Trump: Kína szabadította a világra ezt a pestist

2020. szeptember 22. 18:52
Donald Trump amerikai elnök Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésére megküldött, előre felvett beszédében kedden.

Az ENSZ-nek felelőssé kell tennie Kínát a cselekedeteiért – fogalmazott az elnök, hozzáfűzve, hogy Kína szabadította a világra ezt a pestist. Leszögezte: „a vírus megjelenésének első napjaiban Kína felfüggesztette a belföldi utazásokat, de közben lehetővé tette, hogy a repülőjáratok elhagyják az országot, és megfertőzzék a világot”.

Trump azzal vádolta Kínát és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy hamis információkat terjesztettek a vírus fertőzésének módjairól. Kiemelte: „a kínai kormány és a WHO, amelyet csaknem teljes mértékben Kína tart ellenőrzése alatt, hamisan jelentette ki, hogy nincs bizonyíték e vírus emberről emberre terjedésére”. Az elnök az új típusú koronavírust ezúttal is „kínai vírusként” említette.

Környezetvédelem

Bírálta Peking környezetvédelmi politikáját is, kiemelve a túlhalászást, az óceánok szennyezését és a minden más országénál nagyobb, mérgező higanykibocsátást. „Nem érdekli a környezet azokat, akik Amerika kivételes környezetvédelmi eredményeit támadják, és közben nem vesznek tudomást a féktelen kínai szennyezésről. Ők csak meg akarják büntetni Amerikát. Én pedig ezt nem fogom támogatni” – jelentette ki Trump.

Terrorizmus és Irán

Hangsúlyozta, hogy ha az ENSZ hatékony szervezet akar lenni, akkor a világ valós problémáira kell összpontosítania a figyelmét. Ezen gondok között említette a terrorizmust, a nők elnyomását, az emberkereskedelmet. A terrorizmus legfőbb támogatójának pedig Iránt nevezte.

Közel-keleti béketerv

Beszédében az elnök szólt a nemrég Washingtonban aláírt békemegállapodásról Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Bahrein között. „Ezek az áttörést hozó békeegyezmények egy új Közel-Kelet hajnalát jelentik” – mondta. Hozzáfűzte, soha nem volt optimistább a térség jövőjét illetően, és szerinte hamarosan más országok is követni fogják a két arab állam példáját.

Az ülés megnyitó beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár elmondta, hogy mindent meg kell tenni egy új hidegháború elkerüléséért. Kiemelte, a koronavírus-járvány miatt most arra van szükség, hogy „a forró konfliktusok tüzének eloltására világszerte tűzszünetet hirdessenek”. Az Egyesült Államok és Kína közötti vitát Guterres veszélyesnek minősítette.

(MTI)

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De rögtön adtak receptet is a helyzet kezelésére. Az már az USA és Európa felelőssége hogy más utat valasztottak.

Trumpot meg Putyin és Orbán! :D

Veszélyes anyagokkal foglalkozó katonai laborokat senki nem telepít egy tízmilliós városba. Ezek szokásosan az Isten háta mögé kerülnek ( Szu, USA, de Kínában is van félsivatagos terület), mert ha zűr támad könnyű izolálni ( végső esetben csendben felégetik).

Volt közben egy befolyásos vezető, Teng-Hsziao-Pingnek hívták, aki azt mondta, hogy "mindegy, hogy milyen szinű a macska csak fogja meg az egeret". Lényegében Ő indította meg Kína modernizációját. Egyébként Kínában pár hónapig volt demokrácia az 1910-s években,, különben végig autokrácia volt.

Trumpnak igazából egy nagy baja van, amivel a globalizáció keretei között nehéz mit kezdeni. Egyszer kiszámolták azt, hogy az az Apple készülék, ami Kínában készítve úgy 1000 dollár, Los Angelesben gyártva a duplájába kerülne.

Kína igazából nem egy rokonszenves rendszer, a vezér távolról sem az. A népbe viszont beleivódott a konfuciánus ideológia ( felsőbbség tisztelete). Amíg megmaradnak a határaikon belül addig nincsen nagyobb baj és ők gazdaságilag és nem katonailag akarnak terjeszkedni. ( Egyébként minket, 5000 éves kulturájukra hivatkozva, barbárnak tartanak, csak nem mondják)

Megnéztem a SZER-t néhányszor, nagyon langyos.

Válaszok:
nick89 | 2020. szeptember 23. 12:56

ilyen alapon Izland tehet a vulkani hamurol ami miatt hetekig allt anno a legikozlekedes Europaban elvegre toluk jott...
azt hiszem egyertelmu hogy ez nem egy harci virus. annak ugyanis nem harom szazalek lenne a halalozasi aranya.

Igen, a kínai vírus Kínában készült és biológiai fegyverként használják.
Trump csak annyit állít, hogy 2X2=4

És itt a hét vicce:
https://www.asz.hu/hu/sajtokoz..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés