Mi nem ezért váltottunk rendszert ezekkel a senkiházi gazemberekkel együtt

2020. szeptember 6. 20:38

Iványi Gábor
Magyar Narancs
A mélyszegénységben élők között ugyanannyi tehetség van, mint a gazdagabb társaik között. Interjú.

Miért döntött úgy annak idején a MET, hogy a szegények támogatásának részeként oktatási intézményeket is nyit?

Az volt az elképzelésünk, hogy a mélyszegénységben élők között ugyanannyi tehetség van, mint a gazdagabb társaik között, csak sokkal több mindent kell náluk pótolni. Sokkal több minden hiányzik otthonról, például egy saját szék, saját fiók vagy akár egy saját fekvőhely. Én nagyon nagy családban nőttem fel, tizenegyen voltunk testvérek, anyám pedig pedagógus volt. Ő mindig arra törekedett, hogy legalább egy saját fiókja legyen mindenkinek a családban és egy megjelölt helye az asztalnál, ahol dolgozni, tanulni tud.

A járvány idején jól látszott, hogy sok szegény családban ezek a feltételek olyannyira nem adottak, hogy több háztartásban egyetlen okostelefon jelentette a külvilággal való kapcsolattartás lehetőségét, és erre volt két szülő és négy vagy több iskoláskorú gyerek. A pedagógusok pedig arról panaszkodtak, hogy a gyerekek hajnali egykor jelentkeznek be. Először bosszankodtak, majd rájöttek, hogy van olyan család, ahol a gyerekhez csak akkor jut el a telefon. És persze abban az esetben tudja használni, ha fel lehet tölteni, mert van áram és még internet is. Szóval behozhatatlanok a hátrányok, erre azonban nincsen állami figyelem és irgalmasság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 201 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a mélyszegénységben élők között ugyanannyi tehetség van, mint a gazdagabb társaik között,"
Hát akkor, ha nem ezért váltottál rendszert, intézd el, hogy ne 13-14 éves gyerekemberek b.szásaiból született esélytelen csecsemők százezreivel legyen teleszülve ez az ország.
...és akkor mindjárt nem lesz mélyszegénység

"Az volt az elképzelésünk, hogy a mélyszegénységben élők között ugyanannyi tehetség van, mint a gazdagabb társaik között,"

Az a tévképzetek, a szektatársaitokkal együtt, hogy minden ember egyenlő képességekkel születik, bőrszíntől vallástól, vagyoni helyzettől függetlenül. A valóság meg ennek az ellenkezője. A mélyszegénységben élők nagy átlaga a szülei képességeit örökli, amivel kb annyira futja neki is mint szüleinek.
Ha ez nem így lenne, már nem lenne cigánykérdés Magyarországon és nem tombolnának a gyenge képességű feketék amerikában...

Tényleg beszélő neved van- vicces amit a szakállas mókus mond...

Küldjél neki sok pénzt, hogy tovább tudja vinni a fáklyátokat!

Ha a mélyszegények között ugyanannyi tehetség van, mint a felső középosztály gyerekei között, akkor Ritók Nórát ki kell baszni az Igazgyöngy alapítvány éléről. Húsz év alatt, több milliárd forint elherdálásával sem látszanak a toldi cigány Einsteinek. Még Mészáros Lőrincek senincsenek arrafelé...

Egy önjelölt ál-lelkész eszevesztett vagdalkozása így néz ki...

Már ez ért a szövegért is kár volt, ahogy a végén magad is bölcsen megjegyezted...

Vona adta el a Jobbikot, mint egy kiló karajt Simicskán keresztül a vén gazfickónak. Tunyacsápék meg csak kamilláznak mint a vett- akarom mondani eladott malac...

,,Valaki tudja, hogy mit jelent a "kiegészítő támogatás"? ,,

Van az úgynevezett normatív támogatás, amely mindenhol ugyanannyi. Ahol hátrányos, vagy halmozottan hátrányos személyek vannak, azok az intézmények kiegészítő támogatást kaphatnak.

Röviden: a normatív támogatáson felül kapott támogatás.

"Az volt az elképzelésünk, ..."
Bejött?

Bogdán László nem követelt pénzt az államtól, hanem dolgoztatta a "mélyszegényeket".
Ti is inkább csináljatok vállalkozásokat és ne a könnyebb végét fogjátok meg a feladatnak.
Más faszával...

Iványi más pénzét osztogatva meg tudja szerettetni magát.
Amíg van pénz.

Ennél nagyobb a baj. Ami röviden az, hogy ha a cigány anyukákat a reinkarnálódó Czeizel Endre tömné mgazatvédő vitaminokkal egy alkohol és kábszermentes, egészség védő étkezést vivő anyaotthonban- nos a megszületendő gyerek olyan 25%-a szellemi fogyatékos lenne, és minden tizedik lenne közülük olyan képességű, mint egy átlagmagyar...

Röviden: genetika és beltenyészet.
Hosszabban: az európai cigányok átlagintellektusa 75IQ. Mivel a felnőtkori intellektus kb 80%-ban genetika, kevés a tere a környezet optimálissá tételének.

Nézd péter, nehéz dió vagy, de megint feltörnélek:
Amikor Iványi azt mondja, a mélyszegények között is ugyanannyi tehetség van, mint a gazdagabb társai között, akkor azt mondja, ha száz gazdag gyerek közül tíz kognitzív képessége esik 120IQ fölé, akkor száz cigány gyerek közül szintén tíz 120 IQ-n felüli zseni lesz. Ez netto haztugság. De nézzük te mit mondasz!
Azt mondanád, hogy a mondjuk akkor a cigány gyerekek intellektusa is normál eloszlást követ? Ezzel az a a baj, hogy bár alapvetően igaz, nem mondasz semmit az átlagról. Ha ugyanis az átlag 80IQ a cigány gyerekeknél és 100 a magyaroknál, akkor beláthetó, hogy Iványi mondata még a te becsúszó szereléseddel sem tartható.

Péter, ne hadoválj már tovább! A kognitív képességek normál eloszlást követnek- ez a leghendás haranggörbe. A legtöbben az átlagos sávba esnek, a két szél felé rohamosan csökken az odatartozók száma.
Ha mondjuk a cigány gyerekek harnaggörbéjének 80 IQ a maximuma, akkor a tehetséges, 120 IQ fölötti tartományban eltünnek a gyerekek- ezerből négy kerül oda! Az átlagosan 100 IQ-jú magyar gyerekekből meg ezerből száz. Érted Péter, mi a gebasz?

Jól nyomod, mint mindig! De most beleszaladtál...
Most koncentrálj erre az idézett Iványi mondatra:
"Az volt az elképzelésünk, hogy a mélyszegénységben élők között ugyanannyi tehetség van, mint a gazdagabb társaik között"
Magyarázd el, ez hogyan valósul meg, ha nem tök egyenlő képességekkel születnek a gyerekek. És mivel hajlamos vagy csúszás-mászásra, konkrétan a cigány és magyar gyerekek szerepeljenek az okfejtésedben.

Gondoltam, hogy nulla hozzáértésed van ezen a területen is. Ahhoz hogy engem kritizálj először koncentrálj Iványi mondatára: azonos számú tehetség itt is-ott is. A természet alkotta normál eloszlás ahonnan indulnod kell és türelmesen várom, hogy a fölösleges körök után megérkezzél. De a bornírt baromságokat azért vetkőzd már le...

Pár csúsztatás:
-a felnőttkori intellektus 80% genetika+20% környezet Tudod volt egy perdöntő ikerkísérlet Minnesotában, ahol csecsemőkorukban más-más családokhoz örökbe adott egy- és kétpetéjű ikreket hoztak össze felnőttkorukban egy átfogó személyiségtesztre
-az Iványi féle megközelítés, akár Ritóké, ott bukik el, ahol te is- azt hiszitek a környezet olyan nagy hatású, hogy megfelelő beavatkozással a született hendikepet is el lehet tüntetni. Ennek bizonyítása az ahol kudarcot vall mindenki. Vagy tudsz példát az Univerzumban ahol cigány tömegek iskola alapú felzárkóztatása sikeres volt?
Azt hogy minden gyerek egyforma képességekkel születik, Iványi és Ritók Nóra is komolyan hiszi. Az egész egaliter balliberális egyházatokkal együtt. Neked ez eddig nem esett le?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés