A bolgár meccsre úgy tekintek, mint egy elődöntőre

2020. szeptember 29. 09:57

Ami tőlem telt, megtettem, az elveimhez hű maradtam.

2020. szeptember 29. 09:57
Marco Rossi

„Már csak kilenc nap! Sok vagy kevés? 

Éppen elég – indította a Nemzeti Sportnak a Puskás Arénában adott interjúját az október 8-i, Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre, valamint az azt követő két Nemzetek Ligája-mérkőzésre hétfőn keretet hirdető szövetségi kapitány, Marco Rossi. – Tudjuk, milyen fontos összecsapás vár ránk Szófiában, annak megfelelően készülünk. Az előző két mérkőzésünket részben annak szenteltük, hogy a bolgárok ellen minden klappoljon. A törökök és az oroszok ellen tapasztalt hozzáállás megnyugtatott, mert e két mérkőzés előtt bátor és kellőképpen agresszív, gólszerzési lehetőségeket kidolgozó csapatot akartam látni – és amit reméltem, megkaptam.

Amit Sivasban mutatott a válogatott, valóban meggyőző volt. De vajon ami ott elég volt, elég lehet Szófiában is?

Egyszerű a recept: arra kell ügyelnünk, hogy ne kövessünk el hibákat. Az Oroszország elleni mérkőzés a legjobb példa erre, két hiba két kapott gólba került. Két hasonló játékerőt képviselő együttes találkozik jövő csütörtökön, mellettünk az szól, hogy a ranglistán néhány hellyel előrébb állunk, a bolgárok mellett pedig az, hogy hazai pályán játszhatnak. Ha valami miatt aggódom, az a statisztika – legutóbb több mint hatvan évvel ezelőtt tudott nyerni a magyar válogatott Bulgáriában. Szerencsére Szófiában nem az eddigi mutatók döntenek majd, hanem az, hogy aznap ki lesz a jobb. Ha úgy futballozunk, ahogyan Törökországban, nagy az esélyünk.

A meghívottak névsorát elnézve megállapítható, nincs nagy meglepetés. 

Szerintem sincs. Van egy-két új név, de például Hangya Szilvesztert és Könyves Norbertet már korábban is figyeltük, eddig sérülések akadályozták meg őket abban, hogy csatlakozzanak a kerethez. Ami Könyves Norbertet illeti, lehet azt mondani, hogy nem látványos, ahogy futballozik, nem egy Marco van Basten, nem is fiatal, ugyanakkor igazi harcos. Márpedig most ilyen karakterekre van szükség. Viszont ha már a neveknél tartunk, szeretném elmondani, hogy Kleinheisler Lászlót csakúgy, mint legutóbb, ezúttal is szívesen láttam volna, ám ő személyes okok miatt kérte, hogy tekintsek el a beválogatásától.

Szalai Ádám helyzete nem aggasztja?

Szinte minden nap beszélünk, tudom, hogy jó állapotban van. Noha az első csapat keretéből kikerült, egy, legfeljebb két nap telt el úgy, hogy nem edzett. Ő ízig-vérig profi, jól kezeli ezt a szituációt is. Az a lényeg, hogy edzésben legyen, márpedig ez rendben van. Az angol után talán a német bajnokság a legerősebb, aki azon a szinten edz, nem lehet rossz állapotban. Willi Orbánra ugyanez igaz: ha a sérüléséből felépülve még nem is szerezte vissza a helyét az RB Leipzig kezdő tizenegyében, neki is helye van a válogatottban. Ha nem hívnám meg, letartóztathatnának, mondván, elment az eszem. Mindig a maximumra törekszik, jelen pillanatban ő a legjobb középső védőnk.

Egy másik hátvéd, Kádár Tamás megint hiányzik.

Sajátos helyzet ez. Miután tavaly októberben kikaptunk Horvátországban, összetört, és kérte, hogy ne hívjam meg. Azóta nem jelzett, hogy visszatérne.

Ön nem kereste?

Én azokra figyelek, akik jönni akarnak, a jövőt tartom szem előtt. Két éve állok a válogatott élén, azóta alaposan kicserélődött, egyben megfiatalodott a keret. Úgy vélem, az eredményekre sem lehet panasz. Az is igaz, hogy ha nem jutunk ki az Eb-re, a szövetség megköszönheti a munkámat. Ha ne adj' isten így történne, akkor is emelt fővel mehetnék ki az utcára, mert ami tőlem telt, megtettem, az elveimhez hű maradtam.

Ezért sem válogat az NB II-ből?

Azért a magyar másodosztály nem annyira nívós, mint a német, az angol vagy az olasz. Elmondtam korábban is, tisztelem, hogy Dzsudzsák Balázs és Korhut Mihály segíteni akarja a Debrecent. Nincs kétségem afelől, mind a ketten sokat tehetnek azért, hogy a Loki ismét az élvonalban játsszon, ám egyfelől vannak szabályok, amelyekhez tartom magam, másfelől az NB II-es meccsek nem készítenek fel senkit arra a szintre, amit a Nemzetek Ligája vagy a Bulgária elleni mérkőzés megkövetel.

Szófiában is a három–öt–kettes hadrendet alkalmazza?

Vagy azt, vagy egy másikat… Jóllehet, ami működik, azon nem érdemes változtatni, így minden bizonnyal maradunk annál.

Kapitányi karrierjében a szófiai mérkőzés lesz a legfontosabb?

A bolgárok elleni meccsre úgy tekintek, mint egy elődöntőre – ha megnyerjük, következhetne az Izland vagy Románia elleni finálé. Ha kinézek az ablakon, azt a gyönyörű arénát látom, ahol megvívhatnánk azt a csatát. Na, az lenne a legfontosabb meccs!”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiiisteleeeki
2020. szeptember 30. 21:36
Kádár Tamás igazán összeszedhetné magát.
Vakfolt
2020. szeptember 30. 11:30
"Egy másik hátvéd, Kádár Tamás megint hiányzik. Sajátos helyzet ez. Miután tavaly októberben kikaptunk Horvátországban, összetört, és kérte, hogy ne hívjam meg. Azóta nem jelzett, hogy visszatérne. Ön nem kereste?" Hát nem tudom, hogy ez milyen sportolói hozzáállás. De ha nem akar, hát nem kell erőltetni. A fingot is ha erőlteted, csak kicsusszan a nyele.
zakar zoltán béla
2020. szeptember 29. 20:09
Rendben!
rókabácsi
2020. szeptember 29. 14:34
hát ennyi nélküled is meg lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik