A főváros tervezett adóemelése elfogadhatatlan

2020. október 13. 11:59
Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége
MTI-OS
A vállalkozások túlnyomó részét a válság súlyosan érintette, forgalmuk visszaesett, minden tartalékukat a túlélésre használták fel.

„A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, mint a gazdaság szereplőinek érdekképviselete és úgyis, mint a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács tagja rendkívüli fontosságot tulajdonít a Főváros helyzetének, tekintettel a magyar gazdaságban betöltött súlyára és szerepére. Ezért figyelemmel kísérjük a Főváros pénzügyi helyzetével kapcsolatos elemzéseket és javaslatokat, és támogatunk minden olyan ésszerű lépést mely hozzájárul a Főváros működőképességének megőrzéséhez.

Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk a Fővárosi Önkormányzatnak az Újraindítási Adó címén tervezett iparűzési adó emelésére irányuló javaslatát. Határozott véleményünk, hogy ez a tervezett adóemelés semmilyen formában nem elfogadható. A vállalkozások túlnyomó részét a válság súlyosan érintette, forgalmuk visszaesett, a foglalkoztatottak számát csak komoly erőfeszítések árán tudták megőrizni, illetve minden tartalékukat a túlélésre használták fel. Egy újabb adó, amely tekintet nélkül a gazdasági helyzetükre – mivel árbevétel arányosan kerülne kivetésre – sokuk számára akár a piaci ellehetetlenülésüket is eredményezheti. Ezen az sem segít, hogy a tervezet ágazat szerint differenciál. A méret (árbevétel) szerinti differenciálást egy olyan válságra adott reakcióként, ami egy adott szakmában jellemzően mindenkit hasonlóan érint, önmagában is rossz megközelítésnek tartjuk.

Az MGYOSZ ezért kéri a döntéshozókat, hogy a pénzügyi nehézségek megoldására az adóemelés helyett más, a gazdaság szereplőinek helyzetét is messzemenőkig figyelembe vevő intézkedést dolgozzanak ki, amit – részleteinek ismeretében, amennyiben ez a vállalkozások számára elfogadható – szövetségünk is támogatni fog.

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége”

(MTI-OS)
 

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés