Bocsánatot kért Putyin Vucictól az orosz külügyi szóvivő posztja miatt

2020. szeptember 11. 6:55
A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy „nagyszerű telefonbeszélgetést folytatott” orosz hivatali partnerével.

Emlékezetes volt a nemrég megrendezett találkozó, ahol Aleksandar Vucic szerb államfő Donald Trumppal találkozott. Vucic először mintha meglepődött volna Trump azon megjegyzésén, miszerint méltányolja, hogy Szerbia Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét. Ezután egy fotó is napvilágot látott a tárgyalásról, amely tovább izgatta az emberek fantáziáját: vajon mi történhetett? A történtekre az orosz külügyi szóvivő is reagált, aki az Elemi ösztön egyik jelenetéhez hasonlította Vucic és Trump találkozóját. Ezzel sikerült megsértenie a szerb elnököt, de mostanra újabb fejleményekkel bővült az ügy.

Putyin elnök sosem kért tőlem bocsánatot” – eddig

Elnézést kért ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter Aleksandar Vucic szerb államfőtől, amiért az orosz szóvivő zavart keltő posztot tett közzé a Facebookon. A bocsánatkérés tényét Vucic jelentette be csütörtökön a szerb televízióban, és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette azt a RIA Novosztyi hírügynökségnek. A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy „nagyszerű telefonbeszélgetést folytatott” orosz hivatali partnerével.

Putyin elnök sosem kért tőlem bocsánatot, és Szergej Lavrov sem. De emiatt (Marija Zaharova posztja miatt) mindketten így cselekedtek. Méghozzá úgy, hogy nem is tettem erről említést, és mint jól nevelt ember sosem tettem volna. Úgy gondolom, hogy jók a kapcsolataink, és számomra ez egy múló és lényegtelen incidens” – nyilatkozta Vucic. A szerb államfő múlt csütörtökön a washingtoni Fehér Házban járt, ahol Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel megállapodott a gazdasági kapcsolatok rendezéséről.

Sharon Stone és a megcserélt láb

Az aláírási szertartást megelőzően mindkettőjüket röviden fogadta Donald Trump amerikai elnök. A washingtoni találkozót követően bírálatot váltott ki szerb vezetők részéről, hogy Zaharova külügyi szóvivő a Facebookon egy fotót és rosszul elsült megjegyzést fűzött ahhoz a felvételhez, amely Vucicot az íróasztala mögött helyet foglaló Trumppal szemben ülve ábrázolta. „Ha önt meghívták az FH-ba, és úgy állították be az ön székét, mint hogyha kihallgatáson lenne, üljön úgy, mint a kettes számú fotón” – írta Zaharova, akinek a protokollkép alá helyezett felvétele az Elemi ösztön című amerikai filmnek azt a pillanatát ábrázolja, amikor a nyomozók előtt rövid szoknyában ülő Sharon Stone épp arra készül, hogy megcserélje a keresztbe vetett lábait.

Vucic „primitivizmusnak” minősítette a szóvivő bejegyzését, és más szerb politikusok is rosszallásukat hallatták az ügyben. Zaharova később elnézést kért, és azt írta, hogy a posztját félreértelmezték. Magyarázata szerint

az amerikaiak arroganciáját kívánta elutasítani, akik rendszeresen protokolltrükkökkel próbálnak meg olyan látszatot kelteni, mint hogyha kivételezettek lennének.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy Szerbia fél évre felfüggesztett minden közös hadgyakorlatot, így nem vesz részt a szeptember 10. és 15. közötti orosz-fehérorosz-szerb közös tanmanővereken sem. A tárcavezető szerint az Európai Unió hatalmas nyomást gyakorolt Szerbiára a közös hadgyakorlat ügyében. Peszkov csütörtökön közölte, hogy Moszkva tisztelettel viszonyul Belgrád döntéséhez. A szóvivő szerint a szerb lépés nem volt témája Putyin és Vucic telefonbeszélgetésének.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Mihail Klimentyev

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami azt illeti, Marija Zacharováról nekem is az elemi ösztön jut
eszembe. Egyébként az ilyen bocsánatkérések teszik emberivé azokat,
akikre szinte nem is emberként tekintünk.

Lehet, hogy Szerbia lassan felértékelődik

Ha Közép-Európa és a Nyugat Balkán nem tanul az elmúlt évszázadok
történelméből, nevezetesen abból, hogy nagyhatalmak játszották és
játsszák ki a nemzeteket egymás ellen arrogáns birodalmi elvek
mentén, akkor megérdemeljük, hogy ugyanúgy járjunk, mint már
annyiszor.

Szerbia az EUba igyekszik, mielőtt belép mindenki elhelyezi a
megfelelő bábúkat és trójai falovakat Szerbiában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés