Addig jó nekünk, amíg Oroszországban stabilitás van

2020. szeptember 29. 17:19

Hegyi Gyula
Azonnali
Szerencsére Európa valódi vezetői ezt tudják, és ha az amerikai ügynökök sortűzében is, de egyelőre józan reálpolitikát folytatnak.

„Egy végzetesen megosztott Egyesült Államok, a brexitbe hajszolt, őrült birodalmi álmokat kergető Egyesült Királyság, a rohamosan fejlődő Kína, a parázsló iszlám fundamentalizmus és nem utolsósorban a pandémia szorításában hálát kellene adnunk a sorsnak, hogy legalább Oroszországnak stabil és kiszámítható vezetése, vezetője van. Az orosz választások tisztaságát lehet vitatni, de az bizonyos, hogy a Nyugat-barát liberálisokat csak néhány százalék támogatja. Az Európai Unió elemi érdeke az Oroszországgal való partneri együttműködés lenne, mielőtt Moszkvában kiszámíthatatlan erők jutnak hatalomra, vagy éppen megvalósul minden józan stratéga rémálma, az orosz-kínai katonai szövetség.

Szerencsére Európa valódi vezetői ezt tudják, és ha az amerikai ügynökök sortűzében is, de egyelőre józan reálpolitikát folytatnak. Bár sajnos egyikük sem szocialista, én addig vagyok nyugodt, amíg Marcon és Merkel a helyén van. Az európai liberálisok legtehetségesebb vezetőjeként Emmanuel Macron fogalmazta meg, hogy Európa Lisszabontól Vlagyivosztokig tart. És valóban, elemi érdekünk, hogy ez így is maradjon. Nem kritika nélküli barátkozásra van szükség Moszkvával, hanem a kölcsönös érdekbeszámításra, ami hosszú távon a béke megőrzésének az egyetlen eszköze.

Ezért kell örülni annak is, hogy Angela Merkellel az élen a német politikai pártok a szélsőbaltól a szélsőjobbig, a Zöldek kivételével kiálltak az Északi Áramlat 2 nevű, a Keleti-tenger alatti gázvezeték befejezése mellett. Ez javítja térségünk földgázellátását, és talán enyhít valamit az Európai Unió és Oroszország közti feszültségen. De ami a legfontosabb, megmenti Földünket attól az iszonyatos környezetszennyezéstől, klímagyilkosságtól, amit az orosz földgáz kiváltására szánt amerikai palagáz kitermelése, cseppfolyósítása és Európába szállítása jelentene.

Amúgy döbbenetes, hogy végzetes ideológiai elfogultságukban a német Zöldek ezt nem látják be. A Északi Áramlat 2 ügyében Orbán Viktor amúgy megint egyszer melléfogott, hiszen hintapolitikájának részeként több ízben is tiltakozott a gázvezeték megépítése ellen. Ez is mutatja, hogy a világ bonyolultabb, mint egynémely hazai hírportálok olykor mutatják. Vlagyimir Putyinról is sokféle véleményt meg lehet fogalmazni, de őrült aránytévesztés lenne az Orbán Viktorhoz való kapcsolatán keresztül megítélnünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Német technológia + orosz nyersanyag Európa jövője.

Gyula!
Kizárnak a pártból, revizionista, moszkovita lettél, aki szembemegy az Európai Szocialista Egyesült Államok építésével. Klárihoz már orvost hívtak, Feri már pohár nélkül, az üvegből vedel, káromkodik, miért előzted meg Őt a hűségnyilatkozattal.

Persze, régi komcsireflexek, Biszku is mindig Moszkvába járt elárulni Kádárt.

Komolyra fordítva,Feri nélkül ezt nem írhatta volna meg Hegyi. Feri már tud valamit, akár Klárin keresztül, vagy más forrásból a z EU , benne régiónk jövőjéről. Felismerte, hogy nyitnia kell Moszkva felé, mert a jövő az orosz-kínai relációban rejlik.

Amit sokan tudnak nyugaton is, s titokban mindenki építi az oroszokkal a gazdasági, politikai kapcsolatokat, készül az EU összeomlására. Feri jól látja, hogy Orbán keleti nyitása milyen stratégiai előnyöket hordoz magában, a választásokat is eldönthető gazdasági szegmensekben is.

Feri nem akar lemaradni erről a vonatról, nem szeretné, ha Orbán teljes mellszélességgel beelőzné. Ezért is lövetett Hegyivel Orbánra.

Akkor, amikor mindenki előtt ismert, hogy Berlin fúrta meg azt a déli vezetéket, ami hozzánk is eljuttatta volna az olcsó orosz földgázt. Gyula arról már nem ír - Feri nyilvánvalóan nem akar konfrontálódni a németekkel -, hogy amennyiben elkészül az Északi Áramlat II. , abban az esetben valóban a németek oszthatják el, az általuk megállapított áron a mi régiónknak is a földgázt.

Az USA érdeke a palagáz eladása, tiszta üzleti érdek, mindenki ezt tenné, mégpedig a ma Európába kerülő orosz konkurens földgáz beszerzésének korlátozásával.

Feri, Gyula! Hogyan tovább a lenini úton. Feri biztosan nem fogja bevárni a jégcsákányt, visszatér, ilyen áttételes formában is az elhagyott, elárult nyomvonalra. Feri már keresi Klári utódát, egy orosz feleséget, ami Rákosi és Kádár alatt szinte kötelező volt annak, aki karriert akart csinálni.

Nekünk elementáris érdekünk a déli vezeték kiépülése.

Az a kérdés, hogy ki volt a megbízó?
Putyin, vagy Putyint befeketíteni akarók?
Az a gyanúm, hogy az utóbbiak

Az régen rossz, ha csak a fosszilis energiahordozók vásárlásával lehet stabil orosz viszonyokat elérni, mert annak jó esetben 20 éve van hátra. Az EU-ban és nálunk is gyorsan fog csökkenni a gáz- és benzinfogyasztás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés