Tizenegyes

2020. szeptember 24. 23:01
Borda Lajos
Magyar Nemzet
Tizenegy „keresztény értelmiségi” nyílt levelet írt Vidnyánszky Attilának, kioktatva őt a kereszténységből.

„Tizenegy »keresztény értelmiségi« nyílt levelet írt Vidnyánszky Attilának, kioktatva őt a kereszténységből. Három újszövetségi idézettel zárták levelüket, miután Krisztusra hivatkozva beletörölték a cipőtalpukat. Az általuk idézett három bibliai hely egyike: »Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.« Majd pálcát törtek Vidnyánszky felett.

Emlékeztetőül a mondat, amelyikre a nagyeszű filoszok reagáltak: »Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet meg a haza, meg a kereszténység.« Vidnyánszky nem mondott egyebet, mint hogy másképp értelmezi a három fogalmat, mint Karsai. Nem értem, hogy a szövegértelmezéssel foglalkozó embereknek hogy sikerült ebbe a mondatba bármit is belemagyarázni.

A focicsapatnyi buzgó keresztény szerint Vidnyánszkynak ködös fogalmai vannak arról, hogy mi a nemzet, mi a haza és mi a kereszténység. Ellentétben fényességes elméjű Karsai Györggyel, aki ezt pontosan tudja. »Az év embere pedig én vagyok. / Nem a villanyszerelő.«

Háború van, a múltat végképp eltörölni szándékozó liberálisok rárontottak a világ erkölcsi rendjére, és minden hagyományos érték átértékelésével próbálják az emberek gondolkodását az ultraliberális mocsárba kanalizálni. Bizonyos értelemben melegháború. Azt gondolják, hogy a konzervatív gondolkodású emberekkel szemben bármilyen eszköz megengedett. Ez az aljas mentalitás nem új. Erről szól Phaedrus meséje (A farkas és a bárány), nemkülönben La Fontaine története, A molnár, a fia meg a szamár is.

Nem értem, mi a probléma Vidnyánszky idézett mondatával. Ez egy vélemény. Ha Karsainak lehet véleménye, talán Vidnyánszkynak is. Nem tudtam, hogy csak a liberális álláspont lehet helyes, de a tizenegy nagy eszű keresztény felvilágosított, hogy aki nem a Karsai-fárosz irányába evez, annak a csónakját föl fogják borítani.

A nyílt levelet Karsai védelmében írták. Nem támadta ugyan senki, de ez nem számít, az erre az alkalomra összeálló tizenegy »igazi keresztény« (az igazi Trebitsch jutott eszembe) megírta levelét. Ugyancsak Karsai védelmében, támogatói között akadt olyan is (Gábor György), aki világgá kürtölte, hogy Karsai zsidó ember. Szerinte Vidnyánszky idézett mondata erre utalt, így antiszemita is.
Nem tudtam, hogy Karsai zsidó, nem is érdekel, nem is lényeges, mert »Mindenki az, ami; de legbelül csak ember« (Babits). Karsai vélhetően szekularizált, vagyis nem vallásos. Amennyiben vallásos, akkor meg farizeus. Az egyetemes mester biztosan szakértő kereszténységgel kapcsolatos kérdésekben is. Vele ellentétben a fölfuvalkodott embernek elkönyvelt Vidnyánszkynak fogalma sincs a kereszténységről. Semmiben sem lehet igaza, mert konzervatív ember, és az ultraliberális terrorlegények szerint az ilyeneket el kell távolítani a közéletből.

Jó kérdés, hogy az említett keresztény értelmiségiek miért csatlakoztak a dzsungel lakóira rontó »dekkáni dólok« csapatához? Mert nyílt levelükkel akarva-akaratlan olyan emberek közé keveredtek, akik némelyikével józan pillanataikban nem szívesen fognának kezet.

Karsai György liberális (a szó meghágott, mai jelentésében) világnézetű ember, nyilván utálja Orbán Viktort és kormányát, aki és amelyik reményt adott a Trianonban elszakított területeken élő magyaroknak és támogatja a történelmi egyházakat. Neve a színművészeti egyetemmel kapcsolatos kavargások okán került reflektorfénybe. A szabad szellemű oktatást féltő lázongó hallgatók egyetértenek az eddigi viszonyokkal. Gregor Bernadett a minap tette közzé, hogy a vizsgáján le kellett vetkőznie Karsai úrék előtt. Úgy biztos jobban kidomborodik egy vers mondanivalója…

Tüntetnek, hogy semmi se változzon, mert jól érzik magukat a liberális lavórban. Nem mellesleg kitűnő lehetőséget látnak arra, hogy Orbán Viktort és kormányát ekézzék. Olvasom, hogy a zavaros fejű ifjak kikiáltották a Vas utcai autonóm köztársaságot. Mulattat. »Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának, s mulattatni fog.«

Ennek az értelmetlen kavargásnak a legnagyobb vesztese Karsai György. Elvtársai és barátai kirángatták a könyvek és a kéziratok világából, és mire fölocsúdott, egy ideológiai csatatér közepén találta magát, ahol ágyútölteléknek használják. Talán elmormogta az évezredes fohászt: »Uram, szabadíts meg barátaimtól, ellenségeimmel elbánok magam is.«

Nem vitatom Karsai filológiai és egyéb munkáinak magas színvonalát, de másképp látja a világot, mint Vidnyánszky és jómagam. Azt gondoltam, a liberálisok ennyi szabadságot talán megengednek nekünk. Tévedtem.

A nyílt levél szerzői jelezték, hogy Karsai György nem akármilyen ember ám. Hogy jön ahhoz egy Vidnyánszky Attila, hozzá képest egy senki, hogy nevét a szájára vegye? Klasszika-filológus, színháztudós, az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és az SZFE oktatója, számos társaság tagja. Tanított Párizsban, Strasbourgban és máshol, ahogy írták a magukat is világszínvonalú tudósoknak tartó, öntömjénező tizenegyek; világszínvonalon. «Ha valamit szeretek magamban, az a szerénység« (Bástya elvtárs A tanúban).

A Vidnyánszkyt kioktató keresztény értelmiségiek nevük mellett föltüntették végzettségeiket is, így mindenki láthatja, milyen okos, tanult emberek. Krisztus szemében sokat nyomott a latban, ki mennyre iskolázott. Igyekezett is minél több tanult embert maga mellett tudni. Péter professzort éppúgy, mint Jakab és Fülöp akadémikusokat. Kár, hogy az aláírók nem abban az időben éltek, mert azonnal meghívta volna őket a tanítványai közé.

Ez a tizenegy szabadelvű »keresztény értelmiségi« meg van győződve arról, hogy Őt követi, de valójában egy patanyomot követnek a Genezáreti-tó homokjában…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 181 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szamárság egymás minősítgetése az állítólagos jobb kereszténységről. Az igazság az,hogy mindenkinek van oka bocsánatot kérni az Istentől. Az egymás közit vitát pedig - ha valóban keresztény jellegű - nem a nyilvánosság előtt kell folytatni, hanem okosan, alázatosan, szelíden, tárgyilagosan kiengesztelődve, zárt körben.

Borda Lajos Zeb-Zab füzeteit nagyon kedvel(t)em, de ez most félre ment. Itt ugyanis nem ideológiai vita folyik, hanem hatalmi. Pontosabban a hatalmi eldőlt, mert az 150 éves színiképzést hatalmi döntéssel megszerezték. És ez a magagyar színházi világnak nagyon nem tetszik. Nem a változás nem tetszik, hanem a bolsevik módszer. Ti. hogy kész helyzet elé állítják az SzFE hallgatóit és oktatóit, majd a hatalmi pozícióból gondolnák az "egyeztetést".
Az csak hab a tortán, hogy mindezt arra a Vidnyánszkyra bízta a hatalom, akit a magyar színházi szakma segített ki a beregszászi nyomorból.

Borda Lajos azzal a tizenegy keresztény értelmiségivel kapcsolatban fejti ki véleményét
akik Karsai György védelmére keltek.
Többek közt ezt írja Borda:
"Gregor Bernadett a minap tette közzé, hogy a vizsgáján le kellett vetkőznie Karsai úrék előtt."

Karsaival Györggyel szemben ez egészen aljas RÁGALOM.

Karsai 1999-től oktató a Színművészetin:
https://szfe.hu/oktato/karsai-..

Gregor Bernadett viszont már 1995-ben diplomát szerzett ott,
tehát
Karsai 4 (négy) évvel Gregor végzése UTÁN KEZDETT TANÍTANI a Színművészetin.

Borda, Borda,
hogy jöhetett ki belőled ekkora aljasság...
(:-(((

Olvastam.
Sajnálom, de egyáltalán nem tartom tisztességes bocsánatkérésnek részedről.

Kívülálló (egyikőtöket sem ismerem) olvasóként úgy láttam, hogy neked kapóra jött, hogy ezzel az ismerősöd leveléből átvett és az írásodba "ögyesen" beleillesztett mondattal befeketítheted a neked igencsak ellenszenves Karsait.
Kár finomkodni a megfogalmazással: azzal a mondatoddal durván megrágalmaztad őt.
Ráadásul,
az írásodat közlő Magyar Nemzetben (megnézheted) ez a mondatod - aláhúzással kiemelve - linkként is szolgál, és (na, hová?) pont Gregor Bernadett interjújára viszi az olvasókat.

Ha viszont (helyesen) most bocsánatot kérsz Karsaitól,
akkor
1.)
azt a Magyar Nemzetben kellett VOLNA megtenned (de most sem látni ott),
nem pedig itt, egy másodközlő vitafórumon (gondolod, hogy Karsai ezt olvassa?)
2.)
csak a vétség beismerésére és a bocsánatkérésre kellett VOLNA szorítkoznod.
De
te nem bírtad megállni, hogy
előbb egy (másért nem) "csak azért"-ot ne tegyél hozzá,
most meg egy jó kis vádaskodást, miszerint az évekkel később érkezett Karsai utólag "azonosult" a vetkőztetők szellemiségével, illetve, hogy az a mondatod csak szó szerint értelmezve sértő és igaztalan. Miközben ugye, a Magyar Nemzet "ögyes" linkjével párosítva, azt bizony, szó szerint értelmezi az olvasó.
(:-(((

A Magyar Nemzet szept. 12-én (SZFE-témában) interjút közölt Gregor Bernadettel, aki nyomasztó és felháborító emlékeként mondta el, hogy (másokkal együtt) vizes bikiniben kellett megmutatnia magát a főiskolai felvételijén.
Szept. 24-én, ugyancsak a Magyar Nemzet közölte a maga írását "Tizenegyes" címmel.
A Mandiner (is) átvette cikket a hozzászólni kívánó olvasói számára.

Ami engem illet, én a szept. 25., 12:26-os hozzászólásomban a maga írásának egyetlen mondatára reagáltam. Erre:
"Gregor Bernadett a minap tette közzé, hogy a vizsgáján le kellett vetkőznie Karsai úrék előtt."
Ez a mondat a Magyar Nemzetben - aláhúzással kiemelve - linkként is szolgál, és Gregor Bernadett szept. 12-i interjújára viszi az olvasókat.

A mandineres hozzászólásomban adatokkal, forrás megadásával bizonyítottam, hogy amit maga írt,
az durva rágalom. Merthogy Gregor már 4 (négy) éve lediplomázott, amikor Karsai tanítani kezdett a Színművészetin.

Itt a másodközlő Mandineren (de nem a Magyar Nemzetben!) szept. 25-én, 17:10-kor (nem valakinek válaszolva, hanem új hozzászólásként) maga bocsánatot kért Karsaitól - hangsúlyozva, hogy csak a Gregorra vonatkozó mondatáért teszi.
Szept. 26-án 12:07-kor, de már az én hozzászólásomra válaszolva ezt - magyarázkodásokkal bővítve - megismételte.
Még aznap, 17:46-kor én erre azt feleltem, hogy nem tartom tisztességesnek a bocsánatkérését,
és részletesen meg is indokoltam, hogy miért nem.
Egyúttal azt is világossá tettem, hogy a sem Karsait, sem magát nem ismerem,
kívülállóként mondtam véleményt - a maga cikkének 1 (egy) mondatával kapcsolatban.

Ezek után a maga részéről nem más, mint mellébeszélés most idehozni a tizenegyeket, Gábor Görgyöt, a Vigilia főszerkesztő Görföl Tibort, az ő kereszténységüket, meg a 444 portál ultraliberális voltát.
Ráolvasás azzal jönnie, hogy én azt is kevesellném, ha maga "kanosszát járna".
Kifejezetten sunyi feltételezés, vagy inkább célozgatás, hogy a "nem egy vérből való vagyok önnel" kijelentése miatt én "antiszemitának nyilvánítanám" magát.

Felháborító,
hogy magából ilyeneket hoz ki az, hogy a cikkének 1 (egy) mondatáról bebizonyítottam, hogy rágalom.
Ha már a Dzsungel Könyvéből vett "Mesterszó"-val operál,
akkor magáról inkább a Fehér Kobra szavai jutnak eszembe: "Itt csak EGY Mesterszó van - az enyém!"
(:-(((

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés