Macron: Hiba lenne beszüntetni az EP strasbourgi ülésezését

2020. szeptember 29. 17:58
A parlament kétlakiságának régóta számos bírálója van, akik szerint a havonkénti ingázás rengeteg kényelmetlenséggel és évente 114 millió eurót (mintegy 35 milliárd forintot) emészt fel. A költözést már számtalan alkalommal sürgették, az ügy azonban mindig elbukott a francia kormány ellenállásán.

Hiba lenne beszüntetni az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésezését, s egyetlen helyszínen, Brüsszelben összevonni a képviselőtestület munkáját – hangoztatta a francia elnök kedden. „Jelenleg azért harcolok foggal-körömmel, hogy az EP továbbra is ülésezhessen Strasbourgban” – mondta Emmanuel Macron egy litvániai egyetemen tartott beszédében.

„Amennyiben elfogadjuk, hogy az Európai Parlament üléseit kizárólag Brüsszelben rendezzék, akkor elszúrtuk, minthogy tíz év múlva már minden Brüsszelben lesz, és az emberek csak ott fognak beszélni, egymás között” – tette hozzá. A francia elnök a múlt héten levélben tiltakozott az EP elnökénél azon döntés ellen, hogy a koronavírus-járványra tekintettel csak Brüsszelben tartják a plenáris üléseket.

Az Európai Parlament normális körülmények között három székhellyel működik: munkájának legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxembourgban van, és a képviselők havonta négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek. A parlament kétlakiságának régóta számos bírálója van, akik szerint a havonkénti ingázás, az „utazó cirkusz” rengeteg kényelmetlenséggel és felesleges kiadással jár. Ez évente 114 millió eurót (mintegy 35 milliárd forintot) emészt fel. A költözést már számtalan alkalommal sürgették, az ügy azonban mindig elbukott a francia kormány ellenállásán. Párizs szerint a strasbourgi székhely az európai nemzetek közötti megbékélés jelképe.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európa, azon belül az EU országokból áll, nem pártokból. Csak az országok felelős vezetői hozhatnak döntéseket, a semmi felelősséget nem viselő EP csak kötözködik, jól el vannak a saját homokozójukban.

Mindegy, hogy hol, de elég lenne egy hely. Attehehetnek a székhelyüket egy keu-i országba. Azért, hogy világot lássanak, tájékozódjanak.

Egyik ismerősöm dolgozott a Parlamentnél. Ez az "utazó cirkusz" ez igaz, ritka mód szidta az állandó pakolászást.

Szerintem pedig egyáltalán nem kellene üléseznie az EP-nek. Teljesen fölösleges intézmény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés