Szijjártó: Európa csak a nemzeti identitások megőrzésével lehet képes kezelni a kihívásokat!

2020. szeptember 16. 16:51

Európa csak a nemzeti identitások, illetve a kulturális, történelmi és vallási örökség megőrzésével lehet képes kezelni a kihívásokat, sajnos azonban ezzel ellentétes folyamatok és törekvések láthatóak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán San Marinóban.

Magyarországnak ezért szüksége van azon európai országok együttműködésére, amelyek érzékenyek a nemzeti identitásukra, valamint büszkék a vallási, történelmi és kulturális örökségükre, márpedig San Marino ilyen ország – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek, miután egyeztetett Luca Beccarival, a miniállam külügyi államtitkárával.

Leszögezte: fontos érdek a politikai-gazdasági együttműködés elmélyítése és a társulási megállapodás mihamarabbi megkötése San Marino és az Európai Unió között. „Ha ez így lesz, akkor lesz még egy olyan állam, amellyel össze tudunk fogni a nemzeti érdekek, a nemzeti identitás, a vallási, kulturális és történelmi örökség megőrzése tekintetében” – fogalmazott.

A miniszter arról számolt be, hogy az oktatási együttműködést helyezik a kétoldalú kapcsolat alapjává, ezért évi tíz San Marinó-i ösztöndíjas hallgatót fogadnak majd a magyarországi egyetemeken 2021-től. Emellett pedig haladéktalanul megkezdik a tárgyalásokat a két ország közötti beruházásvédelmi megállapodásról.

Szijjártó Péter délután megbeszélést folytat a pénzügyekért és közlekedésért, a turizmusért, valamint az iparért és kereskedelemért felelős államtitkárokkal is.

(MTI)

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés