Azt akarta, amit maga sem kívánt

2020. szeptember 16. 8:47

Szánthó Miklós
Magyar Nemzet
Fukuyama jövendölése valósággá vált – csak nem úgy.

„A jóslás nehéz dolog, kiváltképp, ha a jövőre vonatkozik – szokták mondani némi élccel, és a szarkasztikus megjegyzés igazsága alól a sokat hivatkozott amerikai celebpolitológus, Francis Fukuyama sem kivétel. Jól ismert tézise azért jól ismert, mert úgy harminc évvel ezelőtt a liberális demokrácia mint politikai rend általános győzelmét vetítette előre, és ez a liberális demokratáknak nyilvánvalóan ínyére volt. A japán felmenőkkel rendelkező szerző persze A történelem vége és az utolsó ember című, tagadhatatlanul nagy hatású műve óta is sok mindent írt és mondott – az elmúlt években például Magyarországról is sokat –, melyekről kiderült, hogy azért nem teljesen úgy vannak.

Említett 700 oldalas művének nagyon-nagyon tömör összefoglalása valahogyan úgy hangzik, hogy a természetet egyre inkább uralma alá hajtó emberiség gazdasági, politikai »fejlődése« szerinte egyértelműen a liberális demokráciák győzelmébe torkollik. Ennek pedig egyik kiemelt mozgatórugója az, hogy az emberek mindenekelőtt arra vágynak, hogy másokkal egyenlőnek ismerjék el őket, az »úr–szolga viszony« meghaladását pedig még a maga fogyatékosságaival együtt is a szabadversenyes kapitalizmus szolgálja leginkább. Azonban. Azonban tény, hogy könyvének utolsó fejezetében Fukuyama maga is elkezd kalkulálni a lehetséges mellékhatásokkal.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kapitalizmus egyfajta kizsákmányolás. A gyár tulajdonosa és a dolgozója soha nem lesz egyenlő. Elég, ha kettőjük gyerekeinek az indulását és az esélyeit nézzük.

Válaszok:
Box Hill | 2020. szeptember 16. 10:15

"A Római Klub 1972-ben lépett igazán a figyelem középpontjába a The Limits To Growth című publikációval. A jelentést Dennis L. Meadows szerkesztette, mely tanulmány elsőként ad prognózist a világ továbbfejlődéséhez a System Dynamics (egy analitikai metódus) alkalmazásával."
Ezt a projektet nyúlta le, lopta magához a Rothschild & Co. és azóta a globális pénzerejénél fogva,
MINDENT A SAJÁT ROTH SCHILDI ÉRDEKKÖR HATÁROZ MEG!
Mindig egy lépéssel előrébb járni, - ez az alapparancs.
Mindig megtalálni a bűnbakot/bűnbakokat MÁSOKBAN, - ez az 1-es sz. parancs.
És így tovább...
Ezért van az, hogy meg lehet támadni szuverén országokat, hamis hírek, bizonyítékok alapján, hazafias törvényt - ostromállapotot - lehet hirdetni, a WTC-kre való hivatkozással és a többi aljasságok...

Ezzel szemben, az élet által igazolt angol megfigyelés: a szegénységtől a gazdagságig és vissza, három generáció alatt. (From rags to riches and back in three generations)

Az irigység ballibsi koncepcióját egészséges ember nem veszi be.

Az a bizonyos 'liberális demokrácia' kisárutermelők társadalmában működhetne jól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés