Kihaltnak hitt őshonos halfajt találtak a Balatonban

2020. október 01. 17:43

A kutatók által fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak.

2020. október 01. 17:43
null

Kihaltnak hitt őshonos halfajra, menyhalra bukkantak a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói csütörtökön a tóban – tájékoztatta az Ökológiai Kutatóközpont az MTI-t. A közlemény szerint a faj 2015-ös visszatelepítése a Balatonba mindezek alapján nem volt hiábavaló. Mint írják, Czeglédi István és Preiszner Bálint, az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai a halállomány monitorozásakor két egészséges menyhalat fogtak ki a Balatonból. A Balatonban őshonos halfaj a múlt század közepétől jelentősen megritkult a tóban, majd minden bizonnyal ki is pusztult, melynek elsődleges oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak. 

Az összegzés felidézi, hogy 2015-től a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének együttműködése által megindult a menyhal visszatelepítése a tóba. Eddig azonban egyetlen példányt sem sikerült kimutatni a monitorozások alkalmával és a balatoni horgászok zsákmányában is csak néhány alkalommal került elő a faj a visszatelepítés óta. A kutatók által fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak, fényképezés után pedig visszakerültek a tóba. A balatoni populáció megerősödésére még várni kell, addig a fajra horgászati tilalom van érvényben. Azonban a felmérés eredményei bizonyítják a telepítés hatékonyságát, ami egy újabb lépés a Balaton őshonos halállományának megőrzéséhez – olvasható a közleményben. A menyhal (Lota lota) Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. A Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán a 2013-as év halának választották meg.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. október 02. 20:50
A menyhal (menyus) szinte minden borsodi vízben horgászható, előfordul. Az itteni horgászok a máját nagyon kedvelik. Azért tudományosan is el kellene már dönteni, hogy az erjedő fehérjén kívül miért hasonlít a halszag a punciszaghoz??
peter.jordanson
2020. október 01. 21:54
Magyar nemzeti víziszínházat! Az SZFE-sek erről írjanak hungarolimnológiai színdarabot! A magyar népnek ez kell!
Akitlosz
2020. október 01. 19:32
Miután mesterségesen visszatelepítették ez nem akkora nagy csoda. Talán lehetne végre emelni a Balaton maximális vízszintjét és akkor több hal is tudna megélni benne.
gyaloggos
2020. október 01. 19:02
S mi ebben a nagy hír? Hm....? HISZEN köztudott volt, hogy telepítettek a Balatonba menyhalat, nem is értem, mi ebben a meglepő, hogy van ama tóban az a halfajta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik