Az orvosi kamara tiltakozik a vírusszkeptikusok által szervezett konferencia miatt

2020. augusztus 18. 11:33
Ez és a hasonló rendezvények aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására – fogalmaz a MOK.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levelet küldött az egészségügyért felelős miniszternek és a belügyminiszternek, amelyben felhívja a figyelmet a lazuló járványvédelmi szabályokra (kiemelten a maszkviselési fegyelem csökkenésére), valamint az elharapózó vírusszkeptikus hangokra, amelyek érdemben képesek hátráltatni a járvány elleni védekezést – szerepel a szervezet honlapján. 

„Határozottan kiállunk a tudományosan igazolt eredmények és konszenzus mellett, a WHO, a CDC, az ECDC és egyéb vezető egészségügyi szervezetek állásfoglalásai és javasolt intézkedései mellett” – írja a kamara.

Az elküldött levél az alábbiakban olvasható:

„Tisztelt Miniszter Úr!

Kiemelkedően jó járványügyi helyzet miatt az elmúlt hónapokban csökkent a lakosság veszélyérzete, és lazult az érvényben lévő rendelkezések betartási fegyelme. Különösen igaz ez a maszkviselés és a távolságtartás tekintetében. 2020 július 24-én ezért levelet írtunk az Operatív Törzsnek, melyben kértük, hogy egyrészt hatásosabban hívják fel a lakosság figyelmét a szabálykövetés fontosságára, a valós kockázatokra, másrészt kértük, hogy a kirívó és tömegesen előforduló szabálytalanságokat (pl. maszk viselésének hiánya boltokban és tömegközlekedési eszközökön) szankcionálják.

A lakosság szabálykövető magatartása sajnos nem sokat változott, ugyanakkor az adatok igazolják aggályainkat, a járvány új erőre kap. A lakossági védekezési szabályok laza betartása mellett egy új jelenség is terjed: erősödik a vírus veszélyeinek a lekicsinylése, a védekezési szabályok, a tudományos kutatások eredményeinek, értelmének, hasznosságának megkérdőjelezése, ami immár összemosódik a védőoltás-ellenességgel is. Ez utóbbi mentalitás sajnos az egészségügyben is terjed a kamara határozott belső fellépése ellenére.

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a vírusszkeptikusok és oltásellenesek nemzetközi konferenciát szerveznek Magyarországon több magyar és külföldi orvos előadó részvételével a Magyarok Házában. A konferencia fővédnöke Patrubány Miklós. A konferencia programja itt olvasható: https://orvosokatisztanlatasert.hu/konferencia-a-tisztanlatasert/

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének véleménye szerint ez és a hasonló rendezvények, valamint az előadók és szervezők személyes megnyilvánulásai a közösségi médiában és a YouTube-on kifejezetten aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására. Egyes esetekben tagjaink vonatkozásában élünk is az etikai eljárás lehetőségével, azonban jelen jogszabályi környezetben ezek korlátozott lehetőséget jelentenek a káros és veszélyes mozgalmak visszaszorítására, mivel csak egyes személyek ellen irányulhatnak.

Kérjük Miniszter Úr határozott fellépését, valamint a jogi és hatósági eszközök megvizsgálását és alkalmazását betegeink és állampolgárainak egészségének megóvása érdekében.

Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy kiemelten fontos a lakosság reális és hiteles tájékoztatása és a túlzott biztonságérzetből fakadó vírus-szkepticizmus elleni határozott fellépés.”

(mok.hu)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Komáromi Zoltán nevű, az tarol, mindent visz, a kutyám mellől is elzavarnám, ha vizsgálni akarná...

Ehhez a bányászati eredményhez csak nagy grat. jár.
Ez a koronavírus ugyanaz a koronavírus-e, amiről ma beszélünk?
Ezt kellene tudni.

"SARS-CoV-2[szerkesztés]
Searchtool right.svg Bővebben: SARS-CoV-2 és COVID–19-pandémia
2019 végén új koronavírus jelent meg (hivatalosan: SARS-CoV-2) a kínai Vuhanban [25], amely zoonózisos fertőző vírus:"
Igen, ez a mostani a korábbiaknak egy új mutánsa, laikusként ennyi, és holnap jön az újabb mutáns és így tovább... ez valószínűleg a helyzet.

Tehát az orvosi kamara tiltakozása annyiban méltányolható, hogy továbbra is figyelmet kell fordítani a járványra.
De a vírusszkeptikusok - ki tudja - lehet, ennek az ellenkezőjét soha nem fogják mondani.

A kormány mikor zárja be az Auchan üzletláncot, amely nem tartja be a járványügyi szabályokat. Üzleteik tele vannak maszk nélküli vásárlókkal, csak a mikrofonba mondják be, hogy a vásárlók használják azt, de bent senki sem ellenőrzi, szankcionálja. A kormány miért szereti ennyire az Auchant?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés