A megérkezés

2020. szeptember 2. 19:29

Lovasi András
hvg.hu
Gyermek- és ifjúkorom egy részét a Kádár-érában bonyolítottam, és – bár szeretném megélni a NER végét – a még visszalévő időmet valószínűleg a NER keretei között töltöm.

„Gyermek- és ifjúkorom egy részét a Kádár-érában bonyolítottam, és – bár szeretném megélni a NER végét – a még visszalévő időmet valószínűleg a NER keretei között töltöm. Hogy e két időszak közötti durván két évtized megvolt, és pont a legtevékenyebb éveimet tölthettem viszonylagos szabadságban, annak örülök. Az 1914 óta felnőtt generációk, melyek előttünk jártak, nem kaptak ennyit se.

Azt, hogy ez a bizonyos 21 év jó volt, félve írom le, mert volt vele baj elég, de a legfontosabb, hogy reálisan volt rá esély, hogy most valami más lehet itt, valami jobb jöhet. Hogy végre nem a minden kihívástól rettegő, megfélemlített kisember, szóval a rosszabbik énünk hajlamai alapján konszolidálódik és rendezkedik be a hatalom tartósan Magyarországon, ahogy azt tette a Horthy- és a Kádár-rendszerekben.

De nem véletlenül lett a két korszak ilyen szürke, buta és reménytelen, melyben egy frusztrált, mindenféle tradíciójától megfosztott, sokszorosan megalázott ország próbált magának kedélyes életet hazudni, és a rákényszerített kompromisszumok öntőformáiba hajlítani az álmait. Aztán történt valami ezekkel a sápadt, illemtudóan szerény álmokkal. A 80-as években egyre könnyebb lett nyugatra utazni, és a szomszéd fogyasztói társadalmak irigyelt jólléte egyre pontosabb irányba terelte az addigi kósza ábrándokat.

Úgy tűnt, elégséges cél lenne például egy ideig az ottani fogyasztói javak és vívmányok birtoklása. De egy hagyományait vesztett, atomizált társadalomban az üresség helyére tömött “mindenféle cuccok” épp csak egy pillanatra csökkentették az emberek lelkének űrbe markoló ásítását, ellenben ugyanezek egy csomó új elvárást közvetítettek feléjük, aminek a többség nem tudott, később már nem is akart megfelelni. Majd már ebben a közhangulatban jött el Orbán nagy pillanata, és kezdődött el a NER, vagy hogy filmesen fogalmazzak: A selejt bosszúja 3.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 264 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bandi, a történész..

Úristen.

Kb. minden mondatát vitatnám... egészen elképesztő elvakultság.

Lovasi korábban ENNÉL azért normálisabbnak tűnt. Nagyon beakadhatott neki ez a koncerttilalom.

:-)
Én is ezt írtam volna:-) jó hosszú életet kívánunk neki:-)

A korszakolást beszéld meg Köves Slomóval, aki a Klubrádióban a Bethlen korszakot aranykornak nevezte a zsidóság számára.

90 óta tényleges és nem viszonylagos szabadság van, erre itt vagy élő példaként......s maga a zenei, kulturális élet.

Egyszer énekelj a szeretetről, s írj erről, a belőled áradó gyűlölet helyett. Olvasd Tatiosz: A szeretetről Kalimonasznak......

" ...Az ember szeretetre született....Annak, aki szeret, tulajdona az egész világ: a Nap, a Hold, a csillagok, a kő, a fa, a fűszál. ...A szeretet által eltűnik a fejben a gondolat, beteljesedik az alkotás, , termékennyé lesz az akarat, és megvilágosodik az út, amelyet az élet neked szánt."

Találj erre az útra, a szeretet útjára, s becsüld meg azt amit az élettől eddig kaptál, s szokj le arról, hogy mindenért másokat vádolj. keresd önmagadban is a hibát, a bűnt, ismerd el, hogy Te sem vagy tévedhetetlen. Mert ugye nem nélkülözés közepette élted meg ezt a harminc évet.

Sajnos nemzedékről nemzedékre öröklődik a gyűlölet, te magad is ebben a láncban élsz, így neveled a gyermekeidet, az unokáidat. meg sem fordul a fejedben, hogy a másik oldalon is létezhet igazság, ok a te oldalad gyűlöletére, megvetésére, de mondd, ki a felelős a gyűlölet átörökítéséért? Hogyan nevelünk egészséges nemzedéket ilyen szülőkkel, nagyszülőkkel, mint te magad is?

Mi a családban az elfogadásra, mások értékrendjének tiszteletére, megbecsülésére, az egyenrangúságra, a mások iránti nyitottságra neveljük a gyermekeket, unokákat.

Miért jó neked, ha a gyűlölet nemzedékét építed tovább? Gyűlöljenek az emberek, akkor is, amikor már te nem leszel?

Ne haragudj, de van egy IQ szint, ami alatt nem tudom értelmezni a hozzászólást. Bocsi.

Szerintem Lovasi is amolyan magyar R.E.M.-et akart csinálni. Valami interjúban siránkozott is rajta, hogy hát itt nincs erre piac. :)))

Barátom!

nem liberális szellemben nevelem gyermekeimet,, csak normálisnak, tisztességesnek, kötelességtudónak, fegyelmezettnek, tájékozottnak, elfogulatlannak, gyűlöletmentesnek, tárgyilagosnak, igazságkeresőnek, az érem másik oldalát is keresőnek, a jó és rossz mérlegre tételére, a tények, az összefüggések ismeretében meghozandó helyes döntésre, mindenfajta aberrált szélsőség kerülésére, a haza, a család, a vallás tiszteletére, mások érzékenységének elfogadására, a szeretetre. S arra, hogy ne tápláljanak olyan mérhetetlen gyűlöletet egyik politikus iránt sem, mint ahogyan Te teszed, mivel ez hiteltelenné tenné az egész nevelésemet.

Kikre gondolsz, amikor a selejtről, mint Fidesz bázisról beszélsz? Hány diplomád van és hány nyelven beszélsz, s hol éltél hosszabb ideig nyugaton?

Nem olvastam el, de lesz valami koncert, vagy lemez, arról beszél? Mintha totálisan egy kaptafára írnák az összes ilyen "mélyinterjút", még az arányok is szinte ugyanazok. Szinte minden ilyen interjú erről szól, új könyv/lemez/koncert/fellépés, meg arról, hogy Orbánbasi rendszerét szidják, de a szokásos kötelező két-három paragrafus terjedelemben.

Nagyon megfeleléskényszeresnek érzem ezeket a fajta interjúkat, zenész-, színészkörökből. Olyan érzésem van, mintha azért mondanák ezeket a gyerekes baromságokat, mert ha nem mondanák fel a liberális kánont, akkor a liberális közönségük elfordulna tőlük, az ezen közönség igényét kiszolgáló média pedig nem készítene velük interjút. Így nem jutnának publicitáshoz.

Persze lehet, hogy hisz is abban, amit mond, de valahogyan olyan, na, béna. Rettenetes béna. Kádár = Orbán. Aki akár csak az utolsó két évtizedet húztale a Kádár érában, az tudatja jól, hogy ott mi volt. Milyen vélemény jelenhetet meg, és milyen nem. Ilyen vélemény biztosan nem jelenhetett volna meg Kádárról, vagy más, befolyásos politikusról (Aczél, Erdős!). Ezt Koncz Zsuzsának, Lovasi Andrásnak is nagyon jól kell tudnia, akármennyire nem kedvelik Orbánt. (vagy ki tudja, lehet, hogy kedvelik, de ezt ugye nem árulhatják el)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés