Előrelépés a szerb-koszovói tárgyaláson

2020. szeptember 8. 7:50
A szerb elnök szerint néhány ügy kapcsán egyetértenek, azonban vannak kifejezetten nehéz kérdések, mint például a tulajdonjog, számol be az Euronews.

Brüsszelben folytatódnak a tárgyalások Szerbia és a még vitatott jogállású Koszovó vezetői között. Az évtizedek óta tartó konfliktus múlt héten érkezett mérföldkőhöz, amikor is Donald Trump közreműködésével a két balkán ország vezetője gazdasági megállapodásra jutott, számol be az Euronews.

A megbeszélés most az EU közvetítésével zajlik. „Bár természetesen különböző állásponttal – de azért jöttek ide vissza, hogy közös nevezőre jussanak és azon dolgozzanak a továbbiakban, hogy normalizálják a kapcsolatukat és megoldják az elintézetlen ügyeket. Ezúttal további két kiemelten fontos téma is terítékre kerül: a kisebbségi társadalmak helyzetének megvitatása, illetve a vagyoni jellegű kölcsönös pénzügyi követelések rendezése” – mondta az Európai Unió külügyi főképviselője.

Az Euronews a találkozó után kérdezte a szerb elnököt, aki azt válaszolta, néhány ügy kapcsán egyetértenek, azonban vannak kifejezetten nehéz kérdések, mint például a tulajdonjog. „Nem volt egyszerű, bár ebben nincs semmi új. Azt viszont elmondhatom, hogy néhány ügyben azért előreléptünk és sikerült közelíteni az álláspontunkat. Ide tartozik az eltűnt személyek, illetve a lakhelyüket elhagyni kényszerült emberek ügye, valamint gazdasági kérdések is, amelyek kiemelt jelentőségűek számunkra” – mondta Aleksandar Vučić.

(Euronews)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés