pénteki sajtóértekezletén azt mondta, hogy döntést egyelőre nem hozott a kabinet. „Ugyanakkor nem lehet a végtelenségig halogatni ennek a problémának a megoldását” – tette hozzá. A japán halászok azonnal tiltakoztak a tervek ellen. Kiszi Hiroszi, a halászokat tömörítő országos érdekvédelmi szervezet vezetője több szaktárcának küldött levelében szólította fel a kormányt, hogy álljon el a terveitől.

Az erőművet működtető Tokyo Electric Power cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtött tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát. Egy japán szakértői bizottság idén januárban tett javaslatot a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle. Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság azt a lehetőséget is vizsgálta, hogy a vizet hagyják elpárologni, de ezt a megoldást végül elvetették. Minisztériumi szakértők becslése szerint azon a helyen, ahol a tengerbe eresztik majd a nagyrészt sugármentesített vizet, a tenger sugárszennyezettségének éves dózisa 0,62 mikrosievert lesz, a levegőjé pedig 1,3 mikrosievert. Az emberi szervezet átlagosan 2100 mikrosievert természetes sugárzásnak van kitéve egész évben.

A megsérült reaktorokat folyamatosan hűtik vízzel. A repedéseken kifolyt vizet részben sugármentesítik, majd újra hűtésre használják. Az évek alatt felhalmozódott rengeteg hűtővizet kezelték, és a Tokyo Electric tájékoztatása szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem – kivéve a trícium – szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre. Az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A használatban lévő tartályok számítások szerint jövő nyáron teljesen megtelnek. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődhet meg, és tíz éven át tart majd. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, és 1,2 millió tonna szennyezett hűtővíz gyűlt fel az e célra telepített tartályokban.

(MTI)

(MTI/EPA/Tokyo Electric Power Co.)

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az atomról az atombomba, arról a második világháború, a nácik és a holokauszt ugrik be. Tegnapi hír, hogy a németek félmilliárd eurós jóvátételt fizetnek a covid miatt sanyarú sorsú holokauszt túlélőknek. Így a kárpótlás összege, 1952-óta, már átlépte a 80 milliárd dolláros szintet. Sajnálatos módon az idő lassan befoltozza ezt a lyukat a német költségvetésen- de nem lélegezhetnek fel a germánok: a döntően muszlim harmadik világbeli migránsaikra évente költenek euróban húszmilliárdot. És ezt a kiadást az idő nem megoldani, növelni fogja.
https://abc30.com/holocaust-pa..

Az Adria vize tele van nehézfémekkel, az ebben élő halakat eszik a görögök, a spanyolok, az olaszok és a többiek, s persze jut hozzánk is belőle. Az Óceánok vize is rendkívül szennyezett, s fogyasztjuk az azokból halászott, vagy a partjaikon akvakultúrában termelt halakat, az asztalunkra kerülnek a hazai tógazdaságokban, haltenyésztelepeken dán, GMO szóján nevelt halacskák is. Szakemberek szerint a Balaton vize tekinthető még tisztának, egészségesnek.

Mindezekkel nem azt akarom mondani, hogy támogatom a japán elképzeléseket, csak jelzem, hogy mekkora csapdában élünk.

Az Unió pénze meg a lölő zsebébe ömlik...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés