Sok jó ember talált egymásra 2015-ben

2020. szeptember 22. 10:20
Somogyvári Zoltán | Bakonyi Anikó
Mérce
Mi itt a Magyar Helsinki Bizottságnál nem mindig bírtuk könnyen a terhet.

„Öt év távlatából is úgy tűnik, hogy mi, civilek, azaz nem kormányzati szereplők erőnkön felül teljesítettünk. Ennek viszont az ára is meglett: mi itt a Magyar Helsinki Bizottságnál nem mindig bírtuk könnyen a terhet. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen az országban szinte egyedül próbálunk sok ezer embernek hiteles jogi tájékoztatást nyújtani az állandóan változó jogszabályok káosza közepette. Jó lett volna még gyorsabban reagálni a megnövekedett igényekre és új kollégákat felvenni. Nekünk civil szervezetként nem volt erre módunk, így hát a meglévő kollégákra hárult nagyobb teher. Ez nem csak túlmunkát jelentett, de a kínzásról szóló és menekülési történetek lelkileg is megviselték kollégáinkat. Erre is sokkal jobban figyelnünk kellett, mint előtte. Valóban nagy volt a kihívás, nemcsak Magyarországon, hanem európai szinten, de ennek megoldásához kormányzati és európai szintű koordináció és politikai szándék kellett volna, ami egyértelműen hiányzott.

2015 nyarán a kormánypropaganda a menekülőket vette célba, és az összes, számára elérhető felületen, így plakátokon, köztévében és -rádióban folyamatosan támadta őket, a lakosságot terroristákkal riogatva. 2015-ben a sajtószabadság még valamivel jobb állapotban volt Magyarországon, és aki több forrásból akart tájékozódni, az üggyel-bajjal, de megtehette. 2020-ban ez már sokkal nehezebb. Nehéz a kormányfüggetlen, pártatlan sajtóorgánumoknak fennmaradni és a hiteles információra vágyó állampolgároknak tájékozódni. Mindannyiunk számára felértékelődőtt a sajtószabadság.

Azóta már nemcsak a menekülők váltak a kormánypropaganda célpontjává, hanem azok a civil szervezetek is, így mi is, akik nekik segítenek. A támadások kereszttüzében egy dolgot tehet egy szervezet: teszi a dolgát. Azóta már az is világos, hogy a Magyarországon működő menekültügyi rendszer tudatos kormányzati lebontása csak az első lépések egyike volt az azóta teljes pályássá vált támadásnak a jogállami normák, a demokratikus intézmények és az európai értékek ellen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valaki úgynevezett függetlenek keresne a médiapiacon, segítek: 444, Mérce, HVG, ÉS, Magyar Narancs, 168 óra, Népszava, RTL, Klubrádió, Azonnali, 24.hu, Telex, Magyar Hang, Propeller, Nyugati Fény. Ez nyilván nem elég a Helsinki Bizottság szerint, de ahhoz azért elég, hogy az általuk hitelesnek tartott információk eljussanak az erre vágyó milliókhoz. (Irónia, még mielőtt...)

Titeket belülről ismerő barátom mesélte, hogy azért elég jól megéltetek, s éltek ma is Soros zsoldjában. Minden ilyen hazaáruló, zsoldos bandát ki kell tiltani.

Mivel foglalkoznanak ezek az emberek, ha nem ozonlettek volna el a migransok a fel vilagot?
Es vajon a tatarjaras, torokdulas idejen is voltak civilek, akik az ellenfel utjat egyengettek?
Ezek a mindenfele NGO-k, ha jol meggondoljuk, csak a nagy multiknak segitenek elo a munkasutanpotlast, ilyen modernkori rabszolgafelhajtok igazabol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés