Orbán Viktor azonnali kiállása lenne a minimum

2020. augusztus 13. 15:00

Szél Bernadett
Facebook
Azok után, hogy nemrég látogatást tett Minszkben és körbeudvarolta Lukasenka elnököt.

„A magyar kormány szóra sem méltatta volna az egészet, hisz a politikai és gazdasági kapcsolatok kiválóak, a tisztelet kölcsönös, minek oktassuk ki akkor egymást arról, hogy nem csalunk el választásokat, nem verünk és ölünk tüntetőket, nem távolítunk el ellenzéki vezetőket. Miért is kéne beleszólnunk egy szuverén ország belügyeibe, ha egyszer jó üzleteket kötünk egymással? Nem, kedves kormány és kedves Szijjártó Péter, ez nem a »párbeszéden alapuló EU-s döntések« ideje, ez nem annak az ideje, hogy hitet tegyünk »Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítése« mellett. Ez nem annak az ideje, hogy Belarusz érdekében lobbizzunk az EU-ban, párbeszédet sürgetve egy teljesen párbeszédképtelen diktatúrával.

Orbán Viktor azonnali kiállása lenne a minimum minimuma azok után, hogy nemrég, június 5-én személyes látogatást tett Minszkben és körbeudvarolta Lukasenka elnököt, aki azzal viszonozta a miniszterelnök nyájas szavait, hogy legközelebbi partnerei vagyunk az EU-ban, aki »mindenki másnál jobban megért bennünket.« Orbán Viktor, mint a belorusz diktátor uniós lobbistája ne hallgasson most sem: álljon ki és mondja el, mit gondol! Mondja el, hogy nincs problémája a Fehéroroszországban történtekkel, hogy nem ért egyet azzal, hogy a »Nyugat meg akarja változtatni a világot«, és hogy mindenki azt csinál, amit akar, amíg jól lehet vele üzletelni. Mondja el, ha ezt gondolja. És mondja el ezt Hongkong esetében is, aminek kapcsán szintén óriási volt a hallgatás a kormány részéről. Ha ekkora barátaik a keleti diktatúráknak és az ő érdekeiket képviselik az EU-ban is, mint akire jóban-rosszban számíhatnak, akkor álljon ki és valljon színt. Gyáva a miniszterelnök, ha elbújik és csak a botrányos kormányfői látogatásokról szóló tudósításokkal árasztja el a propagandasajtóját!

Ami pedig az Uniót illeti: gyors és határozott válaszlépésekre van szükség, világos követelések megfogalmazására a politikai bebörtönzöttek szabadon engedése, a rendőri erőszak azonnali leállítása érdekében, valamint a 2016-ban nagyrészt feloldott szankciók újragondolására. Közös európai értékeink itt és most is világosan mutatják, mit kell tennünk. Ki kell állnunk a politikai véleményük miatt üldözöttek, bebörtönzöttek, rendőri erőszakot elszenvedett áldozatok, megfélemlített ellenzéki vezetők védelmében, és nyomást kell gyakorolni a belorusz kormányra. Ugyanezt várnánk a magyar kormánytól, nem pedig egy olyan kormány melletti kiállást, aminek a kezéhez vér tapad.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LOL, ezt hívják KÜLPOLITIKÁNAK meg DIPLOMÁCIÁNAK.

Amúgy nem arról volt szó, hogy téged börtönbe vet a diktatúra? Immár két és fél éve?

OV vigye magával Obamát? Ő is találkozott Lukasenkoval.
Sőt, más politikusok is:-))))

Lukasenkára vagy I.Viktorra gondolsz???

igen dettike, ezt meg lehetne csinalni. pont ahogy te is nagy garral megmondod a magyar kormanynak hogy mit is kene tegyen.
az eredmenye is pont ugyanannyi lenne: magasrol leszarnak es cserebe meg hulyenek is neznenek. joggal.

A kvótanő legyen szíves Obamát is azonnal felszólítani:

https://hvg.hu/velemeny/201510..

Magyarország nem a világ csendőre. Még.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés