Mátyás király a Korányiban

2020. szeptember 21. 7:15

Friss Róbert
Népszava
A kormányfő csak azt volt hajlandó meghallani, amit meg akart, vagy szeretett volna hallani egy 24 órája ügyeletben lévő, meggyötört orvostól.

„A miniszterelnök korán kelt múlt pénteken, hogy újra kezdje a Facebookon gondosan dokumentált kórházjárását. Orbán Viktor a Korányiban kezdett, hogy válaszoljon  a Népszava hírére, amely szerint a Dél-pesti Centrumkórházban nincs szabad lélegeztetőkapacitás. Aztán »meggyőződött« az ellenkezőjéről, lapunk pedig szombat reggel tételesen cáfolta e meggyőződését.

A kormányfő a Kossuth rádióban is legott közzétette kórházi tapasztalatait, immár a baloldalt felelőssé téve a  kamuhírért, hogy »nincs elég ember és lélegeztetőgép (...), mind hazugság és támadás« – mondta. Aztán a »sajtó ügyeiben járatos« kollegina kérdésére, miért nem tesz feljelentést a szaktárca, azt felelte: a jogászok meg fogják vizsgálni, hogy a rémhírterjesztő baloldallal szemben mit lehet tenni a jog mezején, de most a védekezés elsőbbséget élvez. »Ha... az ügy kikerülne a politikai viták homlokteréből, akkor valószínűleg a sajtóban sem az egészségügy lenne a vadászterülete a szenzációs híreknek« – fejtette ki.

Hagyjuk most a történtek politikai oldalát – víruspárti-e a magyar ellenzék –, foglalkozzunk egy kicsit azzal, hogyan látjuk az ügyet a sajtó – a nyilvánosság – oldaláról. Legyen az a Kossuth rádió – szerintünk szakmailag-erkölcsileg szégyenletes – szerkesztési belügye, hogy egy munkatársa feljelentésre szólítja fel a kormányfőt, most éppen lapunk ellen, anélkül, hogy akár esélyt adott volna a ténynek: a hír igaz. Azt kell mondjuk, a kormányfő megfontoltan kezelte az »ötletet«, és azzal tisztelte meg lapunkat, hogy személyesen vonult ki ellenőrizni a Népszava információját. Nagy dolog ez oly időkben, amikor a sajtóban megjelent tények alapján az ügyészség vizsgálatot sem hajlandó indítani. Más kérdés, hogy a kormányfő csak azt volt hajlandó meghallani, amit meg akart, vagy szeretett volna hallani egy 24 órája ügyeletben lévő, meggyötört orvostól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Népszava birtokába került levél szerint az a hír járta, hogy a lélegeztető kapacitások beteltek. Ezt a hírt mint tiszta forrásból származó színtiszta igazságot átvette, terjesztette, elharsogva kelttől-nyugatig sok-sok baloldali hírharang.
A Népszava, de a többi rá hivatkozó hírharang is, ha vette volna a fáradságot, megnézhette volna a pandémia.hu lapon a Koronavírus: Kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma grafikon adatait.

Április 21.-én 82 koronavírusos volt lélegeztetőgépen, szeptember 17-én 21 ember volt lélegeztetőgépen.
Akkor, amikor 82 koronavírusos volt lélegeztetőgépen nem teltek be a lélegeztető kapacitások, most viszont már 21 pácienstől is betelnének?

Aki eztet elhiszi szamarabb a lónál!
Nem kell minden durva állítást komolyan venni, amit a Népszava tesz.
A Népszava tud keményen hazudozni, ha akar!

Mátyás király a Népszava szerkesztőségében kellene, hogy a hazugok kiebrudalja

Nem kellene hazudozni a firkászoknak és akkor nem lenne szükség az utólagos ,,sikálásra,,

,,Minden intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember ért a lélegeztetőgépekhez

Magyarországon nincs olyan intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez - nyilatkozta Madurka Ildikó aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos a közmédiának.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársa hozzátette: az egyes lélegeztetőgépek típusával való megismerkedés igényelhet pár nap betanulást, de az elv mindenhol ugyanaz.

A lélegeztetőgépek az oxigénhiányos, károsodott tüdejű betegek oxigenizációját segítik. Az intenzív terápiás szakorvosok egyetemi és a szakvizsgához szükséges tanulmányaik alapján ismerkednek meg a lélegeztetés elveivel, a lélegeztetőgépek használatával. Rajtuk kívül az osztályon dolgozó szakápolók is ismerik a gépeket, de azok beállítása, hogy a lehető legkisebb károsodás mellett a lehető legjobban oxigenizálják a betegeket, az intenzív terápiás szakorvos feladata-közölte.

Hangsúlyozta: Magyarország a járvány kitörése előtt is jól állt lélegeztetőgépekből - jobban, mint az olasz Lombardia tartomány - mert sok új beszerzés történt, aminek eredményeként több új, egy-két évnél fiatalabb lélegeztetőgép állt rendelkezésre. Azt mondta: nem romlott el lélegeztetőgépük, de annyi tartalék van, hogy az sem jelentene gondot. Ezért nem látja szükségesnek, hogy egy műszaki szervizes szakember napi 24 órában jelen legyen a lélegeztetőgépek mellett.

Egyébként ha egy lélegeztetőgép meghibásodik, a műszertechnikus csak az egyszerűbb feladatokat tudja helyben ellátni, a berendezések szervizelése a gyártó és a forgalmazó feladata - jegyezte meg. Madurka Ildikó tájékoztatása szerint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben jelenleg ugyanúgy működik mellkassebészet, a tüdőbeteg-ellátás, a rehabilitáció, a krónikus lélegeztetett betegek ellátása, ,,mint békeidőben,,.

Emellett állítottak be csaknem száz ágyat a koronavírus-pozitív betegek ellátására, az intenzív osztályon pedig főállásban vagy szerződéssel mintegy 15 orvosuk van - tette hozzá. A koronavírus-pozitív intenzív részlegen tizennégy ágy áll rendelkezésre, amelyeken most tizenkét beteget lélegeztetnek, míg a 83 középsúlyos ellátásra szolgáló ágyon pénteken 36 betegük volt - mondta.,,
https://napidoktor.hu/napi-hir..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés