A főváros építési tilalmat vezetett be a Városligetben

2020. október 1. 7:13
A tilalom viszont ellentétes a keddi kormányrendelettel.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását. 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott. Az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét szünteti meg a módosítás. A cél a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület kialakítása – írta meg az Index.

Jogszerűtlen a döntés?

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel. Láng Zsolt hozzátette: a kormány tárgyalni szeretne arról, miként lehet európai szinten is kivételes módon megújítani a Városligetet. Kiemelte: nem értik a városvezetés miért fél az egyeztetéstől és miért akarja egy életre lezárni a terület rendezésének kérdését.

Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni. Megjegyezte, a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

Horváth Csaba népszavazást szeretne

Az MSZP zuglói polgármestere szerdán bejelentette, kész fővárosi népszavazást kezdeményezni, ha a kormány nem vonja vissza azon határozatát, amely továbbra is építési telekként és nem zöldfelületként tekint a Városligetre. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte, hogy a kabinet azelőtt hozott döntést a Városliget beépíthetőségéről, hogy ők elfogadhatták volna a terület új építési szabályzatát – írta az Index.

Fotó: A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza (volt Olof Palme ház) Városligetben 2020. szeptember 12-én. MTI/Máthé Zoltán

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kormány egy nappal megelőzte a fővárost a döntésben.
Gergő komolyan nagylelkűnek tartja magukat, hogy engedték befejezni az elkezdett építkezéseket? Miért, mit csinált volna, ha nem nagylelkuskodik? Lebontja, vagy úgy hagyja?

Szerintem is otthagyta volna, hiszen a kivereztetes miatt nem lett volna pénz a bontásra. Számára a legolcsóbb ( ingyen) az volt, ha az állam befejezi:-)
Vannak, akik beveszik ezt a nagylelkuseget?

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés döntése jogszerűtlen,
mivel az ellentétes a témában kedden született KORMÁNYRENDELETTEL."

Ehhemmm... behhhemm...
A derék Láng Zsolt csak éppen arról feledkezett meg (ööögyesen),
hogy a KORMÁNYRENDELET viszont ELLENTÉTES a vonatkozó két TÖRVÉNNYEL
(nagybetűs kiemelések tőlem):

2013. évi CCXLII. TÖRVÉNY
a Városliget megújításáról és fejlesztéséről
7. p. (4)
"BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA - az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben és e törvényben meghatározottak szerint -
a Városliget területére rendelet formájában VÁROSLIGETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATOT ÁLLAPÍT MEG."

1997. évi LXXVIII. TÖRVÉNY
az épített környezet alakításáról és védelméről
2. p. E törvény alkalmazásában:
39. "VÁROSLIGETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT: a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény hatálya alá tartozó terület ÉPÍTÉSI RENDJÉT ÉS RENDELTETÉSÉT A HELYI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐEN megállapító és biztosító FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, amely telekalakítási és építésjogi szabályozási elemeket tartalmaz."

9/B. p.
(2) "A településrendezés eszközei
c) a Duna-parti építési szabályzat és a VÁROSLIGETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT, AMELYET a településszerkezeti terv és a Fővárosi rendezési szabályzat alapján a FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE DOLGOZTAT KI ÉS ÁLLAPÍT MEG."

14/C. p. "Az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény hatálya alá tartozó terület FELHASZNÁLÁSÁVAL ÉS BEÉPÍTÉSÉVEL, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek VÉDELMÉVEL KAPCSOLATOS, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket VÁROSLIGETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATBAN állapítja meg."

62. p.
(7) "FELHATALMAZÁST KAP A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT, HOGY RENDELETBEN ÁLLAPÍTSA MEG
5. a VÁROSLIGETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATOT."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés