Kérdések a liberális színházi elitnek

2020. szeptember 24. 9:27
Kiss József
Magyar Nemzet
Miközben színpompát, szabad önkifejezést hirdetnek, szürke egyhangúságot terjesztenek.

„Bevallom, végtelenül szomorú vagyok, ha a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult jelenlegi áldatlan helyzetről olvasok, értesülök. Azért e szomorúság, mert újra csak azt látom, hogy az ügyet szépen zsákutcába terelik. Miközben vizet – tolerancia, nyitottság, autonómia, függetlenség, szabadság – prédikálnak, bizony bort – zártság, kirekesztés, önhittség, agresszió, kioktatás, megbélyegzés – isznak. Miközben színpompát, szabad önkifejezést hirdetnek, szürke egyhangúságot terjesztenek. A Magyar Teátrumi Társaság is azért jött létre annak idején, mert az akkori Színházi Társaság zártsága már elviselhetetlen volt egy másik ízlésben alkotóknak, másik világban reménykedőknek.

Isten látja a lelkemet, szeretnék segíteni az egyetem polgárainak, vezetőknek, tanároknak, hallgatóknak. Mert ahogy mondani szokták, a művésznek kérdéseket kell feltennie. Hát legyen. Kérem, a hirtelen agresszió helyett próbáljanak a válaszokon őszintén elgondolkodni. Csak ennyit kérek. Lássuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez ki?
megint sikerült valakit előkaparni a süllyesztőből?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. szeptember 24. 11:41

Ott, ahol Ascherok, Karsaik, Máthék, Janischok, Kéri Lászlók osztják az észt és az éthoszt, ott a minőség-ellenőrzés, a nyomon követés: rasszizmus, fasizmus, antiszemitizmus.
Valaki kételkedik?
Már 1984-ben jöttek, "dúlt-keblü mélymagyarok, jönnek a szarból," már akkor tudták Ascherok, hogy 1992. október 23-án a parlament előtt ki fogják fütyülni Göncz Árpádot.
Ezért ragaszkodtak már 1984-ben a szarmagyarokkal szemben a Színművészeti birtokba vételét és birtoklását.

Tanulj és megtudod:
"A közönséget egyszerre kell nevelni, szórakoztatni és bizonyos fokig gondolkodtatni, szellemi szövetségessé tenni.
– Megvan ez a potenciál a magyar színházban?
– A potenciál mindenképp megvan, de én azt hiszem, hogy illusztratív módszerekkel nem érhető el a kívánt eredmény, vagy csak nagyon felszínesen. Ezért volna szükség több, kreatív színházi műhelyre, ahol a szellem csillogása hozza a katarzist, a politikai pamfletek építésével, a bohóckodással, az akarnoksággal szemben."
https://hajonaplo.ma/aktualis/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés