Deutsch vs Ujhelyi, billegő amerikai államok, magyar–román meccsek, Szűcs Nelli – itt az új Mandiner!

2020. szeptember 17. 8:44

Írta: Szalai Laura
Miben fogadott Deutsch Tamás és Ujhelyi István a jogállamisági vita kapcsán? Visszafoglalná-e Erdélyt Szánthó Miklós? Melyek az USA bástya és billegő tagállamai? Önkormányzati választások Romániában, digitális turizmus, Rubik, Skool és Szűcs Nelli – megjelent az új Mandiner!

Elégedettek lehetünk-e az Európai Tanács költségvetési megállapodásával? 0-4-gyel vagy 3-1-gyel jött haza a miniszterelnök az EU-csúcsról? Mi köze a Sport szeletnek a jogállamiság kérdéséhez? E heti lapszámunkban címlapos vitainterjút olvashatnak Deutsch Tamás fideszes és Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselővel a közélet színvonaláról, a magyarországi antiszemitizmusról és az uniós járványkezelésről.

„A »jogállamisták« most minden erővel támadják a megállapodást, mert pontot tett a hazug módon jogállaminak mondott hatalmi terv végére” – mondja Deutsch Tamás a jogállamisági feltételrendszer jövője kapcsán.

Ujhelyi István ugyanakkor úgy látja, a kormány már ha meghallja a jogállamisági vizsgálat kifejezést, rögtön hisztizni és zsarolni kezd, és szerinte „akár tetszik, akár nem, jogállamisági mechanizmus lesz a jövőben”.

„Maszkokkal védekezünk a valóság ellen” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán, aki szerint lassan ideje lenne levetni a virulens vírustagadás, a múlt megszépítésének és átírásának, a hazug önfeladásnak maszkját.

Közélet

Élőlánc, barikád, sztrájk – így kezdődött az idei tanév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az intézmény átszervezésével egy megcsontosodott rendszer lebontására látunk kísérletet, ahol a feltüzelt hallgatók egy elkeseredett utóvédharc eszközeiként viszik tovább a végletekig elvadult ádáz szembenállást. Közélet rovatunkban összefoglaltuk, mit kell tudni az SZFE-ügyről és annak hátteréről. 

„A baloldali műhisztéria arra világít rá, hogy egyesek képtelenek megélni a saját magyarságukat” – véli Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ igazgatójával az intézet nagy port kavaró kampányáról, a civilségről és a média helyzetéről beszélgettünk.

„Stratégiailag az fog győzni, aki a leghatékonyabban képes közösséget építeni a különleges emberi egyedekből egy adott pillanatban” – írja publicisztikájában Lánczi András filozófus, aki szerint abban nincs választás, hogy valahova tartozni kell, különben elveszítjük emberi mivoltunkat.

„Mi a saját üzletünkbe szeretnénk járni, mások viszont úgy képzelik, jó lesz nekünk a nagy közös hipermarket, ahol a Nemzetek konyhája feliratú polcokon néha van egy-két »magyarosch« termék is” – mutat rá publicisztikájában Máthé Áron történész-szociológus, aki szerint a mostani időszakban kell megpróbálnunk különbek lenni, nyugatiak között megmaradni európainak. 

Külföld

Romániában önkormányzati választást tartanak szeptember végén, amelyen nagy sikerek és borítékolható veszteségek egyaránt várhatnak a magyar pártokra, míg a román erők között Bukarestért dúl a legnagyobb harc. Melyik székelyföldi városban zajlik az egyik legkiélezettebb választási küzdelem? Hány megyével számolhat az RMDSZ? Kik csapnak össze Temesváron? A választás minden kérdését körüljártuk.

Az, hogy még egy ciklusra a Fehér Ház lakója maradhat-e Donald Trump amerikai elnök, vagy helyére lép a Barack Obama mellett alelnökösködő Joe Biden, leginkább a billegő államokban dől el. Hogyan választ Amerika elnököt? Melyek lesznek 2020 csataterei? Segítünk eligazodni a elnökválasztási matek útvesztőiben. 

Estefán Zsolt, a Hír TV külpolitikai szakértője a harmadik arab–izraeli béke várható következményeiről ír véleménycikkében.

Precedens és Makronóm

„Nincs értelme európai népről, olyan európai identitásról beszélni, amely meghaladja az unió nemzeteit” – mondja Precedens rovatunknak adott interjújában Roger Moorhouse brit történész, akivel a brexit következményeiről és Európa jövőjéről beszélgettünk. 

Koltay András, az NKE rektora írásában a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye kapcsán felmerülő alkotmányos kérdéseket boncolgatja.

A turizmus a helyszínen szerzett személyes élményekre épül, ám a pandémia átírta az utazási lehetőségeket is. Mi lehet a megoldás? Makronóm rovatunkban Rasztovits Dáviddal beszélgettünk, aki profi labdarúgói karriert hagyott hátra azért, hogy a digitális turizmus hazai kezdeményezőjeként új alapokra helyezze a béke iparágát. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Mit tanulhatunk Rubik Ernőtől és a kockától, ha Magyarország 21. századi versenyképességéről van szó? Böszörményi Nagy Gergely ezúttal a felfedező A mi kockánk című könyvét ajánlja sorozatában.

Feminens kisrovatunkban a Skool nevű szervezet társalapítójával és ügyvezetőjével, Koleszár Szilvivel beszélgettünk, akinek a célja, hogy fiatal lányokkal és hátrányos helyzetű diákokkal ismertesse meg a programozás titkait.

Jásdi István borász jegyzetében tűpontosan világít rá a „pesti” és a „vidéki” gondolkodásmód közti különbségre.

Lusta volt ahhoz, hogy színésznő akarjon lenni, Isten mégis erre a pályára vezette. Itt pedig nem engedheti meg magának, hogy ne adja bele testét-lelkét minden előadásba, hiszen csak a legkeményebb munka hozhatja meg azt a ritka, de annál szikrázóbb pillanatot, amiért érdemes színésznek lenni. Élet rovatunkban Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel a nehéz út választásáról, a kárpátaljai gyökerekről, a határon túliak elleni támadásokról és a taps előtti csendről beszélgettünk. 

Arcél kisrovatunkban a huszonöt éve elhunyt Baka István költőre emlékezünk.

A rovat tárcáját Száraz Miklós György írta.

A lapot záró Utolsó figyelmezetés rovatban az UFi régi szerzője, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a műalkotások monumentalitásának kérdését járja körbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés