„Minket nehezebb lecserélni, mint a tanárokat, vezetőket”

2020. szeptember 20. 8:56
Csernai Mihály
Népszava
Volt olyan tanár, aki nehezen fogadta el azt a fura helyzetet, hogy a hallgatók „diktálnak”, de végül konstruktív vita alakult ki. Interjú.

„Most pedig kísérleti tanköztársaságot alakítottak. Hogyan képzeljük ezt el?

Már az egyetemfoglalás előtt nagyon komoly bázisdemokrácia alapú döntéshozás alakult ki. A hallgatói fórumokon az egyetem 350 diákjából minimum 50-en, de volt már, hogy 100-an, sőt, 250-en is részt vettek. Ez lehetővé teszi, hogy az ellenvélemények is megjelenjenek a döntésekben. Két egymás melletti álláspont volt, ezek metszetét szerettük volna megtalálni. A hallgatók egyik csoportja fontosnak tartotta, hogy az oktatás folytatódjon: az mindegy, hogy milyen módon, de nem akartak bizonytalanságot ebben. Voltak, akik azt mondták, hogy itt a blokád, az egyetemfoglalás, a céljainkat még nem értük el, és ez mindenek felett álló dolog.

Akár a tanulás felett is?

Azt senki nem mondta, hogy a tanulás nem fontos, csak a prioritások különböztek. Ennek metszete lett a tanköztársaság, ahol mindenki egyenlő. Próbáljuk ezeken a fórumokon a tanárokat és a diákokat egy szintre hozni. Összeraktunk egy olyan struktúrát, amelyben vannak zárt órák, amelyeket – ahogy eddig is - a tanárok megtartanak az osztályuknak, van, amit bárkinek kinyitnak és van, amit elengedtek; utóbbi helyett projekt alapú közös munkára van lehetőség. Ezek eredménye lesz látható például a szeptember végi háromnapos fesztiválunkon.

Hogyan viszonyulnak a klasszikus hierarchia felbomlásához a tanárok?

Az egyetemfoglalás első hetében kialakítottunk egy közös szabályrendszert. Az első hét végén szavaztunk arról, hogy beengedjük-e a fórumhelyzetbe a tanárokat is. Ennek feltétele az volt, hogy a fórumszabályokat nekik is tudomásul kell venniük és magukra is érvényesnek kell tekinteniük.

Volt olyan tanár, aki nem fogadta el a feltételeket?

Ilyenről nem tudok, olyanról igen, aki nehezen fogadta el azt a fura helyzetet, hogy a hallgatók »diktálnak«, de végül konstruktív vita alakult ki. A tanárok éleslátása és tapasztalata nagyon sokat segített egy-egy helyzetben, jó közös munka volt. Ennek nyomán alakult ki a hétfőn kezdődött kísérleti forma. Elindult a tanév, mert vannak órák, de nem indult el, mert nem a klasszikus rend szerint zajlanak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a figura...

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. szeptember 20. 15:10

"Ennek metszete lett a tanköztársaság, ahol mindenki egyenlő. "
George Orwell Állatfarm című regényében az állatok egyik alaptörvénye eredetileg így hangzott:
"Mindenki Egyenlő!"
Később, mikor az Állatfarm továbbfejlődött a disznók diktatúrája irányába, az alaptörvény így módosult:
"Mindenki Egyenlő! (De vannak Egyenlőbbek!)"

Vizsgakor majd a tanuló megmondja, hogy hányast kell kapnia. A tanárnak meg kötelező lesz azt a jegyet megadni.
Aztán majd vizsga nélkül is megkaphatja a kért jegyet, ha éppen nincs kedve vizsgázni.

Volt egy nagyszerű Latabár film: Fel a fejjel! Rengeteget nevettünk. Ennek a mostani diák-izének a címe: Fejjel a falnak. Ez pedig nevetséges. Azért nevetséges, mert az egyetemfoglalók fordítva ülnek a lovon. A szövegből közvetve kiderül, hogy több tanár is látja ennek az akciónak, "oktatásnak" az abszurditását.

"... ahol mindenki egyenlő."
Hát persze! Egy cigány, egy pápa!

Röhejes. Alapítsanak maguknak egyetemet,keressenek valakit, aki eltartja őket. De ha ezt az államtól várják, akkor ne akarjanak diktálni. Mert ha találnának egy magánbefektetőt, az sem támogatná őket feltételek nélkül.

"Hogyan állt fel ez a szervezeti rend? Felvetődött a vád, hogy politikusok, szakemberek instruálják hátulról önöket.

Ez nem igaz. Nyár elején kezdtünk együtt gondolkodni arról, hogy mi legyen a közös fellépés formája. Előkészítettünk tüntetéseket, majd ebből organikusan alakult ki egy koordinátori csoport a hallgatókból, szép lassan kialakult a struktúra. "

Érdekes, eddig azt mondták, spontán megmozdulásról van szó.

"...bázisdemokrácia alapú döntéshozás..."
Demokrácia,...népi demokrácia,..liberális demokrácia,..bázisdemokrácia,...Fedák Sári!

Csernai Mihály: a magyar jövő James Bondja.
Ahogyan a szaralak SZFE-irányítók prolongálják...
Ilyennek kell lennie a jövő magyar hősének, de a legegyszerűbbjének is: ez kompatibilis a Soros-migráns("magyar")ország szép új világával...

Könyörgök a Hír TV-nek, az Origónak, MN-nek, Demokratának, MINDEN POLGÁRI MÉDIATERMÉKNEK, semmit ne tegyen, csak Csernai Mihály fotóját nyomassa ezerrel, minden hullámhosszon...
Mellette az Ascherét, a Karsayét, a Janischét, az Alföldyét, Mucsiét, Mátéét, és a többi ŐRZŐÉT"...
Egy Csernai, mellette, mint mentor: Ascher és így tovább, párosan... egészen TGM-ig...

Szia!
Igazából a diákok diktatúrája zajlik a szfe-en.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés