Aggódik a francia sajtó a Charlie Hebdo körüli gyűlölködés miatt

2020. szeptember 24. 8:24
A francia sajtó egy része a szatirikus lap mellé állt, miután újra megfenyegették őket.

Nyílt levélben fejezte ki támogatását mintegy száz francia sajtótermék a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrák közlő Charlie Hebdo című francia szatirikus lapnak, amelynek több szerkesztőségi tagja dzsihadista merénylet áldozata lett öt évvel ezelőtt, s amely újabb fenyegetést kapott – írta a Neokohn. Miközben a franciaországi dzsihadista merényletsorozat nyitányát jelentő, 2015 januárjában elkövetett, tizenhét halálos áldozatot követelő párizsi támadások pere folyik a párizsi esküdtszéken, a lap humánpolitikai igazgatója Marika Bret olyan halálos fenyegetéseket kapott, hogy az öt éve állandó rendőri védelem alatt álló nőt a múlt héten tíz perc alatt menekítették ki a lakhelyéről, s jelenleg saját szavai szerint „politikai menekültként” kénytelen a barátainál meghúzni magát.

Elképesztő gyűlölet

A Le Point című jobboldali hetilapnak adott interjúban a humánpolitikai igazgató szerint „elképesztő mértékű a gyűlölködés a Charlie Hebdo körül”. Az öt évvel ezelőtti iszlamista támadás perének nyitónapján, szeptember 2-án a lap újra közzétette a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat, amit a francia társadalom túlnyomó többsége üdvözölt a felmérések szerint, néhány muzulmán országban azonban elítélték az újbóli publikálást, az al-Kaida terrorszervezettől pedig ismételten több fenyegetést is kapott a lap – közölte a Neokohn.

Fotó: A Safak 40 iszlamista mozgalom támogatói „Macron sátán, nem ember” feliratú transzparenssel tüntetnek Isztambulban 2020. szeptember 13-án az ellen, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap ismét publikálta a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat. A francia lap a 2015-ös párizsi terrortámadások segítőinek szeptember 2-án kezdődött perével egyidejűleg tette ismét közzé a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat. MTI/AP/Emrah Gürel

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mások vallási jelképeiből NEM helyes gúnyt űzni. Ez nem sajtószabadság, hanem ostobaság. A saját állami szerveknek lehetne olyan vezetése is akár, h. nem hagyja. Ez közveszélyes társaság.

Nem vagyok merényletek, bosszúk híve. De tudjuk: ki mit vet, azt aratja... Ha a CH másoknál a legszentebbet támadja, akkor azok is a legszentebbet, az életet támadják...Szemet szemért, fogat fogért, vallják azok, akik nem hisznek Krisztusban. Mert Szeretet az Isten, s a Szentháromság az egyetlen, aki miatt érdemes és értelmes irgalmasnak lenni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés