A kispesti Vagyonkezelő élén marad a korrupcióval gyanúsított Kránitz Krisztián

2020. szeptember 25. 17:10
Lackner Csaba szavazatával Gajda Péter és az MSZP-DK koalíció végül elérte, hogy Kránitz Krisztián maradjon a VAMÜSZ élén.

Ráadásul a városfejlesztéssel foglalkozó Közparkot is hozzácsatolják a céghez, így képviselő a jövőben potenciálisan nagyobb hatáskörrel bírhat és nagyobb vagyon felett rendelkezhet, derül ki Paróczai Anikó momentumos képviselő bejegyzéséből.

Paróczai Anikó a XIX. kerület egyenjogúsági és átláthatósági tanácsnokaként régóta foglalkozik a helyi korrupciós történetekkel. A képviselő még februárban indított videósorozatot a történtekről Kispest, Nagy Lopás címmel, amelyben megírta azt, amit a Magyar Nemzet már 2019 októberében kiderített: a helyi vagyonkezelő, Kránitz Krisztián rendelkezik egy spanyolországi villával, amely saját vagyonnyilatkozatában viszont nem szerepel. A Mérce szerint Paróczai ezután többször is jelezte, hogy nem tartja alkalmasnak Kránitzot a közpénzek kezelésére, a politikust mégsem menesztették pozíciójából, éppen ellenkezőleg: Kránitz jelentette fel a képviselőt becsületsértés és személyes adatokkal való visszaélés miatt, akit július közepén rabosítottak is egy rövid időre.

Mai ülésén a kispesti képviselő-testület kínos fejetlenség mellett, a Közbeszerzési és Költségvetési bizottság javaslatával szembemenve (a testület a javaslat előkészítetlenségére hivatkozott) elfogadta a VAMÜSZ és a Közpark összevonását célzó határozati javaslatot – ám az erre vonatkozó intézkedési tervezetet és a Közpark végelszámolásáról szóló előterjesztést már nem. Hogy akkor most ez mégis mit jelent? Teljes fejetlenséget és további átláthatatlan működést” – számolt be az ülés eredményéről Paróczai.

Kiderül a posztból, hogy a fenti eredmény eléréséhez a szocialista és DK-s képviselőknek Lackner Csaba szavazatára is szükségük volt. Lacknerről még tavaly szivárogtak ki hang- és videóanyagok, amelyen a képviselő egy ventilátor előtt lenget egy zacskó kábítószernek látszó port, valaki pedig Kránitzról azt mondja a felvételen: „Mr. Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”. A felvételen szó esett arról is, hogy Gajda Péter polgármester ötlete alapján megduplázzák Kránitz fizetését bruttó 1,1 millió forintra, ami végül az önkormányzati választások után tényleg meg is történt.

Miután első körben ez az összevissza határozat nem ment át, a polgármester úr – mint minden alkalommal, amikor nem a szája íze szerint alakul egy szavazás – megkérdezte, nem akadt-e esetleg valaki, aki tévedésből rosszul szavazott. A véletlenek furcsa összjátéka folytán Lackner Csabával (hogy, hogy nem…) éppen ez történt, hogy aztán az ezt követő, megismételt szavazáson korábbi ‘nem’ szavazata helyett már támogassa a Közpark és a VAMÜSZ összevonását” – írja a képviselő.

Az ügyről Paróczai Anikő azt nyilatkozta a Mércének: „Ez meg lett szavazva, Kránitz pozíciója bombabiztos. Azt nem tudjuk, hogy a Közparknál hogyan fognak bármilyen átalakítást elvégezni, azt mondta a polgármester úr, azt a hivatal majd kitalálja. Tehát már döntést sem tudunk úgy hozni, hogy átlátható legyen. És az erőteljes kérdéseket felvet, hogy ki mennyire elkötelezett a kerületi átláthatóság mellett, mert úgy érzem, hogy egyre kevesebben. De eddig sem voltak túlságosan azok.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy Kispesten ki mennyire éhes.

Na mi van Krisztián, az após Burány Sándor besegít?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés