A Károli Gáspár Református Egyetem egyes diákjai is kiállnak az SZFE mellett

2020. szeptember 15. 7:57
Mind világi, mind keresztény értékek alapján elutasítjuk az SZFE-vel történteket – írják a diákok szolidaritási nyilatkozatukban.

Alulírottak, a Károli Gáspár Református Egyetem egykori és jelenlegi polgárai támogatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit és oktatóit” – így kezdődik a Színház Online által is közzé tett szolidaritási nyilatkozat, melyet már több százan aláírtak. „Amikor a Magyarországi Református Egyház zsinata megalapította egyetemünket, Alapító Okiratába foglalta, hogy elkötelezett az erkölcsi és szellemi értékeket öntudatosan vállaló ifjúság nevelése mellett. Ezért is fontos most felszólalnunk, hiszen az egyetemi autonómia védelme olyan erkölcsi feladat, mely keresztény-keresztyén és világi értékeket magunkénak vallókként is közös ügyünk. Aki egy ilyen konfliktusban nem foglal állást, az az erőszaktevők mellett teszi le a garast” – írják.

Világi értékek szerint azt mondhatjuk, hogy az egyetemi autonómia a felsőfokú oktatási intézmények működésének alapeszméje. Korlátként jelenik meg az oktatást irányítók számára, megszabja az intézmények szakmai életébe való beavatkozás terjedelmét. Az egyetemi autonómia védőernyő. Az intézmények behatástól való mentességüket hivatott biztosítani, melyből a tanítás és a tanulás szabadsága, az önkormányzatiság szárba tud szökkenni” – szögezik le. „A keresztény értékek szerint pedig azt mondhatjuk, hogy “szabadnak és önrendelkezőnek teremtette Isten az embert” – emelik ki.

Végül így zárják soraikat: „Tehát mind világi, mind keresztény értékek alapján elutasítjuk az SZFE-vel történteket. A jelenleg zajló folyamatok nem segítik a keresztény értékrend vagy az egyház ún. kiengesztelődését a modern szabadságigénnyel. Tekintélyuralom és erőből átvitt átalakítás helyett valódi párbeszédre volna szükség az érintettekkel.

A nyilatkozat az egyetem egyes jelenlegi és egykori diákjainak az állásfoglalását tükrözi, nem az egész egyetemét.

(Színház Online, Mandiner)

Fotó: A budapesti Károli Gáspár Református Egyetem új oktatási épülete 2014. október 7-én, az ünnepélyes átadás napján. MTI Fotó: Soós Lajos

 

 

Összesen 217 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valamint a Fidesz-kormánynak az megnézni, hogy milyen egyházi iskolákat és rendeket támogat. Miközben ezerrel nyomják a pénzt a jezsuitáknak, a piaristáknak és a bencéseknek, nem veszik észre, hogy ezek a szerzetesrendek totál liberálissá váltak az elmúlt évtizedekben: a pénzt persze szívesen elfogadják, de a valóságban abszolút ellentétes politikát favorizálnak, mint a kormány.

A régi piarista és bencés diákok közül nem kevesen vannak (hajdani pesti piarista diákkánt én is ezek közé tartozom), akik fiaikat éppen ezért már nem is hajlandók ezekbe az iskolákba iratni, a diákszövetségi munkában részt venni, egykori alma materüket anyagilag támogatni. Semjén persze előadja a kötelező stand up komédiáját minden évnyitón és évzárón ezekben az iskolákban, de mind a tanárok, mind a diákok többsége lesajnálja, ha nem egyenesen kiröhögi magában. Ébresztő, atyafiak, nagyon nagy gond van az utánpótlással, tulajdon gyerekeink fognak belepiszkítani a szülői fészekbe!

Nem mind, csak egyes diákok. A szfe-n sem mindenki tüntet.
Átnéztem néhány ellenzéki lapot, kezdik levenni a kezüket a tüntetőkről. Nincsenek címoldalon, esetleg lent, kisebb hír formájában írnak róluk.

Ezen én is gondolkodtam. Egyszer úgyis vége lesz a tüntetésnek és nem a diákok akarata fog érvényesülni. De aztán be kell menniük tanulni. A diákok között is lesz megosztottséág, mert az egyik tüntetett, a másik meg nem......Ennek a tüntetésnek egyesek életében évekig tartó következménye lesz. Ezért csak a tanárok a felelősek, mert felhasználták a diákokat. Vissza is foghatták volna őket, de nem tették, mert kellettek alájuk.

Azt hiszem, már tiszta vizet kéne önteni a gyerekek fejébe, hogy mi is az az egyetemi autonómia és kit illet?
Azt hiszik, akkor működik részükre az autonómia, ha nem akarnak órarendet, jelenléti ívet, ők akarják megmondani, ki legyen a főnök és ki tanítsa őket? Hát nem!
Az autonómia elsősorban az egyetem vezetését illeti, aztán a tanárokat és utoljára a diákokat.

Nem is fog összejönni. Ez már most látszik. Hajrá Vidnyánszky és csapata!

Nyúlik a rétestészta...

Hol van az leírva, hogy az SZFE állami pénzen kistafírozva csak egyfajta világnézet alapján működhet?

Aztán kit érdekel az "egész világ"? Az "egész világ" semmit nem tud Magyarországról, a hazai kultúra 1990 óta létező viszonyairól, a hazai egyetemek modellváltásáról, annak indokairól. Azok a színházi, vagy filmes művészek, akik szívességből a tenyerükbe írják, hogy Free SZFE, pusztán a balliberális tájékoztatás alapján, haveri alapon teszik. De nekünk itthon nehogy már ők számítsanak mértékadónak. Ti a végtelen szervilitásotokkal nyugodtan leborulhattok előttük, ez már a ti dolgotok.

Az "egész ország" kifejezéssel szintén óvatosan kéne bánnod, mert nem létezik "egész ország". Ezt pont ti szoktátok mondani, ha például a választási eredményekről esik szó. Legalább ez jusson eszedbe.

Az SZFE most szabad. Kapott egy saját vagyont, rajta, éljenek vele. Az állam állítólag rossz gazda, tehát ne kívánkozzanak vissza az állam kebelére, rajta álljanak meg a lábukon. De ha ez önállóan nem megy, akkor pofát befogni. Figyelmedbe ajánlom a hasonló helyzetre gyártott érvelést, amely szerint az EU pénzén nem akarjunk az EU-ban önállóan gondolkodni. Próbáld a két dolgot egyformán kezelni.

Az alapítványi modell szerinted központosítás? Az a bizonyos leben und leben lassen valóban külföldiül van, de a külföldiek pont ezt hagyják figyelmen kívül velünk szemben.

EZEK NEM a magyar reformátusok, néhány szédült ifjú, ilyen mindenhol van, ahhoz is tudatlanok és felelőtlenek, h. számoljanak azzal, h. nem fog mindenkinek tetszeni, amit csinálnak.

Hát, igen, ezeknek több közük van hozzá, mint az ügybe beleszólogató külföldieknek.

A te fejedben pedig keverednek a vélt, vagy valós dolgok.

Szerintem ezek a diákok még az egyetem Szabályzatait sem ismerik, mert amennyiben ismernék nem írnának ilyen blődségeket.
Pedig a Szabályzatok megtalálhatók az egyetem honlapján.
http://www.kre.hu/portal/index..

Az általuk ídézett görög püspöktől ídézet szöveg értelmezése téves. Isten nem korlátlan szabadságot adott az embernek, hanem választási lehetőséget, hozzátéve: amennyiben rosszul választ nem marad el a büntetés.
Ugyanakkor ha analógként hozzák, akkor azt is meg kellene jelölniük, hogy a témában ki személyesíti meg Istent. A rektor? A fenntartó képviselője, jelen esetben Vidnyánszky Attila?

Karsai György szerint viszont arról van szó, hogy az SZFE-t erőszakkal meg akarja szállni egy csapat.

A modellváltás nem ördögtől való, az, hogy változtatni lehet, vagy kérdésekről lehet beszélni, az senki előtt sem volt vitás.

Karsai György szerin nem a ,,mi,, hanem a ,,hogyan,, a problémás. 10 hónapja hallgatja a modellváltást, amihez két dologra lenne szüksége: egyrészt a meglévő modell elemzésére, leírni, hogy mi és miért nem működik. Másrészt le kell tenni mellé az új modell leírását is, amit Karsai a mai napig hiányol.

Karsai Györgynél a kocsi megelőzi a lovakat.

Jelen pillanatban a módelváltás arról szól, hogy a fenntartói jogokat a kormány átadja az Alapítvány kuratóriumának. Így az egyetem nem a minisztériummal áll kapcsolatban, mint fenntartóval, hanem az Alapítvánnyal.
Ebből eredően az egyetem vezetésének és az Alapítványnak együtt kell kidolgoznia azt amit Karsai György hiányol.

Ehhez azonban le kellene ülni tárgyalni.

Elnézést. A Karsai Györgyre való hivatkozásnál lemaradt a link.
http://www.atv.hu/belfold/2020..

Elolvastam a listát. Elszomorítóan sokan vannak.A lengyel pápa azt mondta, h. az egyházakat a papjaik tudják felszámolni., ha ők jók, a hívők maradnak. Bár jönnének is, mert azt mondják, a vallásos emberek boldogabbak és az is nagy szó, h. velük még gyermekkorukban közölve van, mi a jó és mi a rossz, nem az első tárgyalási napon, a bíróságon hallják, h. mit lehet és mit nem! Persze, mindig van, akin NEM fog a tanítás, de a többségnek számít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés