A „lex Bencsik-ügy” margójára

2020. október 8. 10:21

Bencsik János
Facebook
A folyosói pletykák alapján a Lex-Bencsikre azért volt szükség, mert a kormányt irritálták a koronavírus-járvány alatti beadványaim.

„Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselőtársaim tegnap felháborodásuknak adtak hangot, miután az Országgyűlés egy határozatban súlyosan korlátozza a független képviselők jogosítványait. Felháborodásuk jogos, bár némileg megkésett. A szóban forgó 4/5-ös jogszabályt ugyanis több mint két hete (!), szeptember 21-én fogadta el a parlament, mégpedig 163 igen, 8 nem arányban.

A 8 nemmel szavazó képviselő névsora: Apáti István, Bana Tibor, Bencsik János, Dúró Dóra, Farkas Gergely, Sneider Tamás, Szabó Szabolcs, Varga-Damm Andrea. (https://www.parlament.hu/irom41/12956/12956.pdf)Szél Bernadett és Hadházy Ákos bent sem voltak a szavazáskor.

Amint a mellékelt cikk is bizonyítja, még májusban elsőként kongattam meg a vészharangot, hogy a Fidesz elvenné a független képviselők javaslatbenyújtási jogát, amelyet a jövőben a parlamenti pártok frakcióvezetőinek jóváhagyásához kötnének. A folyosói pletykák alapján a  „Lex-Bencsikre” azért volt szükség, mert a kormányt irritálták a koronavírus-járvány alatti beadványaim, amelyek sorozatos leszavazását nem tudták normálisan megindokolni.

A sajtót nagy részét akkor mindez hidegen hagyta, az ügy nem vert különösebb hullámokat. Most már nincs sok értelme a sajtóhoz rohangálni. (A kevés kivételt jelentő Jövő TV-nek ezúton is köszönöm, hogy foglalkoztak vele.)Végezetül lenne egy kérésem az ellenzéki pártok szimpatizánsaihoz. Kérdezzék meg kedvenc pártjukat a DK-tól a Jobbikig, hogy miért adták a nevüket egy otromba, kirekesztő, a független ellenzéki képviselők jogköreit szűkítő határozathoz.Kíváncsi vagyok a magyarázatukra. Ha vannak egyáltalán.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bencsik János képviselő úrnak annyit illene tudni, hogy a Házszabályt ugyan az Országgyűlés hagyja jóvá határozat formájában.
Az Országgyűlési határozat azonban nem törvény és csak az országgyűlés szerveire, tagjaira vonatkozik.
Lásd!
,, Országgyűlési határozat
Az Országgyűlés jogalkotó szervként nemcsak törvényeket alkot, hanem normatív határozatokat is hoz. Az országgyűlési határozat nem jogszabály, azaz nem adhat jogokat az állampolgároknak és nem róhat rájuk kötelezettségeket. Az Országgyűlés tipikusan törvényalkotó szerv, de egyes hatáskörét, feladatát határozathozatal útján gyakorolja. ,,
https://www.parlament.hu/torve..

Így nagyképűség és egyben szakmaiatlan is a ,,Lex Bencsik,, elnevezés.
(Megjegyzem: a Lex törvényt jelent.)

Ami pedig a módosítást illeti csak annyit változtat a helyzeten, a Törvényalkotási Bizottság dönt, hogy alkotmányjogilag alkalmas e a beadvány tárgyalásra. Ezzel viszont nem sérül a képviselő joga.

A ,,tuti" mióta jogi definíció?

Te csak szertnéd, hogy egy Lex-et elnevezzenek rólad. Senkikről nem
szoktak. Ahhoz legalább egy Zwacknak kellene lenned.

Nem mindegy, hogy UGYANANNAK a mosléknak a Jakab-féle vagy a Szél/Hadházy-féle platformjában vagy?

Szürreális, amilyen pályaívet befutottatok az ú. Jobbikkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés