Amy Coney Barrettet jelölheti Trump Ginsburg helyére

2020. szeptember 26. 7:36
Amy Coney Barrett bírónőt jelölheti Donald Trump a nemrég elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére.

Ki is választotta Donald Trump amerikai elnök az új legfelsőbb bírójelöltet – írjaa The Hill. Mint beszámolnak róla, az új jelölt, akit a nemrégiben elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére nevezne Donald Trump, Amy Coney Barrett bírónő. A cikk két „nagy tudású” forrásra hivatkozik, akik szerint az elnök vasárnap fogja bejelenteni választását a Fehér Ház rózsakertjében. A cikk szerint egy republikánus tisztviselő egyenesen azt állítja, Trump már megkezdte szövetségesei tájékoztatását, hogy a 7. körzeti fellebbviteli bíróság bíráját jelöli.

Barrett az amerikai keresztény-konzervatív körök egyik legnagyobb reménye, hiszen az ő jelölése eldöntheti a nők abortuszhoz való jogáról szóló Roe vs. Wade vitát, valamint a Republikánus Párt erős támogatásával rendelkezik, köztük saját államának (Indiana) szenátorától, Mike Brauntól is. Trump a riporterek kérdéseire azt válaszolta, a döntés már „megszületett a fejében”, azonban eddig visszautasította, hogy megerősítse Barrett jelölését. „Nem állítottam, hogy ő az, de ő tényszerűen rendkívüli” – jelentette ki az elnök Barrettel kapcsolatban. Állítólag Trump nagyon elégedett volt Barrettel, miután hétfőn látogatóban volt a Fehér Házban. A The Hill forrásai szerint Barrett volt az egyetlen lehetséges jelölt, akit nevezne a Fehér Ház a pozícióra.

Más Fehér Ház-beli források egyenesen azt állítják, „sokkolva” lennének, ha nem Barrettre esne végül a döntés. Barrett várhatóan kedden fogja megkezdeni munkáját Washingtonban mint jelölt, melynek keretei közt végig látogathatja a republikánus szenátorokat. Egy közeli forrásra hivatkozva a The Hill azt állítja, a meghallgatást követően két héttel megtarthatják a szavazást Barrettről, ezt követően pedig késő október, valamint a november 3-i választás között munkába is állhat az új legfelsőbb bíró.

Barrett neve már korábban is felmerült a legfelsőbb bírói pozícióra: 2018-ban az ő neve is felmerült, amikor Anthony Kennedy pótlásáról folytak a viták, ekkor azonban Trump végül Brett Kavanaugh-ot választotta. Ha Barrett kerül végül tényleg jelölésre és meg is választják, ő lesz a harmadik személy a Legfelsőbb Bíróságban, akit Trump jelölt Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh legfelsőbb bírákat követően. A döntéssel 6-3-as konzervatív többség alakulna ki a Legfelsőbb Bíróságban, ami stratégiai érdeke a Republikánus Pártnak.

Egy másik jelöltről is beszámol a The Hill, akinek még felmerült a neve. Barbara Lagoát 2018-ban jelölte Donald Trump a 11. körzeti fellebbviteli bíróság bírájává. Az elnök floridai szövetségesei szerint a kubai származású bírónő azért lenne jó választás, mert moderáltsága és kétpártisága egyszerre nyerné el az ingadozó szavazók támogatását, valamint Floridát is elnyerhetné vele az amerikai elnök. Mások szerint ugyanakkor azért nem lehet Lagoa befutó, ugyanis álláspontja nem eléggé konzervatív, többek közt az abortuszról szóló vitában sem.

Fotó: Amy Coney Barrett felesküdik, mint a 7. körzeti fellebbviteli bíróság bírája. (Wikipédia)

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Amy Coney Barrett bírónőt nominálhatja..."

A magyar nyelv sziporkázóan szellemes megnyilvánulása. Ezt büntetni kéne!

Ez egy lépés újra, a helyes irányba.
Mr. Trumptól ezt várja a világ jobbik része.
Mert van különbség Amy Coney Barrett és Ruth Bader Ginsburg között, nem kevés.
Legalábbis, remélhetően.

Csak nehogy hangok jöjjenek Trump felé,... a túlpartról.
Nincs lehetetlen bizonyos szociológián nemesedtek számára, ezt már tapasztaltuk nem egyszer...

Mondjuk az is hír vele kapcsolatban, hogy öt saját és két örökbefogadott gyereket nevel...

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2020. szeptember 26. 19:41

Lipsi ettől erekciód lesz: két haiti néger árvát fogadott örökbe.

Teccett volna nem meghalni.

Akkor a szingli femináciknak nem megfelelő jelölt...

Helyes nő.
A régiről azt hittem, hogy egy förtelmesen ronda férfi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés