Pótfelvételit hirdet az MCC Roma Tehetség Programja

2020. augusztus 18. 15:01
Az iskola mellett végezhető intenzív képzés ingyenes a felvételt nyert tanulók számára.

Augusztus 31-én éjfélig jelentkezhetnek a magyarországi középiskolás és egyetemista roma fiatalok a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Roma Tehetség Programjára, miután a szervezők pótjelentkezésre adtak lehetőséget a még érdeklődő tanulók számára. Az iskola mellett végezhető intenzív képzés ingyenes a felvételt nyert tanulók számára. A program célja, hogy a tehetséges roma diákok sikeresen felkészüljenek a felvételire, és lehetőségük legyen akár külföldi egyetemeken is továbbtanulni.

A tehetséggondozás terén közel negyedévszázados tapasztalattal rendelkező Mathias Corvinus Collegium elkötelezett a tehetséges magyarországi roma fiatalok felkarolása mellett. A program a nyelvtudás, a szakmai és személyi kompetenciák fejlesztése, valamint a pályaválasztási tanácsadás mellett egy olyan motiváló közösséget hoz létre, amelynek segítségével a résztvevők könnyebben megvalósíthatják céljaikat.

„Tavaly végzett az első egyetemi csoportunk, ahol minden résztvevő elérte a saját maga számára kitűzött célt. Ezek között szerepelt például a sikeres nyelvvizsga vagy a felsőoktatásban történő sikeres helytállás. Mindig nagy öröm látni, amikor ambiciózus fiatalok az MCC által nyújtott lehetőségeket jól használva elkezdik élni az álmaikat és elindulnak a karrierjük útján” – mondta Tarján Kata, a Roma Tehetség Program vezetője.

A programra jelentkező középiskolás diákok két és fél éven át, míg az egyetemi képzésen résztvevők két féléven keresztül bővíthetik tudásukat. Mindkét program hasonló lehetőségeket kínál a tanulóknak: hetente több alkalommal lakóhelyükhöz közeli nyelvi képzéseken vehetnek részt, valamint a kéthetente Budapesten megrendezett, hétvégi alkalmakon különböző készségeiket finomíthatják. Itt kerül sor az írás- és beszédkészséget fejlesztő tréningekre, a vitakultúra és érveléstechnika fejlesztésére, a pályaorientációs beszélgetésekre, továbbá egyetemi tájékoztatók és beszámolók megtartására. Az oktatás az egyéni fejlődést szem előtt tartva kis létszámú csoportokban zajlik, amelyeken többek között elismert hazai és nemzetközi szakemberektől is tanulhatnak a diákok. Mindemellett a résztvevők egy mentort is kapnak, aki a képzés teljes ideje alatt egyénre szabott támogatást biztosít számukra.

A programba azoknak a roma középiskolásoknak a jelentkezését várják, akik a 2020/2021-es tanévben kezdik a tizedik évfolyamot és hazai vagy külföldi egyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az intenzív egyetemi képzés pedig elsősorban azokat az érettségivel rendelkező vagy akár már felsőoktatásban tanuló roma fiatalokat célozza meg, akik alap-, mester- vagy doktori (PhD) képzésüket itthon, esetleg külföldön szeretnék végezni.

Az MCC által nyújtott valamennyi képzés, így a Roma Tehetség Program erőssége a magas szintű szakmai munkán túl a létrejövő támogató közösségben rejlik. Ez nemcsak a fiatalok gondolkodásának fejlődésére, világszemléletének alakulására hat pozitívan, de segíti a hosszú távú, értékes kapcsolatok megalapozását, amelyek a külföldi képzésekről hazatérők elhelyezkedését is támogathatják. Amennyiben a vírushelyzet a hétvégi alkalmak megtartását nem teszi lehetővé, a képzés távoktatás formájában valósul meg. Az érdeklődők az MCC honlapján (www.mcc.hu) olvashatnak bővebben a Roma Tehetség Programról, valamint a jelentkezés feltételeiről.

(Nyitókép forrása: mcc.hu)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés