A kizsákmányolás annál is nagyobb

2020. szeptember 21. 7:38

Szalai Erzsébet
Mérce
Van egy bökkenő! A munkásság konfliktusképes csoportjai alapvetően jobboldali beállítottságúak.

„Ha nem akarunk a »minél rosszabb, annál jobb« álláspontjára sodródni, akkor ezzel a sok belső feszültséggel járó kettősséggel kell együtt élnünk. Nagyon nehéz egyszerre antikapitalistának és baloldali szociáldemokratának lenni – de nem lehetetlen. És még egy dolog: a munkásság osztállyá szerveződése nélkül nem csak az antikapitalista, de egy baloldali szociáldemokrata fordulat sem válhat valósággá. Itt azonban van egy bökkenő! Bartha Eszter, Tóth András és Scheiring Gábor kutatásaiból tudjuk, hogy a munkásság leginkább konfliktusképes csoportjai alapvetően jobboldali beállítottságúak, tehát csak kevéssé érzékenyek a társadalmi egyenlőtlenségekre – nem függetlenül attól sem, hogy jövedelmeik sokszor jelentősen meghaladják a köztes-közvetítő osztályok tagjainak jövedelmeit. Főként azokét az értelmiségiekét, akik osztályharcra akarnák őket mozgósítani. Nagyon paradox helyzet.

Feloldása talán az lehet, ha a munkásság iránt elkötelezett baloldali értelmiség segít tudatosítani két összefüggő dolgot az általa képviseltetettekkel. Az egyik az, hogy nagyon különböző élethelyzeteik ellenére közös az érdekük a szabad önszerveződés jogának kiharcolásában. A másik: a jelenlegi globális és lokális gazdasági helyzetben az elitmunkásoknak, a »munkásarisztokráciának« nincs semmi garanciája privilegizált helyzetének fenntarthatóságára. (Itt és most csak a járműipar kiemelt bérezésű munkásainak igen labilis helyzetére utalnék).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán azért jobboldaliak, mert a baloldal már rég nem őket, hanem a karvalytőkét szolgálja. Azaz a jobb/bal elnevezések már csak történelmi hagyatékok.

Hogy létezik az, hogy a szerző szerint a kizsákmányolás nagy, "annál is nagyobb" (minél?), miközben az a paradox helyzet van, hogy a munkások többet keresnek, mint az osztályharcra buzdító értelmiségiek?

Felejtsük el egy pillanatra, hogy mennyi igaz ebből, ez nem egy égbekiáltóak k.nagy önellentmondás?

Az élősködők etetése nem szolidaritás, hanem balekság.

Hülyéket ír a néni.
Pont antikapitalistának és szociáldemokratának lenni egyszerre az lehetetlen.
Szociáldemokrácia ugyanis nem létezik profitteremtő kapitalizmus nélkül.
A kommunizmus a szocdemeket bebörtönözte (jobb esetben). De legalábbis szociálfasisztának hívta őket.

a Nyugat hogyan fog szétprivatizálni és lerabolni bennünket, - írod.

Ezt nem a Nyugat tette, hanem azon magyarországi kommunista pribékek, akiknek lehetőségük volt spontán és nem spontán privatizálni, rendelkezni a közvagyon fölött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés