Gyűlöletkeltő történelmi hősök?

2020. szeptember 14. 8:15

Bán János
Magyar Nemzet
Talány, miért lesz ideges liberális honfitársaink egy része, ha magyar katonát pillant meg.

„Hálásak lehetünk az Alapjogokért Központ néhány perces kisfilmjéért, mely az Igazság, erő, felemelkedés címen vonult be a köztudatba és váltott ki hatalmas vitát. Hálásak lehetünk, egyrészt azért, mert látványosan, szépen vitt filmre valami olyasmit, amit az utóbbi évtizedekben nem igazán volt trendi megfogalmazni: mégpedig azt, hogy siránkozás és csodavárás helyett elsősorban magunkra számíthatunk, ha sorsunk felvirágoztatásáról van szó, és azt, hogy olyan nemzet vagyunk, amely eddig is betöltötte történelmi hivatását, és ezután is be fogja tölteni.

És hálásak lehetünk azért is, mert kiprovokálta a »másik oldal« hörgésbe fulladó, unásig ismert érveinek teljes arzenálját. Legalább tudjuk, hogyan gondolkodnak azokról a kérdésekről, melyek megjelennek a filmben: hazaszeretetről, a haza megvédéséről, küzdésről, soha fel nem adásról, történelmi csúcspontokról és mélypontokról. Finoman fogalmazva: minden jel arra mutat, hogy liberális honfitársaink közül nincsenek kevesen, akik heveny hidegrázást kapnak ezen témáktól. De mielőtt ennek boncolgatásába belemennénk, néhány mondatban idézzük fel, mi látható a filmben. Nemzeti történelmünk kiemelkedő jelenetei közül felvillan néhány képsor ere­jéig a vérszerződést kötő hét honfoglaló vezér, Vajk megkeresztelése, a tatárjárás, Hunyadi János és Kapisztrán atya nándorfehérvári diadala, a Rákóczi-szabadságharc, Petőfi március 15-i Nemzeti dala, a világosi fegyverletétel tragédiája, az első világháborús bakák önfeláldozó rohama és az ’56-os pesti srácok halálmegvető bátorsága. És egy üzenet: a jövő történelmének megírása az ifjú nemzedékek kezében van, és eleink küzdelmei arra köteleznek minket, hogy mi is megtegyük a magunkét, háborúban, békében, minden képességünk és tehetségünk szerint azért, hogy közösen virágoztassuk fel ismét a Kárpát-medencét.

Szó, ami szó, tényleg »vérlázító« üzenet…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehetne csinálni olyan filmet is, amelyben a magyar találmányok, művészi és sportteljesítmények kerülnek bemutatásra. Talán kevésbé lenne militáns hangulatú, és szintén értékes üzenetet közvetítene.

Szerintem nem érdemes azért nem megcsinálni valami jót, mert majd jönnek a szocik (momentumos leninfiúk, jobbikos filoszemiták). Ez a világ rendje, mindig így volt. A jobboldal épít, a baloldal rombol. De ettől még építeni kell!

Téged nem irritál a mai liberalizmus önmagában ellentmondást jelentő erőszakos terjesztése?

Lényegében ennyi, ebben minden benne van.

Szerinted 14 repülőgéppel, talán 30 helikopterrel és 40 harckocsival, tízezer katonával neki állunk elfoglalni a környező országokat? Sok hülyeséget tudsz írni, de ez már azokon is túl tesz.

Emellett, ahogyan pár napja ugyanitt megjelent, a magyar - magyar? - balliberális oldal a magyar történelmet gazemberségek láncolataként ismeri és hirdeti, amelyek a szomszéd népek kizsákmányolását szolgálták...

Érdekes, ez nyugat felől nem így jön vissza felénk. Tőletek se így jön vissza a magatoknak vélt szellemi magaslatról a jobboldal felé. De te ezt a mentalitást rátolnád a Fideszre, felróva még azt is, hogy egyáltalán védekezni mer. Vádold az ellenfelet azzal, ami te teszel. Hagyjuk azt, ami nyilvánvaló, arról csak felesleges szócséplést folytathatnánk.

Szerintem felesleges, de megkérdezem, milyen eszközökkel, milyen adottságokkal, milyen támogatással képzeled ezt a beavatkozást? Főleg nyugati irányból.

Azt hittem, meg tudod fogalmazni, mondjuk tíz mondatban, hogyan képzeled ezt a revíziós hódítást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés