A mi világunk még ennél is radikálisabb lenne, ha elengednénk magunkat

2020. szeptember 28. 8:05

Péterfy Bori
Phenom'enon
Nincs semmi Vidnyánszkyék oldalán, nincs terv, nincs program, nincs semmi.

Az albumról a Nem ma fogott meg a legjobban, ami leírja, hogy nem ma lesz az apokalipszis, de ketyeg az óra, és csak időt nyertünk. Mi aggaszt a koronavíruson kívül, ami alapján azt érzed, hogy nincsenek jó kilátásaink?

Ez a szám inkább személyes nekem. Egyrészt benne vagyok egy kapuzárási pánikban. Egy ideje észrevettem magamon, hogy mindent számolok. Ebből még hány lesz? Hány teliholdat fogok még látni? Még hányszor fog velem ez megtörténni? Annyira mániákusan figyelem ezt, és olyan érdekes, mert ez már jóval előbb elkezdődött. Koncertezni is úgy megyek ki, hogy ennek kurva jónak kell lennie, mert ha ez lenne az utolsó, akkor ennek így kell megmaradnia az emberek emlékeiben. Egy picit beleszagolhattunk abba, hogy azért minden nagyon törékeny. Ezen kívül nem csak a világban van probléma. Nálunk itt ez a teljes belső bizonytalanság és erőszakos szétszakítás a társadalomban, ami a felfoghatatlanság határait régen átlépte. Konkrétan az, hogy attól függ, hogy milyen tévécsatornát néz valaki, az két teljesen párhuzamos univerzum. Persze nem azt sírom vissza, amikor gyerekkorunkban egy esti mese volt, és kész. Aztán ami elkezdődött az SZFE-történettel, az olyan, ami felett nem lehet a szemünket behunyni, azt gondolom, hogy ennek itt a vége.

...

Korábban már beszéltél az itthon érzékelhető fojtogató légkörről, most pedig itt van az SZFE-ügy. Téged meglepetésként ért ez? Mik a gondolataid ezzel kapcsolatban?

Annyi gondolatom van ezzel kapcsolatban, hogy az nem férne bele egyetlen riportba. Nehéz azt mondani, hogy meglepett volna, mert tényleg egy ideje a dolgok, amik történnek, annyira hihetetlenek. Még akkor is, ha már évek óta hallom, hogy ez a terv, mégis meglepetésként ér. Megdöbbentő, hogy tényleg nincs semmi Vidnyánszkyék oldalán, nincs terv, nincs program, nincs semmi. Egyetlenegy ideológiai mondat van, hogy hol van a keresztény-jobboldali kultúra ebből? Nem jártam egyetemre, de nálam szerintem senki nem tud jobban néptáncolni, és senki nem tud több népdalt, ezt most tök komolyan mondom. Ráadásul erdélyi családból származom, úgy szívtam magamba ezt a kultúrát, és őrzöm a szívem csücskében. De hát nyilván nem beszélek róla, mert ezt most már egy olyan szegletben őrizgetem, mint az én kincsemet. Nem erről van szó, hanem valami olyan dologról, amit tényleg csak döbbenten lehet nézni. Ez az egész egy arcátlan hazugság. Nincs is erről mit beszélni. Erről mit lehetne? Azt, hogy Mundruczó Kornél és Wéber Kata ott állnak a világsiker előtt álló filmjükkel, amelynek Martin Scorsese az egyik producere, és erre egy fideszes képviselő azt írja, hogy hányinger? Azt hiszem, hogy erről ennyit. Nem adhatjuk oda a nemzeti kincsünket, a kultúránkat. Úgy gondolom, hogy azt mi emberek őrizzük. Ezért nem lehet párbeszéd, mert a másik oldalon nincs semmi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 226 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az IQ-val nem is volna baj, csak talán a betáplált adatokkal, amiket földolgoz. A hosszabb cikkben világosan le is írja, hogy "inspiráló emberekkel veszi körül magát", tehát egy véleménybuborékba zárva él.

Ami nekik semmit nem jelent, nekünk sokat számít.

Tényleg NEM mindegy, ki honnan jön, hol nő fel, de a szépség nem minden, a tehetség sem, sőt, még a siker sem okvetlenül. Ő a negyedik nemzedék, amire az elsők és a még előttük járók nem biztosan lennének büszkék. Ezzel a háttérrel nem annyira kunszt oda jutni, ahová neki sikerült. Az önbizalma csúcs.

Végső soron az idő fogja eldönteni, h. mi az érték. A jelenlegi Péterfyeknek nem biztos, h. az idő dolgozik. Ma is erősen réteg-"kultúra" , amiben jeleskednek.

Az eredeti Sárika volt.

A filmes sikerek az Orbán-kormány által létrehozott struktúrában születtek. Másrészt, ezek az ellenzéki felszólalók minél inkább hangoztatják, hogy "Vidnyánszkyék oldalán nincs semmi", annál inkább látjuk a durva elfogultságukat. Mert mi látjuk, hogy milyen jelentős életművük van. Látjuk, hogy jogellenes a SZFE akció. Látjuk, hogy a Kuratórium törvényes és párbeszédkész. És látjuk, hogy a SZFE működni fog, mert minden megvan hozzá.

Aki ilyesmihez csatlakozik, a nevét adja, ott egy parázs éget belülről, a szívtől a hipotalamuszig.
Ezért ezek az emberek folyamatosan hiányérzettel küszködnek, és azzal csapják be önmagukat - meg a környezetből, akiket tudnak - hogy minden mellé odaállnak, ahol kisebbséget, elesettséget gondolnak...
Ezzel az agyuk mintegy "gyógyítja" frusztráltságukat, poszttraumás elesettségüket.
De ez csak rövid távon, pillanatnyi ideig tartó állapot, az idő múlásával egyre mélyebb gödörbe ássák bele magukat.
Ráadásul, megutálják a normális többséget, mert azok úgymond "nem értik meg őket, és az általuk pártfogolt 'másokat'..."
Ez nem mentség, sőt, mert tudatuk mélyén, tiszta pillanatokban világosan látniuk kell, hogy ál-szerepjáték az övék, hamis önazonosságú magatartás...

A szokásos "Orbán egy geci, vegyétek a lemezem" közéleti éleslátó celebség. Semmi gond, de dögölj meg, Péterfy Bori.

Sajnos, ennyit az emlékezetről. Lehetnének ők más milyenek is, de nem.

A lónagyker hiba megfejtésén dolgozom. Talán mégsem volt ideális a közeg, amiben felnőttek. A gimnáziumi évek már 68 utánra esnek.

Erdélyből is jöttek ide szaralakok......

"A mi világunk még ennél is radikálisabb lenne, ha elengednénk magunkat"

A mienk is, de az nektek kurva fájdalmas lenne.

A 100 napos-, meg 100 lépés program volt az utolsó programja a baloldalnak. És azok is szarok voltak.

Egyébként ez az interjúalany legaljasabb mondata. Én tudom, nekem ne mondja senki, mi az a népi kultúra, de persze attól már leesne a gyűrű a belpesti ujjamról, ha művelném, tanítanám is. De ne művelje, tanítsa más se, mert én értek hozzá, nem ő.

Ja, és még büszke is rá. Teljes elmebaj. Mondjuk hasonló mindenki, aki tud úgy is keresztény lenni, hogy nem jár templomba. Tud, de továbbadni nem tudja. Mert ahhoz templom kell. Így majd a második generációnál hal ki. De én büszke vagyok magamra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés