Ahol megállt az idő – így festenek ma Aliga egykori pártüdülői

2020. augusztus 26. 12:30
Valaha Kádár, Aczél és Biszku nyaraltak itt, most romosan, harminc éve használatlanul állnak az egykori balatonaligai pártüdülők. Egy utolsó pillantást vetettünk a kommunizmus balatoni örökségére a tervezett nagy átalakítások előtt.

A századfordulótól népszerű fürdőtelep működött Balatonaligán, a ma Club Aliga néven ismert üdülőközpont 1902 után magánkézben lévő üdülőtelepként üzemelt. A területet 1948-ban a kommunista pártvezetés sajátította ki magának. A két részre bontott telep I. számú részén a pártalkalmazottak üdülhettek egy viszonylag nyitott, hozzáférhető részen,

Aliga II.-n pedig a párt csúcsvezetői nyaraltak, kerítéssel elzárt, az állambiztonságiak által szigorúan őrzött területen. 

Balatonaligáért már Rákosi is rajongott, de igazi reneszánszát az üdülőtelep Kádár alatt élte. Rendszeresen töltötte itt nyarait Aczél György és Biszku Béla is lányaival, de az MSZMP előszeretettel fogadta itt magas rangú külföldi vendégeit, köztük Hruscsovot, Brezsnyevet, Gagarint, Honeckert vagy Fidel Castrot.

Az üdülőtelep 1991-től 2006-ig állami tulajdonban volt, majd a második Gyurcsány-kormány privatizálta 2006-ban, így külföldi befektetőkhöz került. Ezen időszak alatt a területen semmilyen fejlesztés nem történt. 2019-ben került a Club Aliga az Appeninn Nyrt. és befektetőtársa tulajdonába. Az egykori pártüdülők épületei zömében idén tavaszig érintetlenül pusztultak, 2020 elején azonban megkezdődött a területrendezés: több életveszélyes épületet – köztük az Aczél-villát – elbontottak.

Az Aliga jövőjét meghatározó, tervezett fejlesztések megindulása előtt mi is kimentünk a helyszínre, hogy vessünk egy utolsó pillantást egy letűnt kor pusztuló lenyomatára: az egykor hatalmi szimbólumként számon tartott, ma az idővel és a természettel kétségbeesett küzdelmet vívó, elhagyatott, omladozó szocialista villák magányára.

Az uszoda

Még Aliga I. területén, de a pártüdülőkhöz hasonlóan elhagyatva áll az egykori uszoda épülete. Az épület a kétezres évek elejéig használatban volt, azóta a természet erői ostromolják. Valószínűleg rá is bontás vár.

Magányos nyugágy az esővízzel itatott medencében. Itt már nem úszkálnak az elvtársak.

Az uszoda emeletén bowlingpálya és presszó működött.

A Kádár-villa

Aliga II. területére belépve az első nyaraló Kádár János IV-es számmal ellátott villája. A modernista villa 80 négyzetméter alapterülettel rendelkezik,

a párt építette és ajándékozta első titkárának a hetvenes években.

A villában volt légkondi és színes televízió is. Összességében azonban egyszerű benyomást keltett. Kádárnak állítólag még így sem tetszett, felesleges fényűzésnek tartotta.

A villa most romos állapotban áll, betört üvegekkel, széthordott berendezéssel.

Kádár nyaralóját azonban nem bontották el,

a Castro-villa mellett ez is védettséget élvez. Minden valószínűséggel felújítás vár rá, hogy később milyen funkciót tölt majd be, az még kérdéses.

Az étterem és a mozi

Az üdülőtelep egyik központi épülete volt az étterem, hatalmas konyhával és étkezővel, tetőterasszal. A pártvezetők ide járhattak enni, inni, kikapcsolódni.

Az épületet szinte teljesen benőtték a fák, növények, nem könnyű megtalálni a bejáratot

Az épületben mozi is üzemelt, ahol a kor tiltott filmjeit vetítették. A legenda szerint az elvtársak nyugati pornófilmeket is néztek itt együtt.

A mozigépek máig érintetlenül a helyükön találhatók

A csarnok földig érő ablakain még mindig ott lógnak az eredeti vörös függönyök maradványai. Jól látszanak rajta a szabályos vágások, az erre járók kivágnak belőle egy-egy darabot, és mint a történelem mementóját, hazaviszik.

Az emeleten lakosztályok voltak, az erkélyről csodálatos panoráma nyílik a Balatonra

Kilátás a tetőteraszról, a fák mögött a Kádárnak épített sziget

Az épületekbe a belépés szigorúan tilos – ezúton is köszönjük a Club Aligának, hogy lehetővé tették számunkra a bejárást

*

Bár a fenti épületek egyelőre meglehetősen elhanyagolt állapotban vannak, új jövőképet kap az üdülőtelep. A Club Aliga közlése szerint az elmúlt hónapokban a telep számos részterülete látványos fejlődésen ment keresztül. Az itt zajló beruházást augusztusban nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek minősítették.

Kép: Club Aliga

Megújult a strand, megtörtént a zöld területek rendezése, és elbontják a balesetveszélyes állapotban lévő, használaton kívüli épületeket. A strand üzemeltetőjeként a PRO-MOT Hungária Kft. új mobil szanitereket helyezett el, játszóteret építettek, rendezték a strand területét, megújult a gasztronómiai kínálat is. A strand belépődíjas, ugyanakkor a helyiek és az üdülőtulajdonosok számára továbbra is díjmentesen használható marad az ígéretek szerint. 

Az elkövetkezendő két-három évben pedig további beruházásokat terveznek: új négycsillagos hotel épül majd az üdülő területén több mint 160 szobával, egész éves nyitvatartással. Ennek építése 2023-ig zárul le. Megújul az üdülőterülethez tartozó kikötő is. Ez a projekt szintén 2023-ig fejeződik majd be. A fejlesztés részeként a jelenlegi 168 férőhelyes kikötőt az üzemeltető 213 férőhelyesre bővíti, épül egy kikötőépület, és egy parti éttermet is nyitnak majd.

Fotók: Császár Szabolcs
 

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék már sivitozik

Hát nehogy már a mészároslőrinc elcsúfítsa ezt a gyönyörűséget! Ne merje, különben az ellenzék dühösen toppantani fog, sokszor!

Az Index valamiért fontosnak tartotta megjegyezni, hogy: "A hányatott sorsú egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták, ekkor került az izraeli érdekeltségű Pro-Mot tulajdonába."

Miért is ne legyen egy romhalmaz a Balaton partján?
Egyébként szerintem le lehetne dózerolni az egészet, nem hinném, hogy adna bármennyi értéket az, hogy Kádár, Aczél és társai ott pancsoltak, hogy meg kellene őrizni az utókor számára.

Tőlük összedőlhetne minden.
Minden felújítás, fejlődés irritálja őket.

Mármint a tulajdonosa, Pro-Mot hagyta lepusztulni (a megígért sokszázmilliós beruházás helyett)?
2019 januárja óta a mai tulajdonosáé.

Kádár itt is szerezte ehhez a tapasztalatot:
Az utolsó Kádár - Dubcek találkozóra 1968 augusztus 17-én került sor Komáromban. (Csehszlovákiának a Varsói Szerződés csapatai által történő megszállása előtti napokban.)
A vasútállomáson váltak el, Kádár és a rá hallgatni nem akaró Dubcek.
Végül Kádár majdhogynem kétségbeesetten kérdezte: Maga csakugyan nem tudja, kikkel van dolga?

Hát, ha ott van hagyva, se minimális fűtés elfagyás ellen, se védelem a betörők ellen, akkor nagyon gyorsan le tud romlani.

Így van. A szoci milliárdosokat meg nehéz elkapni, hogy bármit építettek volna, mert ami pénzt csak tudtak, kivittek az országból (lásd az 1980-2010 között kimenekített (értsd: kilopott) 242 milliárd dollárt...)

Nem értelek. Honnan van az információd, hogy 2009-ben még fogadtak vendégeket? Vannak akkori képek (nem prospektus), hogy milyen állapotban volt?
2007-ben adták el, (gondolom, a szokásos "privatizálás"), az akkori tulaj meg a jelek szerint nem akart pénzt beletenni (még az is lehet, hogy mire belekezdhetett volna bármibe, jött a válság).
Ha otthagyják, ebek harmincadjára, akkor tíz év alatt le tud robbanni arra a szintre, mint amit a 2017-es videóban lehetett látni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés