Varga Judit és Donáth Anna vitáznak a jogállamiságról kedden

2020. szeptember 28. 13:30
Elindul a Tranzit-Garázsvita sorozat.

„A járványhelyzet sok tervünket megváltoztatta. Ugyanakkor az élet nem állhat meg, így törekszünk olyan találkozási lehetőségeket találni, amely a jelen helyzetnek a legjobban megfelelnek. Ezért útjára indítjuk a Tranzit-Garázsvita sorozatot” – írják a szervezők a Facebook-oldalukon.

Az első beszélgetés címe: Brüsszeli viták Magyarországról. A résztvevők pedig Varga Judit, igazságügyi miniszter és Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője lesznek.

A vita 2020. szeptember 29-én, kedden 19 órától kerül megrendezésre a Szőke Gábor Miklós Stúdióban – 1211 Budapest, Bronzöntő u. 18. (a volt Weiss Manfréd/ Csepel Művek területén).

„A rendezvényen – a járványügyi szabályok betartása érdekében – 50 férőhelyet tudunk biztosítani a résztvevőknek. De senki nem marad le a vitáról, mert azt élőben is közvetíteni fogjuk Facebook oldalunkon keresztül” – ígérik.

A részvétel regisztrációhoz kötött, az érdeklődők a következő linken jelentkezhetnek: http://tranzit.e-reg.hu.

Mivel csak 50 férőhely áll rendelkezésre, a Tranzit-Garázsviták résztvevőit mindig sorsolni fogják.

A vita különösen érdekes lesz annak fényében, hogy kisebb diplomáciai háború alakult ki Věra Jourová kijelentései miatt. Az Európai Bizottság liberális alelnöke szerint „a magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni”. A Der Spiegelnek adott interjúban azt is kétségbe vonta, hogy a magyar kormányfő illiberális demokráciát építene. „Én azt mondanám: beteg demokráciát épít” – vélekedett. Egyben félelmét fejezte ki, hogy „a magyar emberek egy nap arra jönnek rá, hogy legutóbbi választásuk volt az utolsó szabad választásuk.”

Varga Judit igazságügyi miniszter erre azt írta a közösségi oldalán, hogy „Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a konstruktív párbeszéd helyett ismét nyílt támadást intézett Magyarországgal szemben, megsértette Magyarországot, megsértett minden magyar embert”. A miniszter szerint a politikus „nyilatkozata szembe megy az európai értékekkel és a lojális együttműködés követelményeivel”. Hangsúlyozta: Jourová alelnök asszonynak azonnali hatállyal le kell mondania!”

Orbán Viktor pedig tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, hogy Magyarországot és a magyar  embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával. A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Orbán Viktor leszögezte: „Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját”. A kormányfő kifejtette: „e kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” – írta a kormányfő.    

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Judit! Tiszteletem, hogy bárkivel leáll beszélgetni. Nem lehet könnyű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés