Mi ez ha nem cinikus büntetőpolitika?

2020. október 15. 21:34

Karácsony Gergely
Facebook
A Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan.

„Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!

Nehéz másként olvasni a mai FKT eredményét, hogy a kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet. Erről szól, hogy a főváros majd minden kezdeményezését elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket. Van ezzel pár gond, szám szerint öt.

- Egyrészt egy fontos filozófiai különbség. Mert szerintem az a vita, hogy kinek a pénze, nem értelmezhető. A kormánynak nincs pénze. A fővárosnak sincs. Az adófizetőknek van. Köztük speciel a budapestiek vannak a legtöbben, hiszen itt termelődik meg a magyar GDP 36 százaléka. Vagyis ha bármit megvalósul azt az adófizetők, benne a budapestiek fizetik. Miként a magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, úgy az adófizetők pénzével sem bánhat úgy, mintha az övé lenne.
- Értem én a politikai szándékot a gyámság alá helyezéssel. Próbálják csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, a cselekvőképességünket, hogy aztán ujjal mutogathassanak és mantrázhassák: al-kal-mat-la-nok. A gond ezzel az, hogy valójában az önkormányzatiságot, mint olyat támadják. Az pedig volt már Budapesten, hogy gyámság alá vették a városvezetést, pont ez ellen szavazott a budapestiek többsége egy éve.
- És ha már itt tartunk: ebben a városban azt kell megvalósítani és úgy, amit és ahogyan a budapestiek akarnak. Erről is szólt a tavalyi választás. Hogy beton helyett zöldet és hogy presztízsberuházások helyett élhető várost. Én erre kaptam mandátumot, és ettől nem tágítok.
- Negyedszer: valójában az történik, hogy amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét nagy kegyesen visszajuttatja, de úgy, hogy a beruházásokat saját maguk akarják megvalósítani. Tudjuk, hogy megy ez. Megbízást kapnak az oligarchák, aztán hirtelen megugranak a költségek. (A végén meg lesz belőle egy stadion). Márpedig mi az átláthatóságot minden beruházás esetén biztosítani akarjuk. Erre garancia az önkormányzatok, rajtuk keresztül az emberek bevonása.
- Végül: az a szomorú helyzet, hogy nehéz hinni a kormánynak. Látványtervekből baromi jók, csak éppen Fürjes államtitkár mondta korábban: a látványtervek csak blöffök. Blöffökből nem kérünk, cselekvésből meg keveset kapunk. Tavaly februárban ígérték meg például, hogy gyorsan hoznak határozatot a Lánchíd felújításának állami támogatásáról. Erre hét hónap kevés volt. Miért kellene hinnünk a mai ígéreteknek?

Úgy állunk hát, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan. Ezzel Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt kell kezelnünk a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati sarc miatt. Erre azt mondtuk, legyen lehetőségünk a válságban is gazdagodó multik átmeneti megadóztatására, azért hogy jobban, többet tudjunk segíteni a bajba jutott embereken és vállalkozásokon és fenntartsuk a város működőképességét. Erre is nemet mondtak. Pedig ők ugyebár megadóztatták a bankokat, és újabban a KATA-s  kisvállalkozókat is. Erre azt kértük, hogy engedélyezzék – mert a törvény szerint kormányengedély kell -, hogy nagyon kedvező feltételekkel európai visszatérítendő támogatást vegyünk igénybe az EiB-től. Ezt engedték Tarlósnak, a kormány maga is igénybe vette. Nekünk ezt sem engedik. Mi ez ha nem cinikus büntetőpolitika Budapest ellen?

Így állunk. Én továbbra is abban vagyok érdekelt, hogy Budapest fejlődjön, hogy legyen sikló, legyen élhető Nagykörút, zöld rakpart, több busz és villamos. Ameddig erre van esély, én minden együttműködésre nyitott maradok.

A végére még megjegyzem, hogy amíg mi tárgyaltunk, Kásler miniszter utasítást adott ki, miszerint két idősotthonunkban nekünk kell megoldani a veszélyeztetett betegek lélegeztetését. Ennyit a kormány járványkezeléséről. Eddig azt mondták, minden rendben, most kiderül, kezdenek betelni a budapesti kórházi kapacitások. Elköltöttek több száz milliárdot lélegeztetőre, de ezt is nekünk kellene megoldanunk. Pedig az idősotthon nem kórház, az egyik érintett otthonban nincs is lélegeztető, a másikban most képezzük ki a személyzetet. A valóság a járvány ügyében élesen ellenkezik a valóság a politikai kommunikációval. A valóságot kellene kezelni, politikai lózungukkal nem fog menni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te tényleg nem olvasod el azt a cikket amit kommentelsz???????
Merthogy a Fidesz frakció dolgozott:
"...Úgy állunk hát, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését..."

De saját kormányuk elküldte őket a ...csába.
Szóval mi is van azokkal a pici lépésekkel???

Csak megunták a teszetosza balfaszkodásodat Geri, mert nem csinálsz egy éve szinte semmit.

Elég volt a töketlen vitáidból, majd megcsinálják helyetted amire képtelen vagy.

A sajátjai hisznek neki.

Dehogy támadt rá. Munkára akarja biztatni:-)

Arról nem beszélnek, hogy ebben mennyi vidéki bér munkája van benne.
Ugyanakkor a videkieket lenézik, pedig nélkülük életképtelenek.

Budapestet megvédi a kormány a hitelfelvételtől és a Karacsony-adótól.
Ha már Karácsony nem tudja kezelni az ügyeket.

,,A GDP bevétel a kormány kasszáját gyarapítja. Így van vagy nem így van?,,

Hamis állítás.

A GDP: ,,A GDP az egy területen, adott idő alatt előállított végső felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének értéke.,,

Mint bevétel nem a kormány kasszáját gyarapítja, hanem a cégek kasszáját.

Mivel termelési érték és nem adó, így nem nem növeli a költségvetés bevételét. Előfordulhat, hogy egy cégnek magas a GDP értéke mégsem fizet, vagy csak minimális adót fizet.
A Hipa ma már nem helyi adó, mivel sok esetben az alapját szolgáló bevétel nem helyben, hanem más területesen (vidéken keletkezik) keletkezik.

Elolvasva a többi hozzászólásodat is már megint minden szakértelem nélkül - akárcsak Karácsony - vered a tamtamot és hülyeségeket állítasz. Az állítások mellé pedig oda kellene tenni az érveket és akkor lehet követelned a cáfolatot. Az érvelés azonban hiányzik, mert azt sem érted amit bemásolsz, vagy amire hivatkozol egy link keretében.

Röviden: a hozzászólásaid a szemétkosárba valók.

,,Egyrészt egy fontos filozófiai különbség. Mert szerintem az a vita, hogy kinek a pénze, nem értelmezhető. A kormánynak nincs pénze. A fővárosnak sincs.,,

Egyrészt nem filozófiai különbség, hanem közgazdasági.
Pénze pedig a költségvetésnek van, amelyet az adott kormány, önkormányzat kezel.

Ha már Ausztria

,, Fellélegezhetnek az étteremtulajdonosok, klubokat üzemeltetők és rendezvényszervezők. 2017. január 1-jétől Bécsben ugyanis - Ausztria kilenc tartománya közül elsőként - eltörlik a szórakoztatásra kivetett helyi adót (Vergnügungssteuer)
-----
A szórakoztatásra kivetett helyi adó a tartományok által beszedhető kommunális adó, amely Bécsben a nyilvános filmvetítéseket, videókölcsönzőket, peepshow-kat, egyes sportrendezvényeket, kiállításokat és a korábban már említett táncos rendezvényeket érintette. A koncertek ugyanakkor mentesültek az adó megfizetése alól.
A területi Gazdasági Kamarák képviselői üdvözölték a fővárosi önkormányzat döntését, és arra biztatták saját tartományi önkormányzataikat, hogy kövessék a bécsiek példáját. Az Osztrák Szállodai Szövetség és az Osztrák Gazdasági Kamara közleményei arra is felhívják a figyelmet, hogy a trendfordítónak remélt rendelkezés az első lépés lehet, a folyamatos viták kereszttűzében lévő, kisebb jelentőségű adók (reklámadó, banki különadó, bélyegadó, orvostechnikai eszközöket sújtó adó, pezsgőadó) bonyolult, túladminisztrált rendszerének felszámolása felé.,,
Forrás: https://adozasitanacsadas.hu/h..

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének9/2020. (II. 29.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros Önkormányzata 2020. évi összevont költségvetéséről
https://tinyurl.hu/je3H/

Az 1-2. paragrafus tartalmazza a bevételeket és kiadásokat, továbbá az egyenlegre vonatkozó forrásfelhasználást.
Ezzel kellene a főpolgármester úrnak foglalkozni. továbbá azzal, hogy hogyan lehet jobban takarékos gazdálkodást folytatni. Például létszámleépítés.Felügyelő bizottságok karcsúsítása. STB.

,,A végére még megjegyzem, hogy amíg mi tárgyaltunk, Kásler miniszter utasítást adott ki, miszerint két idősotthonunkban nekünk kell megoldani a veszélyeztetett betegek lélegeztetését.,,

Azt ugyebár elfelejtette pontosítani, leírni, hogy ,,non-invazív,, lélegeztetőgépről van szó, amely a mentőkben is van.

,,Jobb lenne, ha hazamenne a Nyírségbe libapásztornak,,

Akkor a Nyírségben kipusztulnának a libák.

Addig totojázik FeriGeri, mig lesz még pár esős hét és a dunai árvíz elviszi FeriGerit.

Ne törődj vele!!
Ök egy teljesen más világban élnek és fogalmuk nincs arról ami most Magyarországon történik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés