Nézzük meg néhány művész régebbi nyilatkozatait

2020. szeptember 17. 8:19

Kálomista Gábor
Index
Azok, akik most a leghangosabban hergelik a gyerekeket, mennyire is voltak megelégedve az ott folyó munkával? Interjú.

Több színésze is megszólalt Színművészeti ügyében a diákok oldalán. Ezt hogy kezeli színigazgatóként?

Talán kilencedik éve igazgatom a Thália Színházat. Itt mindenkinek lehet magánvéleménye a politikáról, és bármi másról is, de az nem kerülhet fel a színpadra. A mi dolgunk az, hogy magas művészi színvonalú előadásokat hozzunk létre, aki ezt másképp gondolja, az itt nem marad meg. Nem azért, mert elküldöm, hanem mert egyszerűen kilöki magából a közeg.

Találkozott olyan színésszel, aki fontosabbnak tartotta a politikai állásfoglalását, mint a színészi munkáját?

Mindenki a saját lelkiismerete, meggyőződése szerint szólal meg, vagy nem szólal meg az SZFE ügyében is. Molnár Piroska például megszólalt – ő mindig megszólal –, aztán iszunk egy pohár bort a büfében, és megbeszéljük, hogy nem értünk egyet. Nincs egyarcúság, nincs elvárt ideológiai irány. Amíg a próbákon, az előadásokon teljes szívvel, tehetséggel, energiával vesz részt valaki, addig azt gondol, amit akar. Ez a demokrácia.

A saját intézményében tehát nem gond az ideológia különbségek és a művészi munka összeegyeztetése. Megoldható ugyanez az SZFE esetében is?

Kiindulásként talán érdemes megnézni, milyen kérdések hangzottak el az egyetemmel kapcsolatban az utóbbi évtizedekben. Nézzük meg néhány művész régebbi nyilatkozatait. Azok, akik most a leghangosabban hergelik a gyerekeket, mennyire is voltak megelégedve az ott folyó munkával? Amikor Me Too mozgalommal megjelent az első nagy rés a pajzson, nálunk Schilling Árpád és Sárosdi Lilla ugrottak neki Marton Lászlónak, aki emblematikus egyénisége volt az intézménynek.

Akkor már érezhetően nagy volt a baj. Amikor egy huszonkét éves üggyel sírba lehet kergetni egy elismert szakmai tekintélyű, jobboldalisággal nem vádolható egyetemi tanárt, már látszott, hogy valami nincs rendben. Ha valami ennyire belterjes, mint a magyar színházi élet, akkor még az ellenséget is csak befelé képes keresni. Szó sem volt olyasmiről, hogy jobbról támadták volna meg az egyetemet, hanem az látszott, hogy baj van. Vagy ott van Eszenyi Enikő története. Neki azért kellett távoznia a Vígszínház éléről, mert nem vett részt egy szakmai tüntetésen, amellyel egyébként egyetértett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az úgynevezett színházi közegben bizony úgy van, hogy aki nem lép egyszerre, nem kap szerepet, szerződést estére. A nyitottságot, sokszínűséget hirdetők egyetlen ideológiát képesek elviselni. A nagy innovátorok, a megújulás apostolai barikádokat építenek, ha valaki reformokat akar közöttük.

Válaszok:
nick89 | 2020. szeptember 17. 9:28

Nézzük meg a Fidesz korábbi nyilatkozatait a közpénzlopásról, a hatalommal való visszaélésről, a polgárierényekről és többi hasonlóról!

Válaszok:
vendelin | 2020. szeptember 17. 9:40

Valamint a Jobbikét a zsidó parlamenti képviselőkről, a cigánybűnözésről vagy az EU-ról. Esetleg Lendvai Ildikóét a cenzúráról, vagy Gyurcsány Ferencét a magántőke mindent megrontó voltáról.

Nem nagyon van a hazai politikai "elitnek" mit egymás szemére hánynia, szerintem.

Válaszok:
nick89 | 2020. szeptember 17. 9:51

nick89 2020. szeptember 17. 9:28
2
@vendelin
Nézzük meg a Fidesz korábbi nyilatkozatait a közpénzlopásról, a hatalommal való visszaélésről, a polgárierényekről és többi hasonlóról!

vendelin 2020. szeptember 17. 9:40
@nick89
Valamint a Jobbikét a zsidó parlamenti képviselőkről, a cigánybűnözésről vagy az EU-ról. Esetleg Lendvai Ildikóét a cenzúráról, vagy Gyurcsány Ferencét a magántőke mindent megrontó voltáról.

Nem nagyon van a hazai politikai "elitnek" mit egymás szemére hánynia, szerintem.


Igen, egyformák mind, csak más a logójuk.

Igen.
A pártok mind egyformák, kivéve a logójukat.
Erre gondoltál?

És ha lop a gyurcsányi, lop a Jakab, akkor ez miért adna nektek felmentést a ti lopásotok alól???

Te állapítod meg a minőséget? Itt van egy példa Kálomista Gábor elmondásában:

"Például a saját bőrömön is megtapasztaltam egyik változatát. Az a rendező, aki most igen hangosan kiabál a szabadság és az autonómia nevében, elhelyezte a filmjébe a képmásomat anélkül, hogy erről velem egy szót is váltott volna. Nem adtam engedélyt, nem tájékoztattak róla. Aztán olvasok egy cikket az említett műalkotásról, ahol a képem kapcsán mint abszurdisztán prominense vagyok megemlítve. Felhívom a producerét, mondom, hogy ilyesmit nem nagyon szokás ebben a szakmában, ő szabadkozik, magától ajánlja fel, hogy ezt a részt kivágják, majd megjelenik az újabb cikk, hogy cenzúrát gyakoroltam. Ezek után megjelenik egy lista egy sor aláíróval, akik kijelentik, hogy soha többé nem dolgoznak velem, mert én cenzor vagyok, plusz tucatjával rúgtam ki embereket a történetek miatt. Aztán kiderül, hogy senkit sem rúgtam ki, két emberrel módosítottam szerződést közös megegyezéssel. Majd az SZFE-n belül osztálytermekben adják körbe ezeket az íveket, hogy tizennyolc éves gyerekek írják alá, mert ez disznóság. Aztán kiderült, hogy minden vád szemenszedett hazugság, kétmillió forintos kártérítést ítéltek meg nekem, bocsánatkérés azóta se jött. Tehát én pontosan tudom, hogy a rendszer fontos része, hogy tönkre kell tenni az ellenséget. Azóta jót röhögök rajta, de azt nem felejtem el, hogy valaki a saját ideológiájára támaszkodva arra biztatta a diákjait, vállaljanak állást egy történetben, tiltakoznak valami ellen, aminek a lényegéről és valóságtartalmáról fogalmuk sincs. Ez enyhén szólva sem azt a véleményt erősíti meg, hogy az oktatásban nem kapott helyet a politika. Ez a véleményem az SZFE-ről, de már a történet előtt is hasonló volt."

Arról nem Orbán tehet, hogy a mára már kisajátított liberalizmus lényegében a bolsevizmus utódja lett. Internacionalizmusában, diktatórikus fellépésében egyaránt.

"A producer magától ajánlja fel, hogy ezt a részt kivágják"
" majd megjelenik, hogy cenzúrát gyakoroltam"
"egy lista egy sor aláíróval, akik soha többé nem dolgoznak velem, mert én cenzor vagyok, plusz tucatjával rúgtam ki embereket"
"Majd az SZFE-n belül osztálytermekben adják körbe ezeket az íveket, hogy tizennyolc éves gyerekek írják alá"
"Aztán kiderül, hogy senkit sem rúgtam ki, "
"Aztán kiderült, hogy minden vád szemenszedett hazugság, kétmillió forintos kártérítést ítéltek meg nekem, bocsánatkérés azóta se jött."
-----Az Alinsky-SZFE megoldási stratégiában
"a rendszer fontos része, hogy tönkre kell tenni az ellenséget."

-----Tanulj, mit szolgálsz, milyen metódus szerint aljasok az elvtársaid és a libertársaid:
" - Azt gondolja, hogy a jobboldali vagy konzervatív meggyőződésű színházvezetők, rendezők, művészek nem merik nyilvánosan elmondani a véleményüket, mert félnek a másik, állítólag elnyomott oldaltól?
- Ez történik. Konkrétan azt gondolom, hogy itt mérhetetlenül gonosz dolgok történnek emberekkel – lásd Eszenyi, aki vállaltan a liberális oldalhoz tartozik, de hibázott, és az a fejébe került. Ha őt azért nyírják ki, mert nem ment el tüntetni, holott még egyet is értett vele, mi történik azzal, aki vállalja, hogy rendpárti, támogatja az átalakítást és nem helyesli az egyetemfoglalást?
- Mi történne vele?
- Például a saját bőrömön is megtapasztaltam egyik változatát. Az a rendező, aki most igen hangosan kiabál a szabadság és az autonómia nevében, elhelyezte a filmjébe a képmásomat anélkül, hogy erről velem egy szót is váltott volna. Nem adtam engedélyt, nem tájékoztattak róla. Aztán olvasok egy cikket az említett műalkotásról, ahol a képem kapcsán mint abszurdisztán prominense vagyok megemlítve. Felhívom a producerét, mondom, hogy ilyesmit nem nagyon szokás ebben a szakmában, ő szabadkozik, magától ajánlja fel, hogy ezt a részt kivágják, majd megjelenik az újabb cikk, hogy cenzúrát gyakoroltam. Ezek után megjelenik egy lista egy sor aláíróval, akik kijelentik, hogy soha többé nem dolgoznak velem, mert én cenzor vagyok, plusz tucatjával rúgtam ki embereket a történetek miatt. Aztán kiderül, hogy senkit sem rúgtam ki, két emberrel módosítottam szerződést közös megegyezéssel. Majd az SZFE-n belül osztálytermekben adják körbe ezeket az íveket, hogy tizennyolc éves gyerekek írják alá, mert ez disznóság. Aztán kiderült, hogy minden vád szemenszedett hazugság, kétmillió forintos kártérítést ítéltek meg nekem, bocsánatkérés azóta se jött. Tehát én pontosan tudom, hogy a rendszer fontos része, hogy tönkre kell tenni az ellenséget. Azóta jót röhögök rajta, de azt nem felejtem el, hogy valaki a saját ideológiájára támaszkodva arra biztatta a diákjait, vállaljanak állást egy történetben, tiltakoznak valami ellen, aminek a lényegéről és valóságtartalmáról fogalmuk sincs. Ez enyhén szólva sem azt a véleményt erősíti meg, hogy az oktatásban nem kapott helyet a politika. Ez a véleményem az SZFE-ről, de már a történet előtt is hasonló volt."
-----A TÉT NAPRÓL NAPRA NÖVEKSZIK, AZ SZFE-N CSAK A TELJES SEPRÉS, TAKARÍTÁS, FERTŐTLENÍTÁS A MEGOLDÁS.

Már önmagában az újrafelosztás is megújítás. Kissé megcsontosodott a kulturális erőtér. Lassan ideje ott is valamiféle rendszerváltásnak.

Finomított bolsevista propaganda módszerek. Szovjet típusú beavatkozás más országok belügyeibe. Ahogyan mi avatkoztunk be a kádári időkben hasonló módon amerikai belügyekbe, mondjuk Angela Davis esetében. Nincs új a nap alatt, innét is mentek levelek, itt is volt államilag szervezett "tömeges tiltakozás". A mai fiataloknak erről fogalmuk sincs, ezt be kell mutatni nekik, látniuk kell a hasonlóságot az akkori bolsevizmus és a mai liberalizmus mögött.

Már csak az a kérdés, kik fordultak meg? Annak idején, amikor a Fidesz kilépett az SZDSZ képviselte liberalizmusból, nálunk választók százezrei fordultak el ugyanúgy az SZDSZ-től. Így vált ez a párt az MSZP-n élősködő, a parlamenti küszöb környékén billegő párttá. Tehát Orbánék irányváltását százezrek igazolták vissza. 2010-ben aztán hiába volt visítozás, hogy a Fidesz akár alkotmányt is módosíthat, hatástalan volt. Hiába keresett az SZDSZ az ő liberalizmusához 200 ezer választót, hogy bejuttassák a parlamentbe, nem volt annyi támogató. Így múlt el a magyarországi liberalizmus varázsa. Komcsinak meg ott maradt az MSZP, majd osztódása után a DK.

Most már érted Orbánt?

Nagyra becsülöm Müller Péter Sziámit, talán még személyes barátomnak is mondhatom. Éppen nemrégiben beszéltem vele vagy egy órát erről a helyzetről. Nagyon érdekes volt. Most csak egy dolgot, mert a többi magántermészetű: figyelemre méltó, hogy egyetlen petíción, kiáltványon nem található meg az aláírása. Free SZFE posztja sem volt eddig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés