Ez nem jogállamiság, hanem nyers erő és költségvetési zsarolás

2020. szeptember 19. 9:29

Varga Judit
Magyar Nemzet
Le kellene zárni ezt a szomorú fejezetet az Európai Unió történetében.

Az Európai Bizottság hamarosan kiadja az államokról készített jogállamisági jelentését. Ennek kapcsán ön azt írta a Facebookon: »Az elkövetkező napokban érdekes jogállamisági tényekkel és összehasonlításokkal jelentkezem majd.« Mi ezzel a célja?

Szeretném konkrét példákon keresztül bemutatni, hogyan működik a kettős mérce. Az a tapasztalatunk, hogy nem objektív kritériumok alapján és nem kiegyensúlyozott források felhasználásával állítják össze a Magyarországot támadó jelentéseket. A magyar kormány álláspontját közel sem olyan súllyal mérlegelik, mint bizonyos NGO-k elfogult, politikailag motivált és egymást körbehivatkozó tanulmányait. Érdemes a tényekről is beszélni, és tájékoztatni mindazokat, magyarokat és nem magyarokat egyaránt, akik eddig nem nagyon hallhattak mást a nyugati sajtóból, csak alaptalan rágalmakat. Több országban például az igaz­ságügyi miniszternek van alárendelve az ügyészség, nálunk pedig szervezetileg teljesen független. A bírósági igazgatást is említhetném: Magyarországon a bíróságok igazgatása és költségvetése teljesen független a végrehajtó hatalomtól. Ez sem általánosan elterjedt Európában. A jogállamisági kérdéseket jogi és nem politikai szemüvegen keresztül kell szemlélni. Most viszont láthatóan zsarolásra akarnak felhasználni jogállamisági köntösbe bújtatott politikai és ideo­lógiai elvárásokat. Ez nem jogállamiság, hanem nyers erő és költségvetési zsarolás. Le kellene zárni ezt a szomorú fejezetet az Európai Unió történetében, mert csak bizalmatlanságot és megosztottságot szült. A jövő Euró­páját kellene építenünk, ami akkor lehet erős, ha erős nemzetek alkotják.

Mi lesz a hetes cikkely szerinti eljárással? Angela Merkel kancellár szeretné lezárni a procedúrát a német elnökség végéig. Lát erre esélyt?

Nyáron adtam egy interjút a Die Weltnek, aminek a megjelenéséért végül – furcsamód – hosszasan kellett küzdenünk. A beszélgetésben elmondtam, hogy mi bízunk a kancellár szavában, hiszen az általa adott ígéret nekünk fontos biztosíték. Partnerek vagyunk abban, hogy az eljárást minél előbb lezárjuk, hiszen csak nyomásgyakorlási eszközről van szó. Most, amikor ismét erősödik a migrációs nyomás, újra előtérbe fognak kerülni ezek a viták, és egy olyan ország, amelyik nyíltan kiáll az illegális bevándorlás ellen és felemeli szavát a határok védelméért, biztosan sokaknak nem fog tetszeni. Ez ennek az eljárásnak a politikai kontextusa. Jogi szempontból nézve már régen be lehetett volna fejezni, és az európai partne­reinknek is csak kellemetlen terhet jelent. Mi tartjuk a frontot és küzdünk a jog eszközével, de tisztában vagyunk vele, hogy egy politikai eljárásnak vagyunk a részesei.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem jogállamiság, hanem nyers erő és költségvetési zsarolás...

Ez a bűnöző banda kiemelkedően kétszínű és aljas.
Gondolom érted, kire irányul a megállapítás.

Nem cicus, és nem siránkozik. Ennyi.

Parádés riposzt, amit Varga Judit mond -példákkal is alátámasztva - és írásban is tervez. Gratuláció jár neki a sokadik ragyogó megnyilatkozásért, kitűnő szakmai-politikai-jogi munkájáért!

Annak idején az 56-os, vagy 68-as beavatkozás néhány nap alatt lezajlott. Ma a hasonló, a belpolitikába ideológiai alapon történő beavatkozást egyrészt - másrészt alapú, mindig relativizáló eljárásokkal évekig nyújtják, és a végén már nem az eljárás lényege rögzül a szemlélőben, hanem csak a kipécézett kormány bűnösségét hangoztató mantra érvényesül. Felróva még azt is, ha az adott kormány védekezni mer, hiszen az csak felháborító propaganda lehet.

Bolsevik módszerek, liberális előadásban.

Most arra gondolsz, amit az EU liberálisai akarnak erővel lenyomni a másképpen gondolkodók torkán? Például a soha konkrétan le nem írt, mindig az alkalomhoz igazított jogállamot. Ideollógiai kérdéseket akarnak eljogiasítani, majd ha jogi kérdéseket szegeznek szembe, az ideológiává züllesztenék.

Lölővel egy baj van.
Nem gyíkvállú,
nem körúton belüli,
viszont
tud dolgozni
is

Nem kapsz X-et, de csakis szánalomból...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés