Puhítottak a jogállamiság és az EU-pénzek kapcsolatán a németek

2020. szeptember 29. 9:33
Győzött a magyar kormány?

Csak az EU-s pénzek rendeltetésszerű felhasználása számítana 2021-től, nincs szó rendszerszintű jogállamisági hiányosságokról, vagy a médiaviszonyok eltorzulásáról abban a lényegében antikorrupciós feltételrendszerben, amelyet a német soros elnökség dolgozott ki és amely alapján az uniós pénzek kifizetésének felfüggesztése, akár megvágása is lehetne a szankció, ráadásul a szankcióról szóló szavazás módjánál is a puhább verziót javasolja a német elnökség – rajzolódik ki a Bruxinfo által részletesen megírt javaslatból a Portfolio tudósítása alapján.

A Portfolio szerint ez afelé mutat, mintha a magyar és a lengyel kormányfő értelmezése lenne a helyes az EU-s pénzek és a jogállamiság témájának összekötése terén, akik már nyáron győzelmet hirdettek. A feltételrendszer még így is viszonylag kemény, és a bevezetéséről, illetve a feltételek megsértése esetén a szankciók kivetéséről szóló szavazás módja sem a magyarok és lengyelek szája íze szerint lenne, így tehát valójában egyik kormányfő sem lehet egyelőre elégedett. Fontos, hogy ez még csak a német elnökség javaslata, amely akár keményebbé is válhat, ha az Európai Parlament és néhány északi, illetve nyugati tagállam ezt követeli a jóváhagyásért cserébe – írta a Portfolio.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Puhítottak? Ez a liberális olvasat. Racionalizálták. Ez a józan értelmezés.

Ehhez még Újhelyinek, Donáthnak, ...Dobrevnek,..Csehkatinkának is lesz egy-két szava. :D

Az ördög a részletekben rejtőzik - a mondás szerint.

Vajon miért van szükség egy ilyen szabályozásra?

Az EU-s szabályok eddig is lehetőséget biztosítottak , hogy szabálytalan kifizetések esetén visszakövetelje kamataival együtt az uniós támogatásokat. Lehetősége van arra is, hogy ha a közbeszerzési, a pályázati eljárás uniós jogot sért, a kifizetéseket leállítása, felfüggessze, amíg a korrekció nem történik meg.

Ha mindez lehetséges, akkor mi szükség van arra, hogy az uniós költségvetésnél, a jogállamiság keretében szankcionálják?

Szerintem erre ad magyarázatot a következő szakasz.

,,Ha ez sem győzi meg a testületet, akkor a tagállami válasz beérkezésétől számított egy hónapon belül javaslattal fordulhat intézkedések megtétele végett a Tanácshoz, amelynek a bizottsági javaslat elfogadása után legkésőbb egy hónappal a szavazatok minősített többségével döntést hoz (a bizottsági javaslat elfogadásához kell legalább 15 tagállam támogatása, melyek az uniós népesség legalább 65%-át képviselik). ,,

Vagyis jogállamiság - 7. cikk - kapcsán indított eljárás esetén megszűnne a döntésnél az egyhangúság kritériuma és helyette belépne a minőségi többség.

Forrás: https://www.bruxinfo.hu/cikk/2..

Nem öröm és egyáltalában NEM megnyugtató. Az EP nagyobb része Soros feltétlen híve, aki ki akarja nyírni a jelenlegi magyar kormányt, ráadásul úgy, h. ne lehessen visszatérés.

A baj az. h. ez az egyetlen kormány, amelyik nem kizárólag saját zsebre dolgozik, oligarchák ide és oda, hosszú idő óta a népség-katonaságnak is jut.

Aki a családi pótlékkal, 3 hónapos munkanélküli ellátással jönne, az nincs tisztában azzal, h. az országot a dolgozók és gyermeknevelők viszik a vállukon, őket kell támogatni, az ő leszakadásukat meggátolni.

Meglátjuk. Egyelőre lehet drukkolni a Koncz Zsófinak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés