Ezt jelenti a kultúrharc Kaposváron

2020. szeptember 25. 11:56

Kéri Kitty
szinhaz.online
Így vagyunk mi az ideológiai „átformálás” képzőhelye.

„Színész hallgatóinkat nem statisztának használják az osztályfőnökök, hanem nagy szerepet kapnak, sőt sokszor már hallgató korukban főszerepet is, mint például a Cseke Péter osztályába járó Trill Beatrix, aki a Liliomfiban Mariska szerepét játszotta (az említett színésznő kiállt az SZFE mellett) a Mohácsi-testvérek rendezésében, vagy Szabó Dorottya, aki a Chicagoban Roxie Hart és Velma Kelly szerepében bizonyíthatott a kecskeméti Katona József Színházban. A sor nagyon hosszan folytatható, levelünkhöz csatoltuk, hogy milyen szerepeket kaptak például a Cseke-osztály hallgatói az elmúlt tanévben, abból megítélheti, statisztáknak használják-e az osztályfőnökök diákjaikat az általuk vezetett színházakban.

A legfontosabb azonban, hogy hallgatóink szinte kivétel nélkül színészként tudnak elhelyezkedni azután, hogy kézhez kapták diplomájukat. Egyetlen példa: a Nemzeti Színházhoz most szerződött Kovács S. József frissen végzett diákunk, akit tavaly a hvg.hu a »legmenőbb fiatal színészek között« mutatott be, s aki a Szürke farkasok című filmben játszott főszerepéért elnyerte a Magyar Filmdíjat. A színészképzésre jelentkezettek száma folyamatosan nő, (2017: 331 fő, 2018: 365 fő , 2019: 429 fő, 2020: 440 fő) a felvettek száma 12-15, ami visszaigazolja törekvéseinket. Ezt jelenti a kaposvári színészképzés színvonala mai állapotában. Karunk képzésein oktatási szabadság van.

Eperjes Károly osztályában például Babarczy László, a kaposvári színészképzés legendás alapítója is tartott mesterkurzust, (Gombrowitz Esküvőjét rendezte) az őket követő osztálynak Cserhalmi György volt az osztályfőnöke, egy teljesen más, de egyként zseniális színészi látásmóddal, és a sokszínű képzést gazdagítja többek között az is, hogy együttműködésben az Országos Rabbiképző- és Zsidó Egyetemmel az országban elsőként hirdettünk kurzust a magyar zsidóság kulturális örökségéről, ahol az Oscar-díjas Röhrig GézátólRadnóti Zoltánon át Karsai Lászlóig adnak elő a hazai zsidóság történetének és kultúrájának avatott ismerői… Ezt jelenti a kultúrharc Kaposváron. Így vagyunk mi az ideológiai »átformálás« képzőhelye.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Számomra értelmezhetetlen, hogy mit akar a szerző sugallni.
Vidnyánszky Attila pozitívan nyilatkozott a hvg-én,amikor azt mondta: ,,Kaposváron még lehet színészosztálya Cserhalmi Györgynek és Eperjes Károlynak is, akik ,,teljesen mást gondolnak a világról, hitről, nemzetről és hazáról,, az SZFE-n viszont Kerényi Imre volt az utolsó, aki nyíltan vállalta jobboldali meggyőződését és osztályt vezethetett,,
https://hvg.hu/elet/20200702_V..

A Kaposvári egyetem diákjainak a támogató nyilatkozata és követeléseik megegyezik a az SZFE tüntetők követelésével.
https://szinhaz.online/garanta..

Mindezek után kérdezem: Melyikre válasz a mostani poszt?

Vidéken még kirakatba lehet tenni egy-két konzervatív osztályfőnököt......akik már nem ütik meg a fővárosi színvonalat, nem értenek fővárosiul......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés