Karácsony hallgat a judapestező Bíró ügyében

2020. augusztus 23. 10:35
A Mazsihisz elnöke viszont éppúgy elítéli Bíró László kijelentéseit, ahogy Raffay Ernő zsidózását is.

Ahogy korábban megírtuk, az ellenzék szerencsi időközi választáson indított jelöltjéről, a jobbikos Bíró Lászlóról kiderült, hogy antiszemita, rasszista megjegyzéseket tett Facebookon. Többek között „judapestként” emlegette Budapestet, valamint a szerencsi és környéki szállodák zsidó vendégeit „tetűcsúzdásoknak” nevezte.

A kijelentései kapcsán több politikushoz és szervezethez is eljuttattuk a kérdést, hogy mit gondolnak az ellenzék jelöltjének megnyilvánulásáról. A megkeresettek között volt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, akinek a pártja – a Párbeszéd – része az ellenzéki összefogásnak, tehát Bíró az ő jelöltjük is, ráadásul az általa vezetett várost nevezte „judapestnek” a jobbikos jelölt. Választ a főpolgármestertől nem kaptunk, csupán Karácsony egyik helyettese, a Kerpel-Fronius Gábor nyilatkozatára támaszkodhatunk, ő az RTL Klubnak nyilatkozott. Szerinte őszinte bocsánatkérést hallottunk Bíró részéről, és az eddigi munkája meggyőzte őket a személyiségéről, de fontos, hogy miként reagál majd a jövőben – jegyezte meg.

Megkérdeztük az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot is, de cikkünk megjelenéséig ők sem kommentálták nekünk a szerencsi jelöltjük korábbi megnyilvánulásait.

A Mazsihisz, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, eddig egyedüliként juttatta el hozzánk a reakcióját, amelynek közlésével meg akartuk várni a többi megkérdezett felet is. Velünk ellentétben a Mazsihisz nem várt, és közzétette a reakcióját a saját oldalán. A szervezet elnöke, Heisler András így válaszolt kérdésünkre: „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást elítél, függetlenül attól, elkövetője melyik politikai csoportosuláshoz tartozik. Ha Bíró László az Ön által idézett kijelentéseket tette, akkor természetesen az ő kijelentéseit is - ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását, amelyet videó felvételen is megörökítettek. Mindkét közéleti szereplő antiszemita megnyilvánulásait, részrehajlás és pártpolitikai különbségtétel nélkül vállalhatatlannak tartjuk. Ez így volt korábban és a jövőben is így marad. Nincs kettős mérce, a meghirdetett zéró tolerancia mindenkire vonatkozik.”

Cikkünk megjelenése után reagált lapunk megkeresésére Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is, aki szombati Facebook-bejegyzését ajánlotta figyelmünkbe a témában, amely az alábbiakban olvasható:

„A Borsod megyei időközi választás a legjobb példa arra, hogy előválasztás és önzetlenség nélkül lehetetlen lesz győzni 2022-ben:

- ha lett volna előválasztás, a jobbikos, immár közös jelölt antiszemita kijelentései még időben nyilvánosságra kerülhettek volna
- alkalmunk lett volna egy konszenzusos, mindenkinek elfogadható, akár civil jelöltet találni és felépíteni, aki könnyedén legyőzhetne egy fideszes pártjelöltet

Előválasztás nélkül a pártok között kialkudott közös jelöltünk győzelme most azon múlik, hogy zsidó testvéreink leszavaznak-e egy antiszemita jelöltre, és cigány testvéreink leszavaznak-e egy jobbikos jelöltre (már ha a Fidesz nem akadályozza meg az indulását egyáltalán, adminisztratív, pártállami eszközökkel). Most a közös győzelem érdekében, egy egyre nyíltabban rasszista gyűlölet-propagandát folytató Fidesz ellen nem tehetünk mást, mint hogy mi is erre buzdítjuk a körzet választópolgárait, de 2022-ben még lehetünk együtt sokkal okosabbak: legyen előválasztás mind a 106 körzetben!

Ha Gyurcsány Ferenchez hasonlóan a pártok önzetlenül a saját érdekeik elé helyezik az ország érdekét, akkor előválasztással, sokszor civil jelöltekkel, közös listával, közös programmal mindenkinek hiteles alternatívát állítunk a korrupt pártállammal szemben - csak így lehet kétharmados győzelem.

»Semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség« (Szent István király)”

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért hallgatnak, mert nekik megfelel így is.

nebassz, elokerult a huszeves brosura? nezd meg nincs e ott fleto szakdogaja, a szolobanyak mellett

Tudjuk, Karácsony soha semmiért nem volt és nem lesz felelős. De akkor miért kapja a vezető pozícióért járó fizetést?

Mint írtam, Karácsony soha semmiért nem volt felelős, most sem felelős és soha nem is lesz. Amióta szerepel, ezt halljuk tőle. Szövegértés megy, vagy segítsek?

Persze, hogy ilyenkor kussol ez az ortopéd buziseggnyaló geciláda.

Mit kéne Orbánnak mondania Bíróval kapcsolatban? Bíró az ellenzék jelöltje, kommentálják ők. A Jobbik adminisztratív okokból nem jelölheti, így aztán az összefogás pártjainak kell őt felvállalni, ha összegyűjtötte az ajánlásokat. Tehát ő most nem mint jobbikos lesz antiszemita jelölt, nem a Jobbikot égeti ezzel, hanem a teljes összefogást. Vagy egyéni, netán "független" jelölt lesz. Miért kell ezt kormányoldalról kommentálni?

Amint látod, ez egy szabad ország, az ellenzék szabadon jelölhet bárkit, akiről úgy gondolják, hogy múltjával együtt felvállalható. Ha jól emlékszem egykor a balliberális oldalon az antiszemitizmus bármilyen formája el nem évülő bűn volt. Azóta a cél érdekében bocsánatos bűn lett?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés