Máté Gábor: Lehet, hogy a hazafiasság másoknak műbajuszt jelent vagy kacagányt

2020. szeptember 9. 8:23
A Katona József Színház igazgatója beszélt az egyetemről, a hazáról, Vidnyánszky Attiláról és a vasárnapi demonstrációról is – írta meg a Színház Online.

Rónai Egon műsorvezető kérdezte Máté Gábort, aki 27 év tanítás után mondott fel az SzFE-n.

„A haza? Hát itt vagyunk”

Máté Gábor színész, rendező a kérdésre, hogy lehet-e keresztény, nemzeti, magyar színházi oktatást, filmes oktatást és televíziós oktatást bevezetni hatalmi szóval, akarattal, azt válaszolta:

Attól függ, hogy ez mit jelent. Mi nagyjából ezt csináltuk. Az egész magyar kultúra, a nyugati kultúrkör a keresztény-zsidó kultúrából származik. A keresztény kilőve. A nemzeti is kilőve, mert az egész magyar drámairodalom mindig is nagyon erős helyet kapott az oktatásban. A haza? Hát itt vagyunk. Ennél magyarabb dolgot, hogy magyarul oktatunk, itt dolgozunk, hogy mindig olyan dolgokra hívjuk föl a növendékeink figyelmét, ami hathat azokra, akiknek a színházat vagy a filmet, vagy egyéb művészeti ágat, ami rajtunk így keresztül megy, ezt csinálni kell. Ennek ide kell hatnia, ebben az országba kell hatnia, ezért kell tisztában lenni az országgal, ahol élünk. Ennél hazafiasabb dolgot nem tudok elképzelni, de lehet, hogy van. Lehet, hogy ez műbajuszt jelent vagy kacagányt. Ha azt jelenti, akkor az nem az új művészet.

„Vidnyánszky Attila nem itt nevelkedett”

Vidnyánszky Attiláról szólva úgy nyilatkozott: „Vidnyánszky Attila nem itt nevelkedett. Szerintem ő bizonyos szavakról nem tudja, hogy azok itt, Magyarországon mit jelentenek, ezért belecsúszik néha olyan dologba, amiért utána nekiesnek” – mondta Máté Gábor. „Az elmúlt 50 év színháztörténete elképesztő sikerekről szólt, most az egész színházi nyelvet megváltoztató emberek arcába köptek felelőtlen emberek, akik nekiugrottak az egyetemnek, valójában fogalmam sincs miért. Azt se tudják, mi folyik a falak közt, egyáltalán nincsenek képben, nem járnak vizsgára és aljas módon meghazudtolták mindazt, amit létrehoztunk” – tette hozzá Máté Gábor, aki arról is beszélt, az életét nagyban meghatározta a tanítás, nem maradhatott el óra.

„A hatalom ezt nem gondolta át”

Azoknak, akik aspirálnak arra, hogy szeretnének esetleg tanítani azt tudom mondani, hogy sok mindenről kell lemondani” – fejtette ki a Katona József Színház vezetője. A vasárnapi demonstrációról úgy vélekedett: „Akik ott sorfalat álltak, azok ezt nem fogják elfelejteni. Ennek van egy olyan teatralitása, ami az emberek emlékezetébe beleég. És szerintem a hatalom nem gondolta át kellőképpen, hogy milyen típusú darázsfészekbe nyúl bele, mert itt a tehetséggel találkoznak. A tehetség nagyon sokszor nagyon jól érzékeli a világ változásait” – szögezte le Máté Gábor, majd hozzátette: “Jó színházat kell csinálni, és ha jó színházat csinál valaki, akkor oda biztos sorba fognak állni a fiatalok azért, hogy odakerüljenek”.

Összesen 229 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Máté azokról az ügyekről beszéljen, ami a metoo idején kiderült. A színművészeti erősen érintett volt nem is egy esetben. Gothar távozásával megoldódott a probléma?

Ha már a haza, a hazafiság fogalmát emlegetik, akkor azt nem a külföldi haverok bevonásával kéne tisztázni. A haza, a hazafiság fogalma belügy, nem különféle ügynökszervezetek ügye.

Én azzal sem tudok megbékélni, hogy a tanítványok lelkét először összetörik, hogy aztán ők újra felépítsék.

"Vidnyánszky Attila nem itt nevelkedett" - Jah, nem a nagykörúti búra alatt.

Máté Gábornak meg a hazafiasság azt jelenti: add a pénzt és kuss, mi majd eltüntetjük!
Ugyebár, Székely Gábor és csapata 50 éve "tanítanak", csak közben folyamatosan nem stimmeltek azok az átkozott államtól kapott pénzek. Eltűntek, nyomtalanul...
No, de mivel sokan közülük oly régen regnálnak, hogy látták Lenint, Sztálinnal havonta találkoztak, ki kellett találni egy régi bolsevik trükköt. Vádolj, Vádolj, Vádolj!!!
Ha már a Számvevőszék volt olyan szemét, hogy kivizsgálta és megállapította: "az egyetem vezetése a vállalt 38 feladatból mindössze 4-et hajtott végre. Az állami vagyon védelme nem volt biztosított, és kimutatása sem volt átlátható"
Ezek megoldása egy bolsevik számára, főként, ha libsevik vér folyik az ereiben, egyszerű ujjgyakorlatok, piti dolgok. A számonkérés, a felelősség elől a színházi dramaturgia szabályai szerint
félresliccolunk, de megvádolunk másokat, Dohány utcai módra:
1. Fellázítjuk a hallgatókat, hogy bennünket állami terrorral üldöznek.
2. Ha vizsgálat indul a lopásaink miatt, így azt mondhatjuk, üldöznek bennünket.

Ki a nagyobb féreg?
1. Máté
x. Mácsai
2. Novák Eszter
KI A FELELŐS AZ SZFE PÉNZÜGYEIÉRT?
KIK A FELELŐSÖK AZ SZFE PÉNZÜGYI ANOMÁLIÁIÉRT?
KI A FELELŐS A HALLGATÓK USZÍTÁSÁÉRT, A MIÉRT IS?
KI A FELELŐS AZ ÁLLAMI FEJLESZTÉS, ÉPÍTÉS, BŐVÍTÉS ELLENI USZÍTÁSÉRT?

,,Máté Gábor: Lehet, hogy a hazafiasság másoknak műbajuszt jelent vagy kacagányt,,

Nekünk magyar embereknek a hazafiság a Haza szeretetét jelenti.
A máté féléknek - ahogy Gyurcsány Ferenc öszödön megfogalmazta - kurva országot jelent.

A máté félék jogot formálnak, hogy másokról véleményt formáljanak, mert úgy gondolják: ez alapjoguk, de a mások mondanak róluk véleményt akkor diktatúrát kiáltanak.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. szeptember 9. 10:08

Félek, menekülök
Félek, menekülök
Félek, menekülök
Félek, menekülök

Nem tudom, hogy mit akarok
Nem tudom, hogy hova futok
Csak azt tudom, hogy menekülök
Hogy el ne érj, én menekülök
"Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásával kapcsolatos, a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében. Az SZFE gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik. Az ÁSZ célja a közpénzek és közvagyon védelme, a közpénzügyek fejlesztése."
ITT MINDEN VALÓSZÍNŰSÉG SZERINT az átadás-átvétel körül akarnak hisztériát, Brüsszelt kiáltani a lelépő, 50 éve irányító banda.
AZ EGÉSZ "SÉRTŐDÉSÜK", pontosabban megjátszott, kitervelt sértődésük, a hallgatók uszultatása innen származik.
Ha tiszta lenne a képlet, az SZFE pénzügyi állapota, ebben az esetben az átadás-átvételnek réges rég meg kellett volna indulnia.
Erről azonban szó sincs.
Viszont, bolsevik módszer alapján: Ha elkövettél valami törvénybe ütközőt, akkor:
VÁDOLJ, VÁDOLJ, VÁDOLJ...

“Jó színházat kell csinálni, és ha jó színházat csinál valaki, akkor oda biztos sorba fognak állni a fiatalok azért, hogy odakerüljenek”.
Hogy mi a jó színház?
Semmi esetre sem a bajusz, vagy a kacagány, ezt maga Máté Gábor, a nagy teátrumos ember osztotta meg velünk.
Akkor hát mi? Erről hallgat, a gyakorlatban azonban ez nem jelent mást, mint hatásvadász, olcsó borzongatás, zsiborgás kiváltását a néző zsigeri ösztöneiből..., főként a test altájain.
Egy kis pornócska, egy kis botrányocska, egy kis sex-erotika, lázadás a mindennapok tisztessége ellen az újért-modernért, - amiről persze senki nem tudja, mi is az és effélék.
Ez a Máté Gáborok művészete, még annyit, ezekhez a Págerek, a Bástik, a Sinkovitsok, Várkonyik soha nem értek, mert nem is érhettek fel.

Az oligarchák már megint loptak.
Az oligarchák által eltüntetett EU-s pénzből visszavették Magyarországnak a Ganz-gyárat, ami még a szocialista években került indiai kézre...

Nem az a lényeg, hogy mennyi jött Magyarországra, mennyit hívtunk le, hanem az mennyi forrás állt rendelkezésre.
Így kéretik az állításodat számokkal bizonyítani a következő időszakokra.

Mennyi uniós és hitel forrás állt rendelkezésre?

2002-2004 években?
2004-2006 években?
2007-2010 években? (2007 rendelkezésre állt a 2007-2013 uniós költségvetési időszakra vonatkozó uniós támogatás.)
2013-2020 években
Mennyi hitelt vettünk fel és mennyit fizettünk vissza 2002-2010 és 2011-2020 években?

,,Egy 2-es metro csak és kizárólag magyar pénzből lett felújítva.,,

Lónak a faszát - Hadházy után szabadon.

Hitelből lett felújítva.

Az milyen gáz volt, amikor Máté őrködött, mint egy szurikáta, a kirendelt Katonasok (Máté beosztottjai) lent tapsolták.
Vidnyánszkyban van erkölcsi tartás és értékrend, hogy ilyet soha nem tenne.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. szeptember 9. 10:46

Az SZFE tüntető tanár mondja a pszichiáternek:
- Nagyzási mániában szenvedek.
Az orvos:
- Feküdjön le a díványra és nyugodtan kezdje el mesélni az egészet elölről.
Tanár: - Rendben. Először teremtettem az eget és a földet ...

Máté Gáborék beszélnek kereszténységről és keresztényi értékrendről?

Szerintem a keresztény értékrend: a tradicionális értékeket és a valláserkölcsi szabályokkal összhangban álló életvitelt preferálja. Elsődleges értékek a család, a nyugalom, a béke, a megbecsülés, a hit.

Amit pedig a tüntető diákok, tanárok képviselnek, azt az értékrendet fogyasztói,-hedonista értékrendnek nevezik. Mely értékrend életfilozófiája: a "mának élni", mindent birtokolni, a személyes szükségleteket maradéktalanul kielégíteni, az érzéki örömöket maximálisan kihasználni. Másként és röviden fogalmazva: egoista értékrend, amely nem tisztelt semmit és senkit csak önmagát.

Ezért szükséges a változtatás.

Lehet, hogy Máté is annak a klubnak a tagja, amely az öregecskedő feleségekről szól. Talán az sem zárható ki, hogy többször bérmálkozik.

Válaszok:
pollip | 2020. szeptember 9. 15:25

,, A haza? Hát itt vagyunk. Ennél magyarabb dolgot, hogy magyarul oktatunk ,,

Erre a legpregnánsabb válasz egy Széchenyi idézet:

A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán

Gróf Széchenyi István

Tud valaki minden demokráciák zászlóshajóján, az Amerikai Egyesült Államokban, állami színészképző egyetemről?

Már hiányoztál.
Mészáros Lőrinc éppen annyi tulajdont vásárolt vissza külföldi tulajdonlású, előtte magyar állami vagyonelemekből, adás-vétellel, amit ti lopásnak neveztek, mint amennyi pénzt az állami megrendelések munkáival szerzett.
Hogy ez nálad korrupció, az a te problémád és a hasonszőrű hazátlanoké, akiknek minden akkor jó, ha nem magyar kézben van.

,,Máté Gábor: Lehet, hogy a hazafiasság másoknak műbajuszt jelent vagy kacagányt,, - amit így folytathatott volna - nekem a többszöri feleség cserét.

:-)
Mit vagy felháborodva.
Van argentin tánc, latin tánc, most a legújabb modern tánc a liberális cipótánc. Úgy látszik ezt tanulják az egyetemen.

Arcod verejtékével eszed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe, mert abból vétettél. Bizony por vagy, és vissza fogsz térni a porba! (1Mózes 3:19)

Egész biztos. Falazott Gotharnak. Ez mindent elárul róla.

Szia!
Nem szabad hagyni magunkat.

Úgy hírlik, a pénzük ki lettek rendelve tapsikolni a főnöknek.
Vidnyánszky azt mondta, sok magán elmúlt kap, tele történetekkel a színművészetin történtekkel.
Eddig hárman szólaltak meg mellette. Az ellenzék szavazói különösen Esztergályos Cecíliát gyalázzák e miatt. Gondolom, hogy ő meg jót nevet rajtuk.

Bocs. Pénzük helyett a dolgozók

Nagyon érdekesnek találom, h. a megszólalók egészen egyszerűen NEM reflektálnak az utóbbi évek közbotrányt kiváltó előadásaira. Általánosságokat fecsegnek. Tételesen kéne rákérdezni, h. mit gondolnak mostanában egy-egy furcsa rendezésről, ami az ő művük, igazgatóstul, rendezőstül, színészestül.

Régen egészen más volt ez a világ. Emlékeszem, mikor a 4 általános iskolás gyerekkel megnéztük Győrben az Ember tragédiáját Berek Katival. Az előzőnap a férjem megfordult Győrben munka miatt, megvette a jegyet, a Lada combival mentünk Budáról, s volt a visszaútra elemózsia csomagolva. Kicsit fárasztó volt, de ma is jólesik erre visszagondolni. Gombár Judit volt a jelmez és díszlettervező, ha jól emlékszem, nagyon szép előadás volt.

Volt még a régi Nemzetiben egy Hosszú át az éjszakában, talán Mészáros Ágival, és talán Kálmán György is volt, talán az egyik fiú, egészen fönn ültünk, mégis máig emlékeszem rá.

Valami kiderült:M Tóth Géza rektor jelentős plusz juttatást kert saját magának, ha megkapta volna, maradt volna. Mivel nem kapta meg, egyből megszűnt a demokrácia.

Te balgácska, tanulj meg értelmezni: Amit korrupciónak mondanak - az nem egyenlő a tényleges/valóságos korrupcióval.
Amit korrupciónak mondanak a Sargenthinik, tavaresek, gyurcsányok, Tordaik

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés