Nem a kötelező minimumot, hanem a lehető legtöbb növényt kell elültetni Budapesten

2020. szeptember 14. 21:42

Zakar András
24.hu
Korábban a minimumra törekedő szemlélet volt jellemző: legyen fűmag, legyen annyi fa, amit a törvény miatt kötelező ültetni, hogy bőségesen legyen hely a térkőnek és a betonnak. Mi éppen ellentétesen gondolkodunk: hogyan lehet visszaszorítani a burkolatokat a növények javára, hogyan lehet minél sokszínűbb, tényleg zöld tereket létrehozni, ahol a növény nem díszlet, hanem főszereplő. Interjú.

Zöld fővárosnak látja Budapestet?

Zöldebb fővárosnak kellene lennie. Mi minden nap, minden döntésünkkel ezen dolgozunk. Mondok egy távoli, de nagyon vágyott célt: ha minden üres fahelyet beültethetnénk úgy, hogy a fák hosszútávon életképesek legyenek, az hatalmas zöld fordulat lenne. Sokszor mondták azt, hogy nincs több hely új fáknak a fővárosban, de ez nem igaz. Kollegáimmal folyamatosan keressük azokat a helyeket, amelyek lehetséges ültetési helyek, ebben segítségünkre van a nemrég elkészült Fatár. Fűfelületek kezelésében is változást szeretnénk. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy a parkokba ne egyszerű díszgyep legyen. A FŐKERT saját magkísérleteket végez, hogy biodiverz gyepek születhessenek. Ettől tényleg zöldebb lehet Budapest, ahogyan attól is, ha bécsi mintára lezárunk egy utcát és parkosítjuk. Én az apró lépésekben, az együttműködésben és a személetformázásban hiszek. A változás apró lépésekkel kezdődik, de ezek a kis eredmények végül összeadódnak.

(...)

Az általános célokon túl a konkrét lépésekbe, például a fák elhelyezésébe mennyire szólhattak bele a civilek?

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk, a 90 fa helyét és a fajokat is a Zöld Tabánért csoport szavazhatja meg. A Főkert honlapján és a civilek csoportjában is van egy-egy interaktív térkép. Senkit nem szeretnénk kizárni a folyamatból. Szeptember 15-éig lehet szavazni, októberben pedig elültetjük a fákat. Ez az első olyan parkunk, ahol öntözőzsákokat helyeztünk ki, ezek egyrészt a mi munkánkat is megkönnyítik, másrészt a helyiek is fel tudják tölteni ezeket a fák gyökereinél elhelyezett tartályokat, a gondozásban is együtt tudunk működni. Ez a jövő: kooperáció, bevonás és bevonódás, a közös munka végül kölcsönös megelégedésre vezet.

Túl a tabáni akción, általánosságban is úgy gondolom, hogy nem a kötelező minimumot, hanem a lehető legtöbb fát kell elültetni Budapesten. Korábban a minimumra törekedő szemlélet volt jellemző: legyen fűmag, legyen annyi fa, amit a törvény miatt kötelező ültetni, hogy bőségesen legyen hely a térkőnek és a betonnak. Mi éppen ellentétesen gondolkodunk: hogyan lehet visszaszorítani a burkolatokat a növények javára, hogyan lehet minél sokszínűbb, tényleg zöld tereket létrehozni, ahol a növény nem díszlet, hanem főszereplő.

Az egyik főszereplő.

Kevesebb figyelem jut rájuk, de parkjaink a rovaroknak, madaraknak, kisemlősöknek is otthonul szolgálnak. A tabáni sportparkban egy rovarhotelt is elhelyeztünk, ez védelmet ad számukra, le tudják rakni a petéiket, télen pedig át tudnak telelni. Nagyvárosi – és lassan vidéki környezetben is – óriási szükség van ezekre a menedékekre, mert sok vegyszert, rovarölő szert használunk a mindennapi életünkben és a mezőgazdaságban is. Segíteni kell, hogy megfelelő életteret találhassanak. Jelenleg öt rovarhotel van a területünkön és még idén újabb ötöt telepítünk ki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mi éppen ellentétesen gondolkodunk, mint a korábbi vezetés: hogyan lehet visszaszorítani a burkolatokat a növények javára Budapesten"

Fel kell törni az aszfaltot. Mondjuk Veiszer Alinda nem fog örülni a földutaknak, de a szilárd burkolat csökkenni fog, és hát egy vonalas bolsinál ez a lényeg.

Én azon aggódom, hogy a nem azon a környéken lakó rovarok honnan fogják megtudni a hotel címét?

... zöldebb lehet Budapest, ahogyan attól is, ha bécsi mintára lezárunk egy utcát és parkosítjuk.

Ez jó lesz.:-))))

A fákat nem elég elültetni, azokat locsolni is kell. Ebben a nagy nyári melegekben azt látom, hogy évről évre ültetik az egyik kerületben, de aztán magára hagyják szegényeket.
Ahol öntöző csöveket raknak le, azt nem kapcsolják be, hagyják gazosodni a növényeket, csak a nyírás megy ezerrel, lehetetlenné téve ezzel a bokrokban fészkelők élőhelyeit.
Aztán megy a nagy csodálkozás, hogy nincsenek rigók, verebek, énekes madarak.

Vagyis, ha hazamennek a munkából az emberek, cipelhetik vödörszám a vizet.

"Ez az első olyan parkunk, ahol öntözőzsákokat helyeztünk ki, ezek egyrészt a mi munkánkat is megkönnyítik, másrészt a helyiek is fel tudják tölteni ezeket a fák gyökereinél elhelyezett tartályokat, a gondozásban is együtt tudunk működni."

Válaszok:
pollip | 2020. szeptember 15. 9:45

A harmadikról viszi le a saját vízét?

Gergő 1millió fa ültetését ígérte:-)
Mi már akkor szóltunk, hogy nincs hely:-))))

Budapest lakossága 2 millióról 1,7 millióra csökkent.
A lakosok atkoltoztetesevel házakat üressé lehet tenni, aztán lebontani és mehet park a helyére:-))))))

Ugye, a Tarlós idején (2018-ban) készített rovarhoteleket is ugyanígy kiröhögted?
Nesze forrás:
https://www.fokert.hu/diakok-k..


Az a fának nem elég. Amit írtam, előtte ott csöveken vezeti az önkormányzat, csak évek óta "elfelejti" bekapcsolni. Ott a cső valahol a gaz alatt.

Ezzel az ostoba RÁGALMADDAL,
hogy
"a budapesti rovarhotel gazdaságosabb, mert mint látszik, azonnal abbahagyták a park gondozását"
már
egyszer (aug. 8-án) csúnyán ELTAKNYOLTÁL.
Ragaszkodsz hozzá, hogy megint látványosan eltaknyolj?
Na, akkor legyen:

Az akkori rovarhoteles cikkben volt egy hasznos link
amelyben a Főkert szakembere beszél
- a rovarhotelekről,
- az azokat használó rovarokról, és
- a videón is látható kaszálatlan parkrész szerepéről:
https://www.youtube.com/watch?..

Csak azok irkálnak itt is (mint te) OSTOBASÁGOKAT,
akik NEM tudnak (nem akarnak tudni) arról,
amit a videón Bajor Zoltán természetvédelmi csoportvezető (Főkert)
mondott:
"Ezeket az élőhelyeket próbáljuk meg ezekkel (a rovarhotelekkel) megteremteni, amiket egyébként már nem találnának meg ebben a közegben. Ezek a rovarfajok, amik ideköltöznek,
- NEM azok a klasszikus értelemben vett és ismertebb, társadalom-alkotó, vagy nagy családokban élő rovarfajok,
- HANEM azok, amelyek magányosan, vagy kisebb csoportokban élnek.
Tehát itt nem tudnak megtelepedni hatalmas méhcsaládok
(a mézelő méhekre gondolok elsősorban, ugye azokat, ha megtelepítik, akkor kaptárakban tudják megtelepíteni, illetve madárodúba költöznek bele nagyritkán),
ezekben a rovarhotelekben A MAGÁNYOS ROVAROK tudnak megtelepedni, ezeknek a szerepe ugyanúgy fontos a városi ökoszisztémában, mint mondjuk a telepesen, a családokban élő rovarok jelenléte, mert ők ugyanúgy biztosítják a megfelelő táplálékláncot, illetve a beporzást, és ezáltal a zöldterületeinknek az egészséges életét.
...
Vannak bizonyos rovarfajok, amelyek több feltételre van szükségük (mint az ún. "tág tűrésű" rovarfajoknak), szűk tűrésűbbek, több dolog kell, hogy rendelkezésre álljon az adott élettéren belül számukra.
(Most tessék figyelni!)
Ezeknek nagyon jó felületeket jelent az a fajta, KASZÁLATLAN PARKTERÜLET, ami itt is látható. Gyakorlatilag a rovarhotel és a kaszálatlan terület EGYÜTT működik nagyon jól.
...Ha ez (egy kaszálatlan terület) nem áll rendelkezésre, akkor a rovarhotelnek nincs értelme.
...
Az utóbbi évtizedekben egyre inkább eluralkodik az ún. extenzív zöldfelület-fenntartás,
ami azt jelenti, hogy BIZONYOS PARKTERÜLETEKEN a gyepet nem kaszálják le teljes mértékben, FOLTOKBAN MEGHAGYJÁK, vagy csak egyszer-kétszer kaszálnak rajta.
Hagyják, hogy az ott található magkészletből ...a természetes úton idekerülő növényfajok is fel tudjanak nőni, tudjanak virágozni és termést érlelni, és
ez viszont nagyon fontos a rovarok számára is, mert egy nyílt gyepen nem nagyon tudnak életfeltételeket találni maguknak, gyakorlatilag el kell, hogy költözzenek."

Remélem, a fentieket az értelmes hozzászólók megértették.

Nagyon eltévedtél.
A fenti cikk a Főkert vezetőjével készült interjú, a Főkert tevékenységéről van benne szó.
Erről még többet olvashatsz a Főkert honlapján:
https://www.fokert.hu/hirek/

Szóval, itt nem jó
a Habony Művek Karácsony ekézésére másutt jól bevált fejlesztése,
az "el kell kezdeni dolgozni",
vagy
"a haverokat behúztátok mindenféle mondvacsinált alpolgármesteri/tanácsadói posztba, és kinyitottátok a kifizetőhelyeket a baráti kör számára"
szövegek.

Ha csak ezeket használod, akkor valami "Karácsonyos" cikket kell keresned.
Van bőven...

Válaszok:
Sulammit | 2020. szeptember 15. 11:43
Sulammit | 2020. szeptember 15. 12:40

A Madártani Egyesület honlapján bemutatják, hogyan készítsd a darázs garázsodat.

https://www.mme.hu/darazsgaraz..

https://egerfa.hu/mehecskehote..

https://www.agrotrend.hu/gazda..

Én is kaptam, egy szépet készen, de nádakból is készítettem és fadarabokat is megfúrattam különböző méretűre.
Illatos vagy színes növények legyenek körülötte.


Válaszok:
Schollander | 2020. szeptember 15. 11:37
Schollander | 2020. szeptember 15. 11:39

Na, akkor a figyelmedbe ajánlom a 10:21-es beírásban olvasható idézetet:
A lényeg:
"Ha ez (egy kaszálatlan terület) nem áll rendelkezésre, akkor a rovarhotelnek nincs értelme."

Persze, a videó többet mond.

Válaszok:
Sulammit | 2020. szeptember 15. 12:34

Ezeket jó ötletnek tartom hiányoltam is már.

"Idén ősszel 18 ezer darab évelő virágot szeretnénk elültetni az egynyári ágyába. Az egynyári virágokat minden évben megtermesztjük, tavasszal kiültetjük, ősszel pedig kidobjuk. Télen a területek többsége fedetlenül marad, megszűnik az az ökoszisztéma, ami tavasztól őszig kialakult. Az évelő virágokban viszont az apróbb rovarok, hüllők át tudnak telelni, hiszen ezek a növények ott maradnak helyben."

Rossz nézni, hogy a még virágzó egynyáriakat kidobálják, bár sok helyen árvácskákat ültetnek a helyükbe, amit tavasszal szintén kidobálnak.

"illetve a fák alá növényeket ültetünk,"

Ez természetes. Különben is szeretem az olyan kerteket is, ami vadregényes.

Madáritatókat, ami egyben fürdetőt is kellene kihelyezni, magasakat és a földön levőket is.

Van egy magánterület, mire megnőnek ezek a szép vadvirágok, lekaszálják. Igazi búvóhely a sünöknek, madaraknak, de a tulaj erre nem gondol, - sajnos.

Fakopáncs lesz az.

Nálunk kiszedte a tölteléket a garázsdarázsból, ami a kertben van, ami az ablakban azt nem.

Itatót is tegyél ki, meg fecskefészket. Ja és többféle odút. Cinkének valót és csúszkának valót. Annak nagyobb a röpnyílása.

És ezek az dühödt átkozódások
a Főkert szakemberének a rovarhotelekről szóló,
- általam idézett - tájékoztatásával kapcsolatban
jöttek ki belőled.

Gratula.

A Madártani Intézetben vettem az odúimat, még Hermann Ottó tervezte és fenyőből van.

Ez a főkertészcsapat jól végzi a munkáját.
Karácsonynak is így kellene végeznie.

Ilyet csak a Fidesz tud csinálni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés