Karácsony kontra Fürjes, Budapest, Bolívia, Takáts Tamás – megjelent az új Mandiner!

2020. október 15. 9:50
Mi a mérlege a baloldali Budapest-vezetés egy évének? Mit mond erről nagyinterjúinkban Karácsony Gergely, illetve Fürjes Balázs? Térey-vallomások, Takáts Tamás és még sok minden más – itt a legfrissebb Mandiner hetilap!

Mi lett a nyugdíjasoknak megígért fűtéstámogatással? Vannak-e miniszterelnöki ambíciói Karácsony Gergelynek? Lenne-e Fürjes Balázs Budapest főpolgármestere? Stabil-e a főváros anyagi helyzete? E heti lapszámunkban az önkormányzati választás egy éves évfordulója apropóján nagyinterjúkat olvashatnak Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral. 

„A Fidesz-kormány engem ne oktasson ki szolidaritásból! A fővárosnak is szüksége van szolidaritásra. A kormányzati sarctól függetlenül is Budapestet sújtja a legjobban a járvány, bevételeink jó része ugyanis elveszik” – hangsúlyozza Karácsony, aki szerint a Moody’s hiába javította Budapest kilátásait pozitívra, a hitelminősítő intézet nem tudja, milyen állapotban van a Petőfi híd vagy az Árpád híd. 

Fürjes Balázs ugyanakkor úgy látja, a főpolgármesternek a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody’szal van vitája, nem a kormánnyal. „Áldozatszerep, panaszkodás, magyarázkodás. És konfliktus a kormánnyal mindenáron, bármit veszítenek is ezzel a budapestiek. Adóerő, megtakarítások, szabad készpénzállomány, iparűzésiadó-bevétel növekedése – Budapest mindegyik alapján a leggazdagabbak között van” – hívja fel a figyelmet. 

A Budapest egy évéről szóló összeállításunkban mérlegre tettük a baloldali városvezetés első évét: megnéztük, milyen ígéreteket tett Karácsony a kampány során, és mennyiben váltotta be őket. Utánajártunk annak is, milyen pénzügyi helyzetben vannak az önkormányzatok. 

Vezércikkünket, az Első karaktert Constantinovits Milán jegyzi, szintén Budapestről írva.

Közélet

Közélet rovatunkban a Nézőpont Intézet idősekkel foglalkozó kutatásáról kérdeztük Rózsa Péter közgazdászt: a 65 év felettiek nem csupán nettó haszonélvezői a rendszernek, jelentősen hozzájárulnak a gazdasághoz, az egészségmegőrzésük terén viszont sok a tennivaló.

Valamilyen virtuális csoport tagjának lenni, semmiben nem hinni, szabadságra hivatkozni – Lánczi András filozófus publicisztikájában rámutat: bár manapság ez számít cool-nak, sokkal menőbb megtapasztalni a valódi barátságot, a közösségben való hitet, és a szabadság értékeit megfelelő hierarchiába rendezni. 

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója véleménycikkében a baloldal térvesztése kapcsán hangsúlyozza: a hazai társadalmi igazságharcosok frusztrációja ekképpen egyszerre fakad a korábbi időszakkal és „a Nyugattal” való összehasonlítás drámaiságából, amit láthatóan képtelenek feldolgozni. 

Külföld

Félresikló népszavazás, elkergetett elnök, utakat blokkoló indiánok és egy szenátor nő a pampa széléről: valóságos szappanoperát produkált a bolíviai politika Evo Morales utolsó ciklusa óta, amelynek kis szerencsével véget vethet az október 18-ai választás. Megnéztük, hogyan készül Bolívia a voksolásra. 

Sayfo Omar, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete kutatója bemutatja,  miként alakult a Törökországot két évtizede kormányzó vallásos Igazság és Fejlődés Pártja és az egyiptomi gyökerű, de nemzetközi hálózattá fejlődő Muszlim Testvériség viszonya, és az hogyan befolyásolja Törökország külpolitikáját.

Leimeiszter Barnabás publicisztikájában Trump és Biden nagy port kavart elnökjelölti vitájáról ír.

Precedens & Makronóm

Holokauszt-párhuzamok, a jogrendbe vetett bizalom aláásása, Európától való megengedhetetlen eltávolodás – kivételesen nem Magyarországot, hanem az Egyesült Királyságot illették e vádakkal. Precedens rovatunkban az illegális migrációval szembeni szigorúbb brit fellépésről olvashatnak.

„Talán Vera Jourová is jobban megértené a magyar helyzetet, ha ismerné a csodaszarvas mondáját” – írja  véleménycikkében Deli Gergely, az Alkotmánybíróság főtanácsadója a jogállamisággal kapcsolatos uniós vitáról.

„A magyar kormány nem fél kockázatot és konfliktust vállalni, pragmatikus és mindig nyitott a vállalkozók irányában” – véli Eric Stewart, az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnöke, akivel befektetési lehetőségekről, a világjárvány okozta gazdasági válságról és geopolitikai kérdésekről beszélgettünk Makronóm rovatunkban.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten  Byung-Chul Han baloldali filozófus Pszichopolitika – A neoliberalizmus és az új hatalomtechnikák című könyvét ajánlja, mely szerint a szünet nélküli digitális kommunikáció a többiekhez való kényszeres hasonuláshoz vezet, új életterünk a „digitális panoptikum” lesz.

Máthé Zsuzsa jegyzetében az egymást követő nemzedékek eltérő gyerekkori élményvilágáról ír.

Hatvan felett is vibrál, de huszonhétnél leállt lélekben, ott, ahol Jim Morrison befejezte. A magyar blues egyik királya, aki a rock and rollban az életszeretetet találta meg, nem az önpusztítást. Szereti John Lennont, de számára már Jézus népszerűbb, mint a The Beatles. Élet rovatunkban Takáts Tamással beszélgettünk, aki tavaly ünnepelte a Karthagóval a negyvenedik, idén a T. T. Blues Banddel a harmincadik évfordulót.

Ezen a héten a balatonfüredi Vaszary Galériában látogatható Top 10 magyar kortárs kiállítást, olvasnivalónak pedig Mészáros Gabriella új könyvét, az Ételekről és borokról... -t, valamint Térey Jánostól a Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai című kötetét ajánljuk.

A tárcát ezen a héten Száraz Miklós György írta. „Nemrégiben egy kiállításmegnyitóra készülve újraolvastam Kosztolányi Édes Annáját, és ha már azt, akkor egy csomó novelláját is. Nem muszájból, hanem mert nem tudtam abbahagyni. Olyan okos, tehetséges, világos. Már várom, hogy valami megveszekedett ökör, aki magát a nemzet élharcosának, a magyar jövő egyedüli letéteményesének tartja, nekirontson, hogy ő cseszte el, ő az oka Trianonnak, doni katasztrófának, recski munkatábornak. Meg Bartók. Meg Weöres.”

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rajcsányi Gellért írt az általános romlás jeleiről. „A technikai fejlődés előrehaladásával egy időben mindinkább szemetet termel az emberiség. Különös, hogy megannyi hősi korszak után, a minden korábbinál tökéletesebb technológiákra képes jelenben immár nem a kiválóságra törekvés, hanem a középszer és a lerontás a vezérlőelv – sokszor csak a pőre nyereségmaximalizálás miatt. Tervezett elavulás – tényleg ennyi csak a korunk ideája? Mit üzennek ezzel nemzedékeink az utódainknak?”

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony úgy csinál, mintha az ő érdeme lenne a Tarlós által intézett villamosok átadása. Csak pózol a villamos előtt, mást nem tett.
A hívei meg tapsikolnak, szerintem nem ismerik a történetet.

210-ben Tarlós azért nyert, mert mindenkinek elege volt a szocikból, és Demszkyékből. 2014-ben viszont simán vissza tudtak volna jönni, ha egyetlen jelöltet indítottak volna Tarlós ellen. A nagyvárosok többnyire baloldaliak. Ahhoz, hogy jobboldali-rendpárti vezetőt válasszanak, ahhoz kurva nagy káosznak kell lennie (pl. New York - Rudy Giuilani).

Nem értünk egyet abban, hogy Tarlóst meg kellett volna említenie. De nem tette, a saját munkájának tüntette fel.
Nem az átadás a baj, persze, hogy az új vezető adja át. De az elődöt, aki elvégezte a munkát, meg kell említeni. Karácsony meg hülyiti a követőit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés